Srpski sion

бр . 29.

„СРПСКИ СИОН. в

С тр . 477.

Бр. 192/900. 75 3—3 С Т Е Ч А Ј Овим се у смислу наредбе Вел. Патроната срн. вез. гимИазије новосадске расписује стечај на два упражњена проФесорска места и то : једно за сраски, немачки и мађарски језик, а друго за историју и латински језик. Осповна плата редовног проФесора је 2400 круна, 200 круна петогодишњи доплатак и 560 круна стапарине, а носле 30 година проФесорске службе мировина у износу постигпуте проФесорске плате. Плата суплент -проФесора је 1600 круна. Молитељи нека подпесу своје молбенице са потребним документима потписаној уирави до 10. августа 1900. по нов. кал. У Новом Саду 10. јунија 1900. Управа срп. вел. гимназије.

2—3

С. О. 4710 прсз. ех 1900. 89, С Т Е Ч А Ј. Овим се расиисује, стечај ради нопуњења једног питомачког места у стипендијској заклади Данила и Јулке Бањанина за више богословско образовање са стииендлјом од год. 1000 круна. Нитомци ове стип. закладе морају бити млади!ш источне православне вере и српске народности, који су телесно иотпуно здрави, доброг владања и даровити; који су свришли нижу гимиазију и који ће бити дужни учити вишу гимназију, у којој су облигатни нредмети немачки и маџарски језик, но свршеној пак гимназији имају учити богословске и правне науке у оном заводу, који свагдашњи православни архиепископ карловачки, митрополит и патријарх срнски буде одредио, а но свршеној науци имају се ставити свагдашњем иатријарху срнском на расположење ради службовања и нрактичног оспособљења за сврху, коју је завештатељ ове стииендијске закладе одредио. На ову стипендију имаде првенство иотомство од рођене браће завештателЈа; Стевана, Лазе, Василија и нок. Николе и Станка Бањанипа, а када се те лозе умале или их нестане, то долази нотомство рођ. сестара завештател,евих; а када лоза од браће и сестара завештатеља изумре, долазе на ред потомци од полубраће (стричевића) и полусестара, а кад све лозе ближих и даљих сродника завештатељевих изумру, оида има првенство ваљана и честита младеж од оних становника опћине Јо-

шанске, роднога места завештатељева, који носе име Бањанин ; а кад и ти изумру, имају првенство до^ра деца сиротна и младеж од роднога места завештатељева Јошана у Лици; најпосле ову стипендију могу добити Срби источно-нрав. вере окружија личко оточкога. Међу просиоцима, како сродиицима, тако и несродницима, имају првенство они, који су сиромашнији и бол,и у науци. Просиоци имају своје ваљано, исправама о евентуалном сродству, о народнсти и вери, уснеху у науци, о стању здравља и имовинском стању, инструјисане молбенице најдаље до 18. (31.) августа 1900. поднети пресвет. г. Петру пл. Јуркови1)у, вел. жупану сремском у Вуковару, као прочелнику постављених поузданика завештатељевих нри дељењу ове стинендије и у молбеница навести, камо да им се достави одлука саб. одбора иосле седнице му. У Карловцима 7. (20.) јула 1900. год. Председништво сри. прав. нар. цркв. саборског одбора С. О. 4709 през. 1900. 87 2—3 С Т Е Ч А Ј У стипендијској „задужбини Петра ЈовановиЛа свештеника и суируге му Јулијане а има се попунити једно питомачко место за вигие богословско изображење (у богосл. академији) са стипендијом од год. 1000 круна. На задужбину ову компетирати могу они у првом реду сви из српско-православне митрополије Карловачке, који су гимназијеки испит зрелости са одликом иоложили. Првенство имају они, који су осим тога бар две године на свеучилишту правне науке слушали и први државни испит са успехом положили. Потражиоци овестипендије имајуосим горњега крсним листом доказати, да су Срби источпо православне вере, лечничком сведоџбом, да. су потпуно здрави, а сведоџбом политичке власти, да су сиромашног стања. Инструјисану молбеницу вал.а управити и иоднети ради избора Њ. Светости патријарху сршком најдаље до 18. (31.) августа 1900. год, и у истој навести, камо да се достави одлука у обзиру на иодарење стииендије. У Карловцима 7. (20) јула 1900 год. Председништво срп. прав. нар, цркв. саборског одбора.