Srpski sion

БР. 21.

(Ч'1!СКИ СИОИ

ОТР. 643,

преавитеру Алекс. Стојадиновлћу на мњење. Препоручено парох. свештенству и мап. управама дело јереја Тимотеја Димитријевића, с. парох. помоћника у Суботици под насловом: „Прва збирка нроповеди." — Изјашњење цркв. одбора у Фаркаждину на тужбу Косте Марковића и др. у ствари самовласне поделе једног цркв. стола, уступљена пароху фаркаждинском Андрији Јовановићу на извешће. — Позвано окр. протопрезвитерско звање у Панчеву, да се до даље наредбе постара за опслуживање парохије у Старчеву. — Брише се из какалога манастиреког свештенства јер. Нектарије Аргировић, будући је прав. веру напустио и у протестантизам прешао. — Узима се на знање пријава настојатеља ман. Војловице, да је по презпдијалаом овлаштењу обавио чин освећења над новооправљеном ман. црквом. — Јереју Голубу Петровићу пароху у Добрици саопћен одговор поджупанског звања торонталске жупаније, да се ради хонорара за катихизирање на основној и пофторној шегртској школи опћинском поглаварству са молбом обрати. — Позван епарх. рачуноревизор, да поднесе тачан исказ о стању парох. сесије у Ватину у сврху оснивања самосталне парохије. — Изречене пресуде у бракоразводним парницама и решено још више предмета мање важности.

НЕЗВАНИЧНО.

О премештајима епископеким. Д Р. Из црквене историје наше митрополије кардовачке у XVIII. и XIX. веку, познато нам је и сувише примера, да су поједини епископи прелазили из једне епархије у друге. Тај њихов премештај захтевали су по некад и с&ми народни сабори, и митрополити и поједини епископи, а по некад и сама влада самовласно. Тако н. пр. знамо, да је сабор закључио, да се епископ карлштатски Стеван Метохијац, премести у Бачку епархију; на своје искање премештен је односно на предлог митрополита и синода Мојсије Путник из Бачке у Темишварску, Атанасије Живковић, Јосиф Јовановић-Шакабента, Георгије Хранислав,

из Пакрачке у Бачку, Јован Јовановић из Корлштадске у Бачку, Платон Атанацковић из Будимске у Бачку, Арсеније Радивојевић, Стеван Станковић и Пантелејмон Живковић из Будимске у Бачку, а Софроније Кириловић у Темишварску, Никола Димитријевић из Вршачке у Темишварску, Јосиф Јовановић из Бачке у Вршачку (први пут из Пакрачке у Бачку), Петар Јовановић Видак из Карлштадске у Вршачку, Максим Манујловић из Вршачке у Темишварску, Павле Авакумовић из Пакрачке у Арадску а Јосиф Путник у Темишварску, Петар Петровић из Карлштадске у Темишварску; влада је самовласно преместила Дијонисија Новаковића из Будимске у Сибинску, односно дала му обе епископије, као што је дала и Арадском Исаији Антоновићу уз Арадску и Вршачку. Већина је тих премештаја чињена из личне користи — добитка, т. ј. прелазило се из лошије у бољу — богатију епархију, и томе се обичају премештања има доста захвалити, што се ретко кад могло доћи до сложног рада у јерархији. Влада је увек — - од које је зависио премештај налазила међу епископима себичњака, који су кочили рад митрополитов — јерархијн, и у јерархији одржавали трзавице, којих нам је на жалост историја карловачке митрополије богата примерима. Како је овамо од 1869. изједначена награда — плата епископска, од тога доба до данас није било никаквог премештаја, Истина св. архијерејски је синод 1869. закључио, да се епископ Никанор Грујић премести из Пакрачке у Бачку епархију, а Герман Анђелић да дође у Пакрачку, но тај закључак није оживотворен услед смрти патријарха Самуила Маширевића и уплива Германа Ан^елића. Како је најновијом превишњом одлуком опет поремећена једнакост у платама епископским, по којој ће епископи у Угарској имати за 10.000 К годишње више плате од епископа у Троједници; питање, да се не ће повратити стари обичај премештања, ког не могу желети искрени синови наше овопределне цркве.