Srpski sion

В р . 11

ориски еион

501.

штампаних табака у овоме колу од 100, 110, па и 115 штампаних табака, колико је било у ранијим колима, смањен на осамдесет; ади је зато у овоме колу шест одабраних списа из наше и стране књизкевности, и што ће нарочито обрадовати и поверенике и задругаре, књиге ће бити још у првој половини месеца октобра у рукама Задругиних чланова. При спремању књига петнаестога кола. Задругина је управа морала овако поступати већ и тога ради, што је било преко потребно, да се уштедама и уреднијим прикупљањем задругарских улога обезбеди нашој Задрузи опстанак и даље напредовање, да се задруга сачува незгода у које јв у последње доба била запала, што се је при епремању књига увек рачунало на већи одзив задругара, те су штампана већа и свупља издања, но што се то могло чинити по стварноме одзиву задругара према појединим колима. И поверениди и задругари, надамо се, појмиће прилике у којима се налази Српска Књижена Задруга, а које су отворено и искрено изнете у Извешатју за 1904. и 1905. годину (који се шаље повереницима, како би се и сами, а и њихови задругари, боље обавестили о стању у Задрузи), и неће зажалити ни труда, а ни времена, него ће и они са своје стране учинити све што могу, да одзив нашега народа према овој установи нашој буде за најкраће време бар двогуб и такав, да наша Задруга дође у могућност, да својим задругарима даје опет и више књига и много више штампаних табака у једноме колу. Већ досадањи одзив задругара за петнаесто коло даје права Задругиној Управи, да се се сме с правом надати овом већем одзиву задругара и усрднијој помоћи повереника. Јер кад се упореди стање Зидругине благајнице на дан 31. децембра 1905. године са стањем које је било на дан 15. августа ове године (дакле у 1905. години за 12 месеца, а у овој години само за месеца), види ее да је Задругина благајница примила: у 1905. год. у 1906. год. за наредно коло . 19504- дин.— 26254'— дин. за ранија кола. . 2838,— дин. 5178.— дин. за Забавник. . . . 143.50 дин. 3162'— дин. за Чика-Јовине књиге 106 70 дин. 110 15 дин. за књиге ранијих кола 32Г40 дин. 709'20 дин, Дакле у овој години за 7 Х \ 2 месеца примљено је по свима партијама више но што је примљено у прошлој години за целу годину, а, с друге стране, издаци у овој години по свима су партијама знатно смањени. Купљење задругарских улога треба иовереници да иочну одмах и сав покупљени новац да пошљу искључиво благајници Српске Књижевне Заоруге, или непосредно у Београд, или, ако

је коме то удесније, у Земун (2етНп, роб1е-ге в^апге). Ко не пошље задругароке улоге најдаље до 25. септембра ове године, неће моћи да добије књиге у првој експедицији, која ће почети тачно 1. октобра. 3 ато треба иохитати с куиљењем и слањем иокуиљаних задругарских улога. Као што је повереницама Злдругиним познато, задатак је Српске Књижевне Задруге да ради на томе, да се ваљана српска књига што више рашири у нашем народу, допирући и тамо, куда иначе сршзк* књига врло ретко долази, или је никако и нема. Сасвим је природно, да вршење овога задатка Задругина поглавито зависи од заузимљивости Задругиних повереника. Задругина управа има дужност да одабере што боље списе, да их одене у што боље српско рухо да их на време спремн ; али повереници су ти, који треба да буду посредници између Задругине управе и задругара, да попуне и рашире Задругина издања и покупе и на време иошљу Задругиној благајници задругарске улоге, те да тако помогну и задругиној Управи у управљању Задругом и српеким читаоцима, да лако добију ваљану српеку књигу. Ко би се желео примити дужносги повереника Задругина, да у својој околини прикупи задругаре. нека се обрати Задрузи, па ће добити потребна упуства за рад. Управа.

Позив на претплату. Уза све тешкоће и уза сав немар наше публике издаваћу и даље свој лист Гласник (до сада Илустровани Гласник), те позивам српску иублику, да ме претплатом помогне. Ласт улази сада у трећу годииу; један број се на захтев свакоме на углед шиље. Цена је листу на целу годину за Аустроугарску четири круне, за Србију, Црну Гору и друге земље четири круне и педесег филира. Како је до сада силна вересија подгризала живот листу и како му је цена мала, од сада се на њега може иретплатиги само на целу годину, а на вересију се неће слати никоме. Своје пријатеље и пријатеље српске књиге молим, да се зауаиу за скуиљање претплате; а све оне што дугују, скупа близу три хиљаде круна молим, да чим пре дуг пошаљу, јер није лепо примати ласт а не платити га. Адреса је за претплату: СНазшк, 8ас1, ТЈ&агзка. др. Каменко Суботић уредник.