Srpski sion

С тр . 492.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 30.

у Руми 16 (28.) августа 1899. године, држаће „Српска пчеларска задруга у Руми" редовну главну скуиштину у четвртак 17. (30.) авгусга о год. у Срем. Карловцима | у гимназ. дворани у 9 сати пре подне са овим диевним редом: 1. Извештај управе о своме раду и напретку задруге; 2. Избор нове уараве и разрешење старе; 3. Прегресање иитања: „како да задрута бројно ојача ?" 4. Евентуални аредлози, и 5. иредавање из ачеларства. Предавање ће држати госп. ироФес.ор Јован Живановић: „проФесор Др. Бихнер и пчела или староичелари и младоичелари", а госп. Иван Маширевић: „вештачко саће и важност јаких кошница". Г. Иван Каменар, учитељ предаваће: „Кад уједају нчеле и зашто уједају?" Предаваће такође и пароси Та&рђе Коларовић, Васа Латинкић и Марко Шаула. Позивају се чланови друштвени, а и остали пријатељи пчеларства, и ове једине српске економне стручне задруге, да изволе у што већем броју сабрати се на ову главну скупштину. Поеетиоци ове скупштине имаће прилику, да се поуче из наиред еиоменутих предавања а не мање ће се користити проучавањем узорпога и великога пчелињака проФесора Живановића. Из седнице управног одбора „Српске пчеларске задруге у Руми", држане 2. (15.) јулија 1900. године. Тајник: Председник: Марко Шаула Тоша Богдановић парох Румски. велепоседник. Књижевне веети. ЦЕЦГ На знање и равнање књижарима и школским одборима. Погато се како у српсвим, тако исто и у пучким школама има употребљавати само „Мала Катавасија" ШТО ју је издала 1897. потписата штампарија; то се уиозорују како књижари, тако исто -и школски одбори, да само исто издање набављају. Примерак један исге Катавасије стаје 40 Филира. Књижарима дајемо 25% рабата, а тако исто и школским одборима, који узму бар 50 ирамерака. Српска Манастирска Штампарија.

У издању Српске Манастирске Штамиарије ушла је у штампу и за ову школску годину биће готова НАУКА 0 БОГОСЛУЖЕ&У ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ или ПРАВОСЛАВНА ЛИТУРГИКА за учење ередњих школа написао Алехссандар Живанови-ћ правосл. свећеник кр. проФесор и катихета на средњим школама у Осијеку.

Ушао је у нггампу и биће готов за ову IIIКОЛ. годину ХРИШЋАНСКИ КАТИХИЗИС ИРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ за средње школе саставио 1\^Е11ЛОЕа.н:ови: , 45. јеромонах, гимн. катихета. Обе су ове књиге одобрене од св. Архијерејског СинодаМитрополијеКарловачке,теод 1. сеит. о. г. иредаваће се но гвима у; средњим школама. Тумачење Јеванђеља еа Бееедама. од Архимандрита Фирмилијана Најновије издање у 3 књиге, које износе иреко 70 гатамианих табака, велике осмине, на најФинијој хартији, а у тврдом платненом повезу, може се добити за 10 Круна само у познатој радњи свију црквених утвари, књига, Јеванђеља и црквених и свештеничких одела. Б. Маркзви^ и Павлови^ у Београду и Земуну. ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Бр. ЕК. 91. ех 1900. 95 1 — 3 СТ.ЕЧА Ј. Расписује се стечај на парохију I. разреда у Карловцу. Рок за пријављивање траје до 9. (22.) августа 1900. Из сједнице Енархијске Конзисторије, држане у Плашком, дана 6. (19.) јулија 1900. М и х а и л. Бр. ЕК. 92. ех 1900. 96 1-3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се сте"ај на парохију П. разреда у Муњави, протонрезвитерата плашчанскога. Рок за иријављивање траје до 9. (22.) августа 1900. Из сједнице Епархијске Конзисторије. држане у Плашком, дана 6. (19.) јулија 1900. Михаил.