Srpski sion

Стр. 642.

СРПСКИ

сион

В р . 21.

пре св. литургије или пре вечерња, а оне, који у брак стуттају, а не знају молитву Господњу, Богородице дјево, символ вере и 10 заповести Боисјих, истим молитвама их пре венчања на 6 недеља научити, и тек онда их венчати; С. П. адм. у К. дозвољава се полагање стечајног испита; јереј М. П. у Г. и Св. опоменут је да налозима свога ок). протопрезвитера благовре мено одговара ; потврђен је за пароха у Р. Н. М, као једини компетент, кога је цркв. општина једногласно примила; јереј М. П. у Н. кажњен једномесечним одлучењем од места службе и епитимијом у ман. Беочину уз плаћање 1 К дневно за препитање уз сношење истражних трошкова у своти од 100 К.; наложено свима парохијеким звањима у Карловцима, да у болници градској умрле православне вере у опћем освећеном гробљу сахрањивити имају; наложено је подручном свештенству, да у матицама у рубрици „вероисповест" има уводити: „источно-православна", док се ово питање у св. арх. синоду дефинитивно не реши; припуштају се избору на упражњену парохију у Лединце оба компетента јереј В. Ј. из Гр. и јереј П. Б. из Ст. и Нов. Б.; пријава против П. Б. у Р. због саблажњивог ношења литије, дата му на изјашњење; док се у св. арх. синоду не реши питање, да ли се земљорадничке задруге сматрају као новчани заводи, остављени су дотични свештеници и на даље као учесницима дотичних задруга, а онима што су код новчаних завода, наложено је, да се до конца ове године захвале у дотичним заводима, и да се таких више не примају; извештено је парох. звање у 0., да се незаконито са православним у конкубинату рођено мушко дете римокатоличкиње по прелазу исте у прав. веру и венчања са дотичном, може увести у прав. матицу као православно дете, кад се добије претходно код кр. зем. владе доавола за брисање дотичног детета из рим. матице и унос у прав. матицу, а војнички бегунац из Србије слободног стања, може се по получењу дозволе од политичне власти венчати; наложено је свима подручним пар. звањима, да се у будуће са разним својим питањима и молбама за упутетво у двојбеним и непознатим случајевима не обраћају конзисторији, него у првом реду својим надлежним окр. протопрезвитерима; поднесене молбе за припомоћ, неке су препоручене а неке одбијене; учињени исправци у матицама, спроведени су на дотична места.

У овој је седници било 73 бракоразводна предмета, између којих је донесено 5 бракоразводних пресуда и то 2 на развод брака, а 3 на одржање брака.

С е д н и ц а епар. конзиеторије вршачке, држане 29. окт. (11. нов.) 1903. под председништвом Алекеандра Стојадиновића окр. протопрезвитера, потпредеедника конзиеторије. Црквеној општини у Илавџи наложено, да и на даље даје станарину млађем свештенику, јер је ова конзисторија у своје време само под тим условом пристала на оснивање двеју парохија У. плаћевног разреда, што је цркв. општина прихватила, и низом година тој својој обвези удовољавала. Изаслати чланови г.г. Константин Дијук окр. протопрезвитер белоцркваискп и јереј Петар Макспн парох у Крушчици, у Лесковицу, да у ствари тужбе протпв там. администратора Александра Ђорђевића истрагу спроведу. — Умољен С. 0., да некомпетентно донесену и на даље спровађање припослату му одлуку ове конзисторије, којом је изрекла нривремено повишење друге парохије у Ченти из V. у IV. плаћевни разред, ради уступања на неодложно поступање админпстратнвнои одбору, врати. — Извештаји окр. протопрезвитера панчевачког Саве Стојшића о прегледу нарохијских звања и парох. цркава, као и о резултату одржаних пспита из веронауке, црквенословенског читања и цркв. појања у комуналним п државним школама на територпјуму иапчевачког протопрезвитерата за шк. год. 1902—3. уступљени енарх. бележнику, Стефану Николићу на проучење и предлог. — Забрањено свако богослужење у новооправљеној цркви у Д. Љупкови, док се иста нарочитим изасланством Љегова Впсокопреосвештенства г. еп. дијецезана чино и правшгно не освети. — У дисциплинарној ствари јером. Емплијана Станковића заказано рочиште. — Молба цркв. општине вршачке, да се код министарства домобранства издејствује промена наредбе истог од 2. апр. т. г. бр. 2554., на основу које је заповеднпшто 7. домобранске пуковније у Вршцу ускратило давање почасне страже за чување Христовог гроба у св. успенској (малој) цркви, и изјавило, да је такову почасну стражу за ову годину и саборној цркви само изузетно уступило, а у будуће ће једну чету домобранаца само прпликом водоосвећења о Богојављењу, а не и за чување Христовог гроба и на само Васкресеније даватц, уступљена окр. прото-