Srpski sion

С тр . 474.

.СРПСКИ СИОН".

В р . 29.

II. Остоја Мркојевић. (1694. год.) Од овога сликара сачувана је у манастиру Ораховиди дрвена икона светог и праведног Лазара и његових сестара Марте и Марије, велика као обпчна целиваћа икона. Св. Лазар је насликан у архијерејском одјејанију, (ио васкрсењу био је енискои Еипра) са светлошћу око главе, с брадом и брцима ; само је чудновато, што има на глави тонзуру, што мирише на то, да је Остоја морао бити ђак које талијанске сликарске школе. Сестре Лазареве насликане су у царском орнату с круном на глави и с бројаницама у левој руци ; у десној држи Марта царски жезао, а Марија дугачак крст. Икона је вештачки израђена. У дну иконе с леве стране има на зеленом пољу црвеном бојом исиисани запис: р$кон> недоетоинок» а>гго1л лц)ккоекн1)|1. На другој страни има још овај запис: спо икопоу платн атанлсУе Терл10^на\ клето з+'ск (7202) № рож. Хва а')(чД (1694.). (Наставиће се).

ЛИСТАК. Белешке из црквено-школског и просветног живота. У Митрополији Карловачкој. (Високопреосвештени г. епископ Лукијан БогдановиБ) отпутовао је у Парпз на изложбу. (Епархијски Школски Одбор Будимски) имао 4. (17.) јула о. г., под председништвом Његова Високопреосвештенства г. епископа Лукијана БогдановиЛа , своју редовну седниц.у, у којој су решена многи текући послови. - - Кр. уг. линистарство богочасти и јавне наставе, доставвло је издање земаљског хигијенског удружења о Вудимпештанским школама. — Даље је потврдило одлуку Епархијског Школског Одбора на призив Л. К. М. учитеља и становнпка Ловранскпх, којом одлуком исти учптељ није потврђен, те .је упућена црквена општина да стечај раснпше. • — Пародни Школски Савет је дозволио привременом учитељу у Липови, Светозару Печурлнји, да може приватно полагати III разред српске учитељске школе у Сомбору. — Даље је ирописао Литургику Ђорђа Мплића учитеља Носадског за V и VI разред. — Одбио је уток црквене општнне у Вану против одлуке Епархијског Школског Одбора, којом је учитељ К. Ћ. од оптужбе ослобођен. — Саборскп Одбор доставио је један нримерак шематизма мптрополије Карловачке за 1900 г. — Одговорено је управном одбору жупаније Толнанске у погледу уређења плате и квинквенала у Медини, п одобрена је припомоћ за квннквенал из своте, коју је Саборски Одбор вотирао.

— Епархијски Школски Одбор Темишварски јавља, да је Народпп Школски Савет дозволио Владимиру Радосављевићу, сада привременом учптељу у Чипу, да може II. разред учптељске школе у Сомбору приватно полагатп. — Епархијскп Адмпстратив:п1 Одбор Будимски јавља, да је цркв. општини у Б. Калазу, Батосеку и Вемену распустио и привремене управне одборе поставио, који ће дужности месног школског одбора вршити. У Калазу ће се учитељ ски стан и плата у ред довести. — Кр. школском надзорнпштву у Печују послати су потребни податци о променама у учитељству. — Исто је тако послат обавештај због прпстављања Св. П. за прпвременог учитеља у Липовл. — Саслушан је извештај привременог заменпка епархијског школског референта Александра Јорговића о прегледању школа у Барањи, те су учишена потребна расположења, да се опажене мане у зградама школским, памештају и училима, школској настави и похађању школе отклоне. На основу овог извештаја пзречено је призпање Епархијског Школског Одбора Будимског, на савесном учитељском раду и исказаном успеху, учптељу у Качфалп Лазару ПлавшиЛу, учитељу у Маишу Милогиу ДесанчиЛу и учитељици у Моноштору Смиљи Добродолској. — За иривремено обављање учнтељских дужностп у Ловрп, умољеије тамошњи администратор парохије јереј В. К. Молба црквене онштине у Ловри ради пуномоћн за квинквенал, узеће се у обзир прп одређивању прппомоћи. — Црквена општпна у Столном Београду упућепа је, да. учитрљеко,. месхо нравилшш. путем стално иопуни. Одобреи је стечај на упражњено учитељско место у Кпшфалуби. — Издана је опросппца рачуноводитељу јереју Стевану Чампрагу конзисторијалном бележнику за епархпјски потпорни фонд. — Узетје на знање пзбор чланова месног школског одбора у Качфалп. — Потврђен је избор игколског унравитеља у Срп. Титошу. Враћен је избор учитеља црквеној општинп у Будпму, с тим, да нов пзбор обави. — Објасњено је месном школском одбору у Шиклушу, да тамошњи привремени учитељ Ј. Ј. може сталан бити тада, ако га црквепа скупштина за таког прогласи. Одбијена је молба месног школског одбора у Бану да се тамошњем учитељу постави суплент- — Уређено је потраживање Б. Ћ. учитеља у Бану за повторну школу. — Објављено је свима црквеним општинама, да учптељице, тамо где нема још једие мушке учитељске снаге, не само да могу, већ морају у певници стајати. и управљати са дечјпм појањем и појати. — Дозвољен је донуст С, С. учит. у Дољној Нани. — Донесена је одлука у погледу уређења појачке дужности у црквеној општинн у Почн. — Упућена је Црквена онштипа у Почи, да другог прпвремепог учитеља предложи, место В. К. 'Б., чије пресељење огромпог трошка стаје. — Донесеиа је одлука на тужбе против Б. 'Б. уч. у Бану. — На крају седнице, једногласно је усвојен иредлог члана Стевана В. Поповића, да се умолп Школски Савет, да код Саборског Одбора изради припомоћ ; којом бп се референтски за-