Srpski sion

В р . 31.

,СРПСКИ СИОН.'

С тр . 511.

Позив на претплату. Када смо путујући ао красним крајевима миле Србије. загрљени са евојом браћом из свију крајева српских доживели најлеише часе братске слоге, видели најдивније иризоре љубави међусобне, чули умилне гласе ускрслога поверења, кад нам се надимаху младићке груди светим миљем братинства, кад нам срце кудаше успламтелом љубави према целом свету ; хтедосмо подићи вечити спомен братског састанка и путовања. Хтедосмо узети само једну кап среће, која нас онајаше, па да све Српство њоме напојимо, један гласак само из силног акорда слоге, да као јек боље среће забруји над будућности српском. Али — не могосмо. Јер глас наш беше слаб, а осећање силно.... Па зар срећу своју да не ноделимо са целим Српством, зар да га не притиснемо на своје вреле, младаћке груди, зар да му не укажемо на зору боље будућности, зар Србин да не види ирви корак, који је српска омладина повела душевном јединству Српства?... Не, ми то не хтедосмо, ми не могосмо пропустити. Па кад не могосмо сами, својим знањем, својом вољом, кад не могосмо својом снагом створити достојан споменик овог светог часа, иозвасмо у номоћ веће знање, снажнију вољу и бољу снагу, да нам буде тумачем нашега осећања. мисли, тежња, жеља и нада. Замолисмо седу сшајтну „Змаја" да нам даде своје СНОХВАТИЦЕ да их штампамо као споменицу нашег матуранског састанка у Србији. И данас, када пуштамо у свет један алем камен из богатог адиђара Змајева, да сија као вечити спомен нашега братског састанка и чаробног путовања по Србији, надамо се — а нада нам је оправдана да ће сваки Србин, да ће сваколика омладина нашу лепу намеру претплатом потпомоћи. Трећа свеска „Снохватица" биће штампана на пет табака врло Фине хартије у Српској Манастирској Штампарији а цена је 1 дин. 25 нара или 1 круна 25 нотура.

Књига ће изаћи из штампе 1. Септембра 1900 год. Скупљачима уобичајени рабат. Новац ваља слати па: Адмипистрацију „Бранкова Еола" у Ср. Карловцима. Српеки матуранти.

Нове књиге. Извештај о сржкој вишој девојачкој школи у Данчеву на крају њене двадееет и шес.те а школеке 1899.—1900. године. Година XIV. Спремио Јован ПоповиИ унравитељ. У Панчеву Штампарија Браће Јовановнћа. 1900. етр. 94. брпске народне школе у Панчеву. Иосвећено господину Н. Ђ. Вукићевићу, заменику гл. школског ре®еранта. Прештампано из „Србобрана" за г. 1900. Загреб Српека Штамнарија. Стр. 66.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Аа К. 503./408. ех 1900. 113 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. Ради сталног попуњења парохијских места у Немету V. и у Канаку VI. илаћевног разреда као и у Нађлаку VI. плаћевног разреда у последњем месту с наплатом у биру и у штоли, расписује се овим стечај с пријавним роком путем надлежних предпостављених власти код иотнисане енархијске власти до 21. августа (3. септембра) 1900. укључиво. Из седнице епарх. конзисторије држане у Темишвару 25. јуна (7. августа). 1900. године. Н и к а н о р ЕпископС Т Е Ч А Ј 1-3 108. Оставком г. Јована Удицког, раснисује се стечај на учитељско место основне срп. нрав. школе у Шиклушу. (Барања). Плата је учитељева 600 кр., за поФторну школу 120 кр., за перовођство 80 кр.,, 3 хвата дрва, стан са 2 собе, кујна, комора, дрварница, таван и у порти комадић баште, од великог укопа 2 кр., од малог 1 кр., од парамота 2 кр. и од венчања 1 кр. Учитељу спада у дужност у цркви нојати и перовођске дужности обав.љати. Рок стечају Велика Госпојина. Могу и свршене учите.љице компетовати. Из седнице м. школског одбора, у Шиклушу 20. јула 1900, год. Јован Удицки Петар Бесин 1 уитељ и перово^а. иредседник школ. одбора.