Srpski sion

С тр . 594.

СИОН

цркви они поседници, који не станује В године у месту и не плаћају парохијал. — На пријаву цркв. опћини у Сомбору, позван окр. иротопрез. да се изјасни због чега је ђакона Ђ. П. од катихизације у Сомбору разрешио на више дев. гаколи а Ж. Поповића увео. — Издат је циркуларни налог, да цркв. опћине имају у реду држати гробље како то светињи места одговара, и како се дужни пијетет према сахрањенима неби повредио те издати посебна унутства, а парох. свештенству у дужност стављено да извршење овог налога надоправе. — Одбијена молба јер. Ж. Поповића да се цркв. опћина у Сомбору упути, да му задржану плату за катехизацију у више девој. школи изда, ношто то не спада у надлежност ове конзисторије.

Устројство дрквене автономије римокатолика латинског и грчког обреда у Угарекој. Превео М, Г. (Наставак.) Ш. Део круг автономног делааа. I. глава. Круг автономног делања дрквено опћинске скупштине, црквено-опћинског заступства и одбора. А.) Круг делања црквено-опћинске скупштине. 99. §. Црквено-опћинску скуиштину сазива парох бар 14 дана пре држања скупштине У позиву морају бити предмети дневног реД а 100. §. Црквено-опћинска скуцштина бира на 6 година чланове црквено-опћинског заступства и оне чланове црквено-опћинског одбора, који избору потпадају. (§. 58.) 101. §. Чланови црквено-опћинске скуц ■ штине имају право: а) да завире у наређења црквено-опћинског одбора, која се тичу посепце распореза и истеривања пореза и других даћа; б) да завире пре одобреља епархијске власти у црквено опћински прорачун и завршне рачуне; в.) да завире у годишњи извешгај црквеноопћинског одбора. Председник мора иставити оглас на црквена врата, ил на које друго одговарајуће место, где и кад се може завирити у иввешгај, про-

рачун, завршне рачуне и у наређења, која су у тачки а) §. 101. споменута. У стварима под а) б) в) могу чланови црквено-опћинеке скупштине за 15 дана од истављања огласа апелирати на епархијску власт. Б) Круг делања црквеНо-опћинског заступства. 102. §. Црквено-опћинско заступство држн годишње бар 2 редовне скупштине, једну у јесен ради црквено-опћинског прорачуна, а ДРУ Г У У нролеће ради црквено-опћинских заврнших рачуна и ради тога, да на знање )зме годишњи извешгај црквено-опћинског одбора. Застунство сазива парох бар 14 дана пре држања скупштине; у позиву морају бити предмети дневног рада. 103. §. Црквено-оићинско заступство одре1;)је на основу предлога црквено-оићинског одбора, какви ће и колики ће бити црквени и школски порез, који се евенгуално има нронисати, може. примити сношење ма каквог ванредрог терета уз одобрење епархијске власти (§• 143.). 104. §. Црквено-опћинско заступство решава на основу цредлога црквено-опћинског одбора, дали да се црквено-опћинско стечено црквено и школско имање прода, промени ит оптерети односно дали да се непокретносги набаве. Така одлука црквено-опћинског засгупства само је но одобрењу епархијске власти правоваљања. Не спада у круг делања црквеноопћинског заступства плебанијска плата. 105. §. Црквено-опћинско застуцство води контр^лу, да ли се школским и имегком за до бротворне цељи рукује по наређењу оснивача и добротвора. 106. §. Црквено онћинско саступство даје своје мнење у свима сгварима, које му за то пошље епархијска власт. 107. §. Иротив сваког решења, црквеноопћинског заступства може се за 15 дана апеловати на ецархијску власт, која ту апелату, ако се по овом устројству тиче предмета, који спада под еиархијски одбор, уступа епархијском одбору. 108. §. 0 скупштинама црквено-опћинског застуиства мора се водити родовна записница, коју потписују иредседник, перовођа и два члана, које мора одредиги нредседник ради легализовања.