Srpski tehnički list

; СРПСКИ

-_ ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

= 4 =—

ИЗДАВАЛАЦ И УРЕДНИК МИЛИВОЈЕ ЈОСИМОВИЋ, професор вВЕЛ. школе

ГОДИНА 1. ЈАНУАР и ФЕБРЧАР 1890. СВЕОКА 1. и 4.

ЧИТАОЦИМА

У нашем позиву на претплату одмах у почетку рекли смо следеће:

„Позната је пстина, да од развитка целокупне технике зависи у највећој мери културни развитак и напредак, како укупног друштва тако п појединих народа.

( тога и видимо, где изодавна већ образовани народи обраћају најбрижљивију пажњу унапређењу и нези научне и примењене технике.

Џа ако и у чему, то у овоме, слабији и мањи ваља да подражавају бољима од себе. Ово нарочито вреди и ва нас; јер ако се не постарамо, да осигурамо себи економну самосталност, сва политичка независност и све слободе споља и изнутра остаће Фразе без значаја.

Међу тим на крају ХТХ. века ми морамо да признамо, да код пас у овоме погледу није скоро ништа рађено, а шта више, последњих деценија рађено је и мање и горе, но и у самоме почетку нашег новијег државног живота,

Ко је год са овим питањем ма колико познат, зна да је баш техничка струка код нас у најјаднијем п најжалоснијем стању, а то све не с тога, што то тако мора да буде, већ што се код нас све ради без рачуна и што онај, који је најпозванији да о чем бригу води, то баш најмање чини.

Није овде место, да се детаљније упуштамо у описивање, шта је п како по техничкој струци код нас, рађено, како се и дан дањи јоште ради, како држава сама систематично своје најодличније снаге упропашћује а на против и најсумњивије странце подиже и свима могућим благодетима обасипље.

Има, већ више година како једно коло наших млађих инжењера, увиђајући жалосно стање целокупне српске технике, а дубоко осећајући потиштен положај српског техничара, тежи да удружењем свију здравих елемената међу српским инжењерима стане на браник својих права ида у опште поради на унапређењу технике код нас,

Међу тим сви покушаји таквога удружења до сада су ућуткивани, и то или усљед претераног егоизма појединаца или из других разлога.

Такове сметње могу се једино отклонити ако се ма с које стране отпочне радити на зближењу наших пнжењера. —

У тој цељи ми смо намерни да покренемо стручни лист, који ће имати првенствено задатак, да на заједничком раду прикупи и зближи све боље снаге наше међу техничарима“.

Ми ни данас, у погледу покретања инжењерског удружења и техничког листа, немамо шта да додамо, и сматрамо, да смо у горњем програм нашега рада довољно обележили.

Радујемо се међу тим, што можемо читаоце известити, да се опстанак листа може сматрати као потпуно осигуран; јер је број претплатника већи, но што смо рачунали, да је за подмирење трошкова потребан,

Исто тако другови и пријатељи техничке струке одазвали су се ишиљањем својих радова, зарад публикације у листу, |

Све ово сматрамо као доказ: да је овакво предузеће отпочето у своје време, да се осећа потреба једног стручног техничког листа, као и да се српски инжењери крећу на живљи рад и излазе из тишине и резерве, у којој су се до сада држали,