Srpski sion

В р. 11

„ОРПСКИ СИОН."

С тр . 179

Јавна захвала.

Са тужним и болним срцем јављам свима сродницима и пријатељима, да сам у Карловцима у недељу 27. фебруара (11. марта) о. г. по подне сахранила своју узданицу п понос, свога красног и доброг сина СВЕТОЗАРА ученика III. разреда гимназпје Карловачке, кога ми у пупољку млађаног му зкивота, у 15. години — црна смрт са мајчиних груди изненадно отрзке. Пријатељске утехе и предусретљивоет племенитих људи, многобројно присуство при тужном погребу од стране пречасне господе месних и придворних свештеника, професора богословије и гимназије Карло вачке, судских и магистратских званичника. Карловачких госпођа и осталог грађанства без разлике сталежа, пола и узраста — ублажише ми унеколико грдну жалост и сачуваше срце материнско, да не свисне у очајању за премилим сином. Свима нека је усрдна и велика хвала, а поименце благодарим пречасној господи: Јовану Јеремићу, окр. протопрезвитеру и Георгију Поповићу, пароху Карловачком; Јовану Живковићу проф. богословије; Ивану Маширевићу, гимн. катихети; Никанору Чалошевићу, патр. капелану; Данилу Пантелићу патр. протођакону и Мирону Војновићу, патр. јерођакону, који при опелу над драгим покојником чинодјејствоваху; благодарпм славним Управама богословије и гимназије Карловачке, које са професорским колегијама и ученицима увеличагае сјајност тужног погреба сина мога; хвала гимназистама III. разр., што своме милом другу ве нац на одар положише — и на послетку хвала г. Ристу Ристићу ученику VI. разр., који се у лепом п дирљивом говору у име својих другова опростио од мога Светозара. Свпма Вама од мене велика хвала а од Бога плата. Племенито и искрено саучешће Ваше било ми је и оетаће велика утеха у жалости мојој за непрежаљеним сином. У Сарајеву 6. (18.) марта 1899. год. Милка удова протопрезвитера Стевана Прокопића, тужна мати. Олга ПрокопиЋ, сестра. Јовица ПрокопиЋ, брат.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ. Тумачење Јеванђеља са беседама од Г. Архимандрпта фирмилијана иајновије издање у 3 књиге, које изпосе преко 70 штампаних табака велике осмине, на најФинијој хартији, а у тврдом кожном повезу, може се добити за 5 Фор. само у нознатој Радњи свију црквених утвари, Књига Јсванђеља и црквеног и свештеничког одела. В. Маркови%а и ПавловиИа у Београду и Земуну. с поштовањем 2— » В. МарковиЋ и ПавловиЋ.

ЗВАНИЧНИ^ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. з I 1-2 По налогу високо-славног епархијског школ. одбора у Вршцу од 11. (23.) Фебруара. т. г. отвара се на српској православној вероисповед ној основној 4-разредној мешовитој школи стечај, Плата је учитељу 400 ф . а. вр. са слободним станом, састојећи се из једне собе, кухиње, коморе и штале. У дужност учитељу спада децу но проппсаном закону обучавати, у цркви нри сваком богослужењу сам нојати и децу у црквеном појању обучавати, н ири црквеним скупштинама перо водити. Компетенти дужни су доказати да су Сомборску пренарапдију са добрим успехом како на српском тако и на ма1>арском језику испит положили. Рок стечају истиче 25. марта ио ст. календару којег ће се дана и избор обавити, ирвенство имају који се лично нријаве. У Нотпорњу 1. марта 1899. Доброслав Рајић Сава Милованов перовођа. председпик. А(Ј бр. К 87/36 ех 1899. 27 ГР-Т" С Т Е Ч А Ј. На упражњену парохију VI. разреда у Ривици. Компетенти нека евоје ирописно биљеговане и инструјиране молбенице надлежним путем овој конзисторији до конца мессца марта о. г. но ст. иоднесу. Из седнице архид. конзисторије држане у Карловцима 25. јануара (6. Фебруара) 1899, Председништво.

Бр. Е. К. 27. ех 1899 30 3—3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се стечај на парохију III. разреда у Швици, вилићког протопрезвитерата. Рок иријављивању траје до 31 марта 1899. но ст. календару. Из сједнице Енарх. Консисторије држане у Плашком. 11. Фебруара 1899. М и х а и л еписхоп.