Srpski sion

Стр. 436

„ОРПСКИ

СИОН а .

С Т Е Ч А Ј. 99 1 -3 Овим се расиисује стечај за стално понуњење учитељског места на српској вероисповедној школи у Фенлаку. Нлата је учитељу 400 ф. а. вр. 40 Фор за дрва, 20 Фор. за цркв. школ нероводство и 20 кибли жита, Осим тога леп, иростран и удобан отан са баштом и од укоиа 1 круна где иозван буде. Дужности учитеља у школи и цркви јесу прописане школском уредбом од 1872. г. компетовати могу потпуно и добро оспособљени Сомборски приправници. Молбу са нужним прилозима ваља слати на потписани цркв. школ Одбор у Фенлаку. Првенство ће иматиособе које се лично пријаве 18. и 20. јула, 1. и 15. августа по ст. кал. у који ће се дан и избор обавити. Рок стечаја 15. августа о. г. У Фенлаку 29. јуна 1899 год. (Тбп1ак и. р. пј Ага<1. Тетев-те§уе.) Матија Адамовић потпредсед. црк. шк. одбор.

С Т Е Ч А Ј.

79 3-3

На упражн.ено место I. и II. раз. с.рп. вероисповедне школе српско-крстурске, овим се стечај отвара. Плата је 500 ф — иет стотина Фор. а. вр. — слободан стан у школском здању, за огрев сламе колико буде нужно, 2 јутра ораће земље и V* .јутра баште ван села. Осим дужности учитељске, која је школском уредбом прописана, дужан је учитељ и у цркви појати. Рок нријаве је 1. август о. г. а изабрати ће учитељ настуиити звање 1. септембра т. г. Молбенице са нужним сведоџбама ваља упутити местном школском одбору. Из редовне седнице местног школ. одбора држане у Српском Крстуру, дана 13. (25.) јунија 1899 г. Сима Моцић Јереј Л. Св. Дражић

перовођа.

протонамесник председник.

ДРУГИ ОГЛАСИ ЗВОНОЛНВННЦА Н ФАЕРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ нрепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за иреливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од менс изнађена и много нута одликована патентирана са отвореним одушкама прови|ена звона, ""1Р2 која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона но старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона 1од 260 килограма. Даље препоручуЈем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављеае старих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској зема/всној изложби у Будимпешти 1896. награђена са велином миленарском медаљом.

„Орпски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт годнне 1 фор. З а стране земље : на годину 5 фор. Из Србнје прима претнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч Претплата, огласи, стечајеви и рокламације шаљу се Админиотрацији а остали рукописи уредништв а „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве н стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не прпжају, — Рукописи се враћају.

Штмша: Српеке Маиастмрсже Штампаркј о у Ср. Карловцима.