Srpski sion

„СРПСКИ сион. в

С Т Е Ч А Ј. 80 з-з Оставком учитеља Светислава Радојчића упражњеио је једно учитељско место на срп. правосл. вероисповедној школи дињашкој. Плата је учител.а годишњих 440 Фор. у име редовне наставе; 40 ®ор. у име економне -ноФторне школе 60 Фор. на перовођство и рачуновођство; 4 ланца земље, на које је дужан учитељ све трошкове сносити; стан у школској згради са вртом и од укопа, где позван буде 50 нов. Изабрани учитељ имаће све школ. Уредбом прописане предмете предавати — недељом и цразником, као и на пређеосвећеним литургијама у десној певници појати ири свима седницама скупштинским — црквеног и школског одбора перо водити и дужности рачуновође обављати. Ваљано иструиране молбенице треба иослати на нредседништво месн. срп. школ. одбора до Велике Госпојине. Новоизабрани учитељ ће своје место заузети 1. септ. по римском, од којег дана ће му се и нлата рачунати. Општина жели, да се молиоци лично прикажу и у црквп иоју. Из седнице месног школ. одбора држане у Дињашу 13. (15.) јунија 1899 год. Светислав Радојчић Светозар Живанов опш. перовођа. председник месн. шк одбора.

С Т Е Ч А Ј. 90 2-3 На уиражњено учитељско место на шесторазредној мушкој школи у Ст. Керу (Бачка) овим се стечај раеписује, с којим је скопчана следећа плата: у готовом 300 ®ор., у име пофторне школе 40 ®ор., 11 катастрални јутара земље, на коју учитељ све терете плаћати има, 3 хвата растових дрва и слободан стан, уз ово јои! пет пута петогодишњи доплатак по 50 ®ор., од укопа где нозван буде 1 Фор. и од парастоса 50 н., као општински перовођа и рачуновођа 50 ф. Новоизабрани имаће предавати све оне предмете, које школска уредба од 17. јула 1872. и дисциплинарна правнла од г. 1876. прописује,. повторну школу држати, децу у црквеном појању обучавати и у цркви све појачке дужности обављати. — Као перовођа дужан је водити записнике, како у скунштини, тако и у седницама црквеног и школског одбора,и све остале канцеларијске послове обављати, као рачуновођа дужан ће бити општинеке предрачуне зготовл>ати, главне књиге водити, тромесечне и годишње рачуне склапати и друге остале послове, који у ову струку спадају, обављати. Компетенти неки своје ваљано инструјисане молбенице потписаноме месном школском одбору до 8. (20.) августа о. г. поднесу. Жеља је, да се компетенти лично нријаЕе и у цркви поје. З' Ст. Керу 24. јуна (6. јула) 1899. Месни школски одбор.

С Т Е Ч А Ј. 85 з-з На упражњено учитељско место на српској вероисповедној основпој школи у Ср. Карловцима овим се расписује стечај. Плата учитељска је: 400 ф ., 100 Фор. у име стана; 30 Фор. у име дрварине; 6 Фор. 30 иов. у име нисаћег паушала. Дужности су школском уредбом нрописане. Рок пријави шест недеља од првог уврштења овога стечаја. 1*з седнице школског одбора, држане у Ср. Карловцима 18. (30.) јуна 1899. Председништво.

С Т Е Ч А Ј. 89 2-з На упражњено место у Иванди на српској вероисповедној мешовитој школи у Иванди овим се стечај расписује, Плата је 440 ®ор. 5 Фор. паушала, 2 хвата тврдих дрва, слободан стан са две собе, кујном, шп&јзом и баштом, од 800Ц квадратни хвати, 50 нов. од погреба где позван буде. Изабраном учитељу у дужност спада законом нрописане предмете нредавати, у цркви при сваком богослужењу као и у часном посту нојати и децу црквеном пјенију обучавати. Компетовати могу само осиособљени учитељп и учитељице који су Сомборску нреиарандију свршили и испит из мађарског језика положили. Рок стечају 1. (13.) августа. Молбенице вал>а слати на подписаног школског иредседника. Из седнице школског одбора држане у Иваиди 8. (20.) јуна 1899. Алимпије Перинац Милош Благојев умољени перовођа. школ. предеедрик. С Т Е Ч А Ј. 88 2-3 " На српској иравославној вероиеповедној школи у Лукаревцу, (у темишварској жупанији) са којим је местом скопчана ова плата: стлн с' баштом у нарави, 166 Фор. у готовом новцу; 24 киб. чиста жита, 6 кукуруза, 7 јутра ливаде на коју учптељ све терете државне плаћа и за коју се може добитп 60 Фор. аренде и 16 метера дрва за огрев. Учитсјв ће бити обвезан школском уредбом ироиисане предмете предавати н децу у црквеном нојању обучавати и иероводске агенде. Првенетво имају они молиоци, који владају норед ериског и румунским језиком. Компетовати могу само они, који су сомборску препарандију свршили и испит из мађарског језика положили. Општина жели, да се компетенти лично иријаве, што ће се јако у обзир узети. Рок стечају је 6. (18.) августа о. г. када ће се и избор обавити. У Лукаревцу дне 21. јуна 1898. год. Председништво.