Srpski sion

Стр. 709.

них школа применити она определења земаљских закона, која нрописују неопходне услове за њихов вероисповедни оистанак, а ири уређењу других школа, оне одредбе истих закона, које прописују неопходне услове за њину јавну важност, и упоређење њихово са земаљским заводимн: 1. ири уређењу основних школа примениће се земаљски закон о томе, каква и колика да је зграда. школска; колики да је највећи број ученика на једну учионицу и једну учитељску снагу; које да је најкраће време посете школске нреко године, и колико година да најмање тра.је; 2. цри уређењу виших народних и грађанских школа, нримениће се земаљски закон о оделењу мушког и женског спола; о броју ученика на један разред и једног учитеља; о најкраћем трајању школских година и најмањем броју наставних иредмета, 3. нри уређењу учитељско-приправничких школа, примениће се закон о најмањем броју наставних иредмета, о испиту и успеху ириправника; 4. при уређењу осталих средњих и виших школа, примениће се земаљски закон о условима, под којима исге јавност и изједначење са нодобним земаљским заводима уживају; 5. при уређењу богословије имаће се обзир на иредлог архијерејског сабора у погледу наставних иредмета и начин испита; као што ће иста власт и катихизис за основне и друге школе ирегледати и одобравати. Члан 253. Црквено-школском сабору и његовим властима ирипада право, да одобрава и издаје учбенике и књиге зе све своје школе и заводе. Члан 254. Оаставни делови самоуправе имају права, да иојединце или уцружено и укупно подижу и потиомажу српску књижевност, којом се просвета и православље његује и шири. Члан 255. Исти имају права, да за подмладак српско-православни, освивају штинендије, или одре!ђују потиоре за образовање и школовање мушког и женског подмлатка, као и за то, да се сиособна лица од црквене и школске струке усаврше у својим струкама. Члан 256. Сва учитељска и наставничка места и плате су сталне, и могу се изгубити само путем пуноправне нресуде надлежних црквено-школских власти.

Така се места не могу понуњавати уговорима, у којима би се садржало право отказа и отпуштања од стране онога тела, које их попуњава. Члан 257. Ни учитељ, ни наставник несме у току школске године евоје место да напустн на иречац, већ мора оставати дотичном месту, које га је поставило, времена, да набави другу снагу на његово место, но то време не може дуже трајати од два месеца, осим ако себи нађе заменика, на којег би пристало дотично тело, које га је поставило. Члан 258. Учитељи на српским народним православним основним школама бирају се на начин, на који се и пароси бирају. Изабрани, по избору наступа одмах своје место, на ком очекује потврду своје претпостављене црквено-школске власти. Потврда се не можо ускратити, ако је дотичви уредно оспособљен по одређенима закона, који ће сабор донети. Земаљске власти немају се извештавати о избору учитеља. (Ћаставиће се).

§>

СЕТИМО СЕ ШКОЛСКОГ „ФОНДА СВ. САВЕ"

Доброшворна задруга Срткиња Новосаткиња, решила је у својој последњој седницн, да ириложи на, Фонд св. Саве 50 круна. Евала јој ! Ученице српске Више Девојачке Школе у Новом Саду скуииле су у своме кругу 7 фор. 12 нов. и послале Фонду св. Саве. Живеле младе Српкиње! ЛИСТАК. Б Ћ Л Е Ш К Е. (Крсно име Његове Светости.) На дан св. Димитрија богослужена је архијерејска литургија у саборној цркви и у дворској канели. Пре литургије нредвео је скупљено свештенство обојега реда пред Његову Светост, узвишенога свечара, високоиреосвећени г. Будимски епископ Лукијан и у име његово поздравио Његоеој Светости мило крсно име. После литургије нримила је Његова Светост остале многобројне честитке.