Srpski sion

Стр. 812

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 50.

а<1 К. 624/454 ех 1898. 183 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. Ради сталног поиуњења парохијског места V. плаћевног разреда у Иванди расписује се овим стечај. Молбенице ваља путем надлежних претпостављених власти до св. Саве 1899. потписаној епархијској конзисторији иоднети. Из седниде епарх. конзисторије држане у Темишвару 17. (29.) новембра 1898. године. С Т Е Ч А Ј. 184 2-3 Оставком упражњено је учитељско место, на овој вероисповедној мешовитој школи српској. Учитељска нлата у новцу јест: 300 ®ор ав. вр., које прима из благајне иолитичке општине. Урбаријалне земље 2 / 4 . јарошке земље 3600Ц 0 , старо гувно 525П 0 , ново гувно 300[Ј°, на све ово учитељ плаћа порезу, еквиваленат и друмарину. Затим ужива стан са 2 соб^, кухињу, комору, шталу, шупу и башту. Земља је за год. 1899. у аренду продата и учитељ ће у име исте примити 170 Фор. ав. вр. у три накнадна оброка почевши 20. марта 1899. РеФлектовати могу, који прописану квалиФикацију имају. . ужности су пронисане „Уредбом", дужан је у цркви певати, неделзну школу држати, децу невању поучавати.

Лична пријава узима се у обзир. Стечај траје до 10. јануара 1899. год. Молбенице ваља уиутити е оригиналним сведоџбама на потписаног нредседника. Из седнице месног школ. одбора, држане у Парабућу 1. децембра 1898. Маиојло Грба Тодор Анђелић

парох.

председник школ. одбора.

С Т Е Ч А Ј. 181 з-з Расписује се стечај за учитељицу на срп. вероисноведној основној школи у Бега св. Таурђу (код Вел. Бечкерека). Годишња је плата у готовом новцу 300 ®ор. за поФторну школу 40 Фор. за писаћи прибор 6 Фор., 2 храта тврдих дрва и 2 хвата сламе за огрев, слободан стан и у име баште 10 ®ор. Дужности су в. ц. школском уредбом прописане. Компетовати могу само оне, које су сомборску препарандију сврпшле и иепит из мађарског језика положиле. Рок етечају до св. Стевана — 27. децембра — (но ст. кал.) т. г. у који ће се дан и избор обавити. У Бега ев. Ђурђу, 18. (30.) новембра 1898. Душан Бошковић Сава Марковић перовођа. школ. председник.

ДРУГИ ОГЛАСИ

ХРИШЂАНСК0 _П03ЛАТАРСКИ

ЛИТИЈЕ, БАРЈАДИ >:

ОД СОЛИДНОГ

-4 француског сви-

лбног дамаота * лј д "п* ј ? у БОЈАМА > Дунавека улица ЛОВИ САД, Дунавека улица ^ \ КОД „ЗЛАТНОГ КРСТА" < /уууууууууууу^ Купивши већу партију францускнх броката за одежде, и свилених дамаста за црквене барјаке, у пријатном сам положају, да послужим по јефтину цену с лепим одеждама, литијама и барјацима. Молим славне црквене општпне, којима су потребне одежде, барјаци, лптије, да што пре купе исте код мене, докле траје стовариште. Даље препоручује своје сопствене израде као Фабрика и стручљак за сваковрсне цркв. послове и цркв. утвари. Поставља нове дрворезне иконостасе, Хрпстове гробове, тронове са и без икона, а прима да позлаћује старе и већ постојеће као и да очисти и обнови иконе. Ииам на стоваришту црквених утвари, рипида, кандила, путира, петохљебница, чирака, кадионица, Ђивота, венчаница, ручних крстова, за цркву полијелеја од шли®ована кристали, као и од бронзе и гвомфа са позлатом. Затим: литија, школских и свих аадружних застава, сваковрсних светдих и црних одежда, барјака, неба, дверских и траиезних застирача, стихара, за преч. г. г. свештенике плавих и црвених појасева, икона на плеху (целиваче) и на платну, плаштаница, целивача на плеху (каширано) по 1 Фор. 60 нов., оквира за целиваче иконе, све уз солидну послугу и стручњачку цену. На захтевање шаљем мустре с предрачуном за веће црквене послове. Примам старе путире на позлату, као и рипиде и друге црквене утвари. — Због тескобног простора у мојој радњи имам на продају готове тронове Матере Божије и владичанске, те их препоручујем слав. општинама, које их требају, а дајем их по најумеренију цену и на отплату. У својој радњи искључао сам обичај путујућег препродавца и то само с тога, што сам рад цошт. муштерију са 20 °/ 0 јеФтиније послјжити него што би ма на ком другом месту послужена била, "ЗД1 8 — 8 §ДОГ Шаљем мустре на захтев. -^В С поштовањем Ј1УЈ ТАУШ.

> >

ЗА СРПСКУ ЦРКВЕНУ ПРАВОСЛАВНУ УМЕТНОСТ

члллллллллллл^ ОДЕЖДЕ > од солидног, >ЈАК0Г ТРАЈН0Г, ^ француског >;

< ч

ЈЕфТИНО

СВЕ БОЈЕ У ЈЕФТИН0 ^ У

Штамаа: Сраске М»настврскв Штамиарнје у Ср. Карловцкма.