Srpski sion

Б рој 50.

„СРПСКИ СИОН"

С тр . 811.

шенова постављен је био 1866., а 1869. године ностао је игуманош. Умировљен је 1882. г. Пуних 60 година провео је у монашкои чину. Беше добра срца и благе нарави, те од сваког поштован. При по гребу участвовао је многи народ, а опојаше га, под началством игумана Јазачкога г. Саве Орловића, пет јеромонаха и парох Вешеновачки г. Гедеон Вз'рдеља, који се са покојником и опростио у сходном говору. Лака му земља и к^кчнлл па/И<дтх! (| Светозар КосановиБ,) кр. котар. престојник у Руми преселио се у вечност, после дужега тешкога боловажа, 29. новембра о. г., у 40. години својој. Покојник беше врстан и савестан чиновник, и добар нравославан Србин. Штета га је велика! Гимназију је свршио у Карловдима, а правне науке у Загребу, све са одличним успехом. У цркви, при погребу, опростно са врлим покојнпком, у сходном и дирљивом говору, Румскп парох г. Марко Шаула. Покојном Светозару нека је лака земља и вечан спомен !

СЕТИМО СЕ ШКОЛСКОГ „ФОНДА СВ. САВЕ"

Одзив Српкиња. Из Аде иримили смо ове редове : Прочитали емо у нашој женско.ј Задрузи Ађанској д.опис од сестре наше из Карловаца, а читали смо и дарове у цењеноме листу овом, под рубриком „свшимо се фонда св. Саве", па смо се и ми потрудиле, колико смо могле сакупити и општој цељи допринети. Признајемо. да за таку цељ мало дајемо од стране наше задруге — само 10 фор., али и наше је друштво још малено, а до године, ако стечемо више чланиц^ родољубље наше неће спавати онде, где треба својски радити. А да би наш дар већи отишао не опредељено место и ове чланице су приложиле по могућству — још 10 фор. Катарина Поповић нопадија и председница доживотно 1 ф., Сока Крачун доживотпо 1 ф , Зорана Олепчевић поиадија 60 нов., Нољка Дудварска 1 ф., Мила Дудварска 50 н., Марија Стричевић 50 н., Евица Јаковљевић Јулка Јаковљевић 50 н., Љуба Пашић 50 н., Јулка Шијачка 50 н., ЈГатинка Јаковљевић Лина Бешлин 50 н., Отана Отричевић 40 н.,

Ката Прекајска 50 н , Савета Драгпн 30 н., Сока Јаковљевић 1 ф., Лекса Дицков 20 н., и Женска Задруга 10 ф. Овега 20 фор.

Захвалност. Свима онима, који су ми приликом прославе моје тридесетогодишњице честптали, лепо се захваљујем. Батајннца, 8. (20.) децембра 1898. Милан Суботнћ иарох.

Нове књиге. Српоке Земљорадничке Задруге. Разговор Срба ратара о земљораднпчким задругама. х 1уо и прибележио Павле Аршинов. Загреб. 1898. Шгампано у Српској Штампарији. Стр. 86. Цена 40 нов. (1 динар). Може се добитн код Српске Штампарије у Загребу.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Број Ш. ^ ех 1898. 185 С Т Е Ч А Ј. Овим се раснисује стечај на више учитељских и учитељичкш места у епархији Темишварекој. Годишња плата је сваком учитељу и учитељици 600 крупа; слободан стан и огрев. Компетовати могу само оспособл»ени учитељи и учитељице и то, код потписаног епархијског школског одбора. Из седнице епархијског школског одбора, држане у Темшпвару 19. новембра 1898. године.

Ник ано р

С Т Е Ч А Ј. 182 з-з На упражњено учитељско место у Петровомселу епархији темишварској, овим се стечај ради сталног попуњења мешовите срп. нар. вероиспов. школе расписује. Плата је учитеља годишњих у готовом новцу 370 Фор., у име поФторне школе 40 Фор., у име паушала 10 ®ор., За три ланца земље сенокос 90. Фор., и дрва колико треба. Дужности учитеља прописане су школском уредбом. Рок стечаја траје до 1. јануара 1999. по старом календару. Молбенице треба послати на председништво мес. школ. одбора. У Петровомселу 21. нов. (3. дец.) 1898. Жива Белић општински председник.