Srpski sion

Бр . 50.

СИОН."

Изборна седш*ца одржала се у гимназијској дворани, а ночела је око 9 сати изјутра, када се искупили у леиом броју изборници, како из места тако и из округа. Потпредседник црквене скупштине карловачке г. Душан Милић, констатује, да се искунио довољан број чланова за рад и отвори седницу, нриказавши изборницима впреч. г. проту Јована Вучковића као изасланика и повереника иреч. архидијецезалне конзисторије при раду ове изборне седнице. Г. новереник конзисторијални Ј. Вучковић умоли присутне, да се пре рада сви Богу помоле, нашто одјекне у пространој дворани „Цдрк некеснми"... После молитве приступи се раду и то вериФикацији изборника. Док је изабрани одбор вериФиковао изборнике, дотле је све свештенство ио предлогу г. Димитрија Станисављевића пароха из Војке отишло својој ноглаваци, св. патријарху Георг/ију. Њему се поклонило и за зчак своје оданости и љубави, целивало му архијерејску десницу. Његову Светост је поздравио као најстарији свештеник г. Д. Станисављевић кратко и лено, замолио је у име овега ирисутнога свештенства, пре озбиљнога посла и задатка, ради којега се свештенство скупило, архијерејски благослов и очински савет. Његова Светост задовољно и љубазно је иредусрела свештенике, изразио је, да Му је мило, што свештенство не заборавља на своју дужност и што се приближава својој Поглавици; нагласио је да у таковоме споразуму свештенство са својим архијерејима и архијереја са свештенством могу заједнички иорадити и корисно послужити Богу, цркви и народу. Благословивши своје свештенике и пожеливши им тиме сретан рад и успех, свештенство се вратило у изборну седницу. Пошто су у седници изборници оверовљени и то они, који су својим ваљаним исправама доказали да су изборници нојединих општина., пређе скупштина на рад. Г. нотпредседник саопћава изборницима, да је преч. конзисторија својим дописом припустила избору два пријављена комнетента, и то иреч. г. Јована Јеремића и иреч. г. Василија Константиновића. После тога одмах г. ирота Ј. Вучковић прочита примљену изјаву г. В. Константиновића, којом доставља, да повлачи своју молбу и не жели да буде биран за протоирезвитера. После овога саопштења изасланикова, расположење изборне скупштине изјавило се у акламацијоном усклику! Живио прота Карловачки Јован Јеремић! Но г. Л. Обреновић са другови-

ма Изнесе иредлог, да изборници изјаве, желе ли приступити избору, ПОН1ТО је остао један компетенат, или желе, да се ионово распише стечај. Изборници изјавл>иваху се и иротив и за његов предлог, али се видела опћа жеља да се приступи избору. На то је г. Обреновић донео свој други нредлог т ј., да се изборници изјаве, да ли примају једнога компетента г. Јеремића за ироту или не, и то они који желе да Јеремић буде протопрезвитер, нека наиишу на својој гласаници „да и . а они који не желе г. Јеремића за протопрезвитера нека напишу на гласанице „не," уз то исти изјави, да новлачи свој ирви иредлог и жели да се пристуии гласању: да ли се г. Јеремић, као једини кандидат, прима за пароха односно протопресвитера карло вачкога или не. Пошто је скупштина прихватила овај предлог г. Обреновића, за који се, изјавио и конзисторијални повереник, г. црота Вучковић и пошто га је г. потпредседник прецизно Формулисао, а сасвим јасно разјаснио и одредио како треба да се гласа, на име сваки онај који прима г. Јеремића за иароха односно нроту карловачкога, да на својој гласаници напише „да", а противни томе „не" — ирешло се на гласање. Гезултат се овај показао: Од 122 присутна изборника гласало је 121, и то 61 са „да", 58 са „не", 3 гласанице иредате су празне. Борба је била одлучна и же. стока, но носле проглашенога резултата гласања изборници се разишли са узвицима: „Живио нро. та карловачки Јеремић!' 1 —н.

ЛИСТАК.

Б Е Л Е Ш Е Е. (Анкета за вероучевне квиге.) У место досадањега председника анкете за састав вероучевних књига за средње и основне школе, тешко оболежнч. впреосв. г. епископа Бачкога Гермапа Опачића, иоверио је св. Архијерејски Синод то председништво впреосв. г. епископу Будимском Лукијану БогдановиЛу. Високопреосвештени господин еппскоп Лукијан намерава, као. што смо извештени, сазвати односне анкете после Божићнпх празника, пун добре воље, да се задатак и посао тих анкета што успешније и крају приведе, како би средње и основне наше школе већ једном дошле до потребних и толико жељених учебника. Са задовољством саоиштавамо, да је впреч. г. протопрезвитер Јован Борота написао катнхнзис за основне школе, прежа закључку односне анкете.