Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПОКЕ ПРАБООЛЛВНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВЛЧЕЕ

власник Њ. Светост Српсии Патријарх Георгије

уредник Протопрезвитер Јован Јеремић

У Ср. Карловцима у недељу 8. јулија 1901

ЗВАНИЧНИ 4 ЕО.

Његово Високопреосвештенство госнодин епискон Будимски Лукијап Богдаиовип благоизволео је рукоположити одређенога за администратора парохије у Рац-Алмашу и Дуна Нантелији свршенога богослова Николу Пајића дана 29. јуна о. г. за ђакона, а 30. јуна за презвитера.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. Одломци из учења о молитви познатог и уваженога великога молитвослова о. Јована Кронштатскога. IV. Кад те замоле, да се помолиш за кога год, да се спаее од телесне смрти н. пр. од потопа, огња, болести, похвали веру тих, који те моле за то и говори у себи: „Нека је благословена вера ваша! Нека, господ испуни моју недостојну, маловерну молитву и мени нека ирида веру!" Ваједно са вером и надом треба да се у молитви изрази и љубав наша према Богу и ближњима.

Ми треба да се сетимо, да смо деца Ода небеснога; за то и морамо стајати у молитви са сичовским осећајима искрене љубави и благодарности. Кога љубимо, с тим обично не можемо да се сити наговоримо. Огуда и следи закључак: Ко љуби Бога, тај воле разговарати се с њим у молитви; ко иак не љуби Бога, тај је врло лењ на молитву. Овај закључак је са свим прав' Кад ти немаш жеље да. се молиш, и само из навике и као под морање читаш познате молитве, онда је твоја љубав црема Бочу сумњива, ти онда изгледаш само као најамник, који за плату ради своме господару. А кад ти имаш искрену жељу, да у молитви нред Богом излијеш душу своју, онда се може казати, да имаш љубави црема Њзму, као син према оцу. Гледај да љубиш из све душе Бога као суштаство, коме треба највише тежити, и моли му се увек са жаром душевним ,,д$гол№ чдрАи, Гдеки раВОТЛАИ." Призивајући ,, отче нашх" морамо у срцима нашим носити жарку међусобну братску љубав, да смемо достојно, смело и неосуђено призивати небеснога Бога Оца. Бог не прима наше молитве, ако се љутимо и ако злобимо на кога год. И тако ,,ако принесеш дар свој