Srpski sion

Б р . 15.

„сгаски с ион."

Јавна благодарноет. Ииицијативом и писменом молбом, г. Душана Ђурића сри. нар. учитеља у Дарди, добила је српска осн. школа наша седамдесет и пет комада књига од „Матице Српске" у Н. Саду, којима књигама је постављен темељ: „Ђачке Књижице' На овако лепом дару, изриче се од стране школског одбора: „Матици Српској" најтоплија благодарност. Дарда 27. марта 1900. Перовођа: Председник шк. одбора: Душан Ђурић. Урош Рацковић.

Књижевне веети. Изашла је П. свеека „ Ђогословски Архив" лист за црквену науку и књижевност. Уредник Богословског Архива је проФесор Стеван М. ВеселиновиЛ. Ово је свеска за "март и април за г. 1900. са овим садржајем: I. Наука: Исус у Мисиру, Историски ауторитет Јеванђеља (превод с талијанског), Урзације Сингидуски, Лрилошци за нову историји српске цркве, Државни иоложај религије (превод с рускога), Конклав. II. Кроника Ш. Статистика, IV. Додаци и нотице, V. Биб ли огр а ф иј а и Критика. ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. 56. бр./1900. С Т Е Ч А Ј. 26 3—3 Усљед одииса високог кр: домобранског министарства бр : 18.910/ХГУ ех 900 из добр. војничке и грађанске закладе Јована и Терезије Остоић рођ. Зазук на получење једног закладног стипендијског места почетком идуће 1900/1 школске године у војничкој академији Бечког новог Места, у бечкој техничкој академији (ћесбијћеГј! ТћегевЈа Ше уа &у а 1)ес81 ти82ак1) или у ре«кој мрнарској академији (Дитеј ћасШепа-егезгеИ) овим се раснисује стечај. Проситељи дужни су у молбеници означити у коју од војничких академија мисле стуиити за редовног слушаоца. Дали још коју стииендију уживају. Од стране дотичне власти изстављеном сведоџбом имају засведочити: дали су им родитељи грађани Аустро Угарске Монархије, сведоџбу сталнога пребивања и којој општини припада. Правилом прописане године и то за оне који мисле у I разред војничке академије, да су 17 година навршили а 20 нису прешли, а који желе у I разред речке мрнарске академије ступити да су 14 година навршили а 16 нису нрешли, своје године дужни су засведочити крштеним писмом и породичним исказом, у коме и број чланова породице треба да је означен. Стање здравља и развитак тела засведочити се има сведочбом истављеном од ц. и кр. ак-

тивног војничког или домобранског лечника, у којој сведочби има се и то доказати, дали су лакаламљене богиње, да ли је вид добар, а висина тела и ширина прсију са бројевима треба тачно да је означена. Који желе стуиити у I разред војничке акаI демије дужни су прикључити сведоџбу, да су свршили више реалне или гимназијалне школе, ( или да ове године свршавају, а који иак мисле у I разред речке мрнарске академије ступити дужни су засведочити. да су доње разреде реалке или гимназије свршили. Родитељи или старатељи дужни себе обвезати да ће годишњу школарину и остале ситне школске потребе почетком школске године плаћати, тако исто и да ће нутни трошак сносити. Проситељи дужни пријемни псиит положити, и од успеха испита зависиће дали се примају за питомца. У смислу основног иисма војничке закладе стппендију ову коЈа годшпње 1600 круна износи иоред прописани захтева могу искати и получите само Срби иравославне вероисповести а првенство имају у првом реду Субатички сродници са завештатељима, у другом реду сродници вап Суботице у трећем реду суботички синови а наиослетку Срби православне вероисновести ма из ког краЈ - а Аустро-Уграске монархије. Средство са завештатељима треба св правоваљаном сведоџбом засведочити. Који желе ово стипендијско место получити нека своје са наведеним сведочбама добро снабдевепе молбенице најдуже до 15/28 Априла текуће 1900 године суботичкој српској правоелавноЈ" црквеној општиии послати не нропусте. У Суботици 9/22 марта 1900. Стеван Манојловић. управитељ добр. Остоићеве закладе. Бр. Ш. О. 4/31. ех 1900. 28 3—8 С Т Е Ч А Ј. У смислу решења Сл. еиарх. школског одбора од 2. јануара т. г. бр. 1037. ех 1899. и 18. и 19./46. ех 1900. ов ш се отвара стечај на једно учитељичко место у Меленцима. Плата ј 'е 1000 круна и 200 круна у име стана, огрев у слами колико је нужно. Дужности су пропосане школском уредбом. Рок стечају четири недеље од првог дана уврштења овога етечаја. Из седнице школског одбора држане у Меленцима 19. марта 1900. Школски одбор. Бр. запис. 9. и 58. ех 1900. С Т Е Ч А Ј 30 з-з Отвара се стечај на место иароха у Парти са платом VI и у Ченти са платом III разреда, и на место сист. парох. помоћника у Ченти са платом V разреда. — Рок пријављивања 1. (14.) мај 1900. Еаарх. конзисторија вршачка.