Srpski tehnički list

+

ВИ

Докле лист остане у шашим рукама, ми ћемо се трудити, да у свему испунимо обећања, која смо у позиву на предилату дали, као и да лист добро уређен, проширен и осигуран предамо у руке удружењу српских инжењера, које се оснива,

Уједно, пошто то број претплатника дозвољава, ми ћемо одмах и у лист примљене радове хонорисати, и то са 20—50 динара од штампаног табака, шрема томе, да ли су изводи из страних радова, преводи иди оригинали.

„Прву п другу свеску издајемо уједно, како би година и за лист почињала са Ј ануаром месецом; а за у будуће трудићемо се, да свеске излазе уредно, најдаље до 15-ог сваког месеца, у обећаном обиму и са потребним бројем добро израђени: цртежа,

Уз прву свеску прилажемо само један лист цртежа, а надамо се да нам читаоци за то неће замерити, знаЈући са каквим тешкоћама у томе погдеду има за сада да се бори свако књижевно предузеће код нас.

Идући број осигурали смо већ са добрим цртежима у много већем броју.

Дужност нам је овде да известимо читаоце и о томе, да је лист потпуно пренесен у Београд.

При покретању листа мислило се да ће, нарочито из обзпра јевтиноће, боље бити да се листу Крагујевцу издаје; но како су тамо наступиле извесне несавладљиве тешкоће око штампања, то смо морали нашу намеру препначити.

Преносом листа у Београд, уједно је колегијалним споразумом и уредништво са г. Тоше Селесковића, инжењера управе војено техничких завода у Крагујевцу, прешло на г. Миливоја Јосимовића, професора . Велике Школе у Београду,

На адресу последњега имаће се према томе слати од сада и сви радови, саопштења, отласи, а тако и предплата за лист. Е

Још: једном позивамо овим све пријатеље технике п инжењерства, да предплатом лист потпомогну.

Исто тако обраћамо се свима, који су по својој спреми и положају позвани, да на техничкој струци раде, да листу притеку у помоћ својим стручним радовима и саопштајима.

Нарочито се надамо, да ће нам се у овом погледу одазвати и колеге окружни инжењери, пошто су они имали пајвише придике да виде шта код нас не ваља, те ће предлозима својим за побољшање и унапређење техничке струке моћи највише пи користити.

Нека нам је дакле свима, сретан почетак.

УРЕДМИШТВО

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА

У исто време, када смо ми покренули „Српски технички лист“, а независно од нас, друго једно коло инжењера покренуло је мисао, да ваља одмах приступити и оснивању инжењерског удружења,

Покретачи, који су по овој ствари на похвалан дачин узели иницијативу у своје руке, разаслали су свим колегама аутографисан нацрт штатута, сазвали су скуп за 28. Фебруар ове године у Београду, а постарали су се и да сви инжењери, који желе на скупу учествовати, добију од г, министра грађевина нужно одсуство, као-п олакшицу у подвозу на железници.

Господин министар грађевина са своје стране показао је у овој ствари највећу предусретљивост, колете су похитале и у великом броју на скуп дошле, г. ректор Велике Школе уступио је скупу дворану у згради школској, а покретачи овога листа радосно су дочекали са друге стране одпочет рад на истоме задатку.

Тако је уз једнодушну припомоћ свију меродавних Фактора састанак скупа омогућен, па је исти и одржан у потпуном реду, са свом збиљом и у слози каква се ретко код нас виђа.

Ми ћемо у идућем броју вратити се на овај предмет, те ћемо проговорити о задатку инжењерског удружења у ошште, споменућемо раније покушаје, а 0 раду овог предходног збора донећемо детаљан извештај. Је За сада пак сматрали смо за пријатну дужност, да одмах у првом броју нашега листа прибележимо први рад за успешно остварење инжењерског удружења.

а Ел 3