Srpski sion

Бр. 33 „СРПСКИ

оданости и гранитном поверењу према своме доброме и дичноме Архипастиру, уверенп о мученичкој невиностп и великој архипастирској љубави Ваше Светостн за опште добро цркве и народа, а у истинитој хрпшћанској п родољубивој свештеничкој благодарности, са поуздањем у вечност правде и истине и што скорију победу њихову, погледамо ми храбро и неустрашимо у светло чело Ваше Светостн, са пуном надом и тврдом вером, да ће светлост са чистога и мудрога чела Ваше Светости распз-'дити што брже мрак, којим усташе представници зла у цркви и народу нашем, да њиме збуне народ и поведу га на зло велико, а Вашој Светости подсеку крила добре воље и разбију снагу апостолске истрајности, нашој цркви данас најпотребније. У мученичкој борби Ваше Светости и апостолској истрајности, једино ради славе св. цркве и бољих дана српскога народа овопредеонога, стоје уз Вашу Светост непоколебиво и најсмерније потписани свештеници. Не само зато, јер их Ваша Светост радо гледа очинском љубављу око себе скупљене, него, јер им то налаже морална свест, света дужноет пастирска, ватренаљубав синовња, поштена свештенпчка и родољубива благодарност, и ничим непомуНено осведочење, да тиме чине службу општем добру своје цркве и народа. Са овом најсмерниЈОм изјавом, као деца доброме оцу, као верни пазтири и сатрудници љубљеноме Архипастиру, припадамо Вашој Светости са синовњом молбом: Да Ваша Светост благоизволи изражене у овој препонизној представци мисли и осећаје наше узети најмилостивије на високо знање и дозволити нам, да се Господу Богу и пред престолом Његовим великоме заштитнику и молитвенику и овопредеоне православне српске цркве, Светитељу Сави, помолимо: Да заштити, да узвиси рог славе, да победу даде и дуга века на многаја љета Вашој Светости, патријарху српском Георгију БранковиЋу!

СИОН." С тр . 535

Целивајући свету десницу Ваше Светости и молећи архипастирски најмилостивији благослов Ваше Светости јесмо у синовњем страхопоштовању најпонизнији : Јован ЈеремиБ Авакум СтајиЂ. окр протопрез Карловачки. окр. протоирез. Митровачкн. Ц. Перкабански прота и адм. протопрезвитерата Вуковарског. (Са 90 осталих иотписаних свештеника.)

ЛИСТАК. Б Е Л Б Ш К Е, (Превишњи Ро^ен Дан) Његова Величаш-тва нрослављен је свечано и у православној српској цркви у Будиму. Свечану службу Божју служио је Његово Високоиреосвештенство господин Лукијан Ђогданови$ : Будимски епискон, који је тај дан био гост министра-председннка преузвнпгенога госп. ЈКоломана Свла, којн је давао у славу Краљева рођења свечан ручак. (Седнице Архидијецезалних епархијских власти) држане су прошле недеље, нод високим иредседнпштвом Његове Светостц, патрнјарха српскога, преузвишенога господина Теоргија БранковиИа, и то: Административног одбора 11. (23.), а Конзисторије 12. (24.) августа о. г. (Епархијски школски одбор бачки) пмао је 3. (15.) августа о. г. своју седницу под иредседништвом новога Енпскопа Његовога Високонреосвештен ства Господина Митрофана Шевића. Искупљенн чланови су пре седнице отишли сви корноратпвно Његову Високонреосвештепству на подворење, где га је поздравио г. Емил Стеианов, парох тителски на који се ноздрав Његовово Впсокопреосвештенство топлим и нскреним речпма захвалило. За тнм су допратили у седницу новога епнскопа. У отвореној седницн прочнтан је акт Његове Светостн, којим извештава енархијски школски одбор о нос-већењу новога енискоиа. ЈГосле прочитања овога акта. поздравио је новога епископа у пме епархијског школског одбора, попвременп заменпк епархијскога школскога референта А. Јорговић. Његово Високоиреосвештенство захвалпло се тоилим речима на поздраву, наномињућп, да ће све своје силе унотребити на унапређење цркве и школе, те је умолио п члапове енархијскога школскога одбора, да га у тежњама Његовим и раду потпомажу. Напоменуо је, да је 20 година у школи радно, те знаде, шта је за нас