Srpski tehnički list

СТРАНА 82.

0 ПОЛОЖАЈУ НАШИХ ЖЕЛЕЗНИЧКИХ

ЧИНОВНИКА БРОЈ 5.

0 ПОЛОЖАЈУ НАШИХ ЖЕЛЕЗНИЧКИХ ЧИНОВНИКА.

За време док је железница била у рукама Францус-

кога друштва, а још више од како је држава узела у

своје руке експлоатацију железнице — пшсало се пи говорило о положају железничких чиновника у нас, У најновије време пак „Саобраћајни весник“ у свом првом броју тражи од железничке управе, да пре свега уреди и обезбеди положај наших железничких чиновника.

Поводом овога мислимо, да је потребно, да у пптересу повољнијега решења овога шштања напишемо неколико речи о том, шта све треба пмати поглавито на уму прп решавању овога питања.

Шитање о положају железничких чиновника врло је важно; оно није тако просте природе, да се од један пут може преломити и решити.

И ако смо тврдо уверени, да налажу правда п безбедност саобраћаја, да се регулише положај железпичких чиновника, а нарочито да се установи пензиони Фонд за железничке чиновнике и њихове породице — ипак смо мњења, да је железничка управа правилно урадила, што није ово пптање на пречац решила при узимању експлоатације; већ је у првом реду сву своју пажњу обратила да не трпе никаква уштрба тачност, безбедност п непрекидност саобраћаја а питање о положају железничких чиновника оставила за доцније,

Сад, кад је извршено узимање експлоатације без икаква уштрба по саобраћај и углед наше железнице, — држимо да треба покренути и питање о положају железничких чиновника и свестрано га претрести, како би се могло у скоро приступити његову повољнијем и праведнијем решењу.

Пре решења овога питања, или бар једновремено треба да се изврши организација и уређење саме железничке дирекције. За уређење дирекције треба донети нарочити закон, којим би се означио њен круг рада и регулисали односи према министарству грађевина и осталим државним и страним надлештвима,

Како до сад нисмо ништа чули о оваком законском предлогу, вероватно је, да ће се исти тек првој редовној скупштини поднети на решење; а дотле се свакако мора чекати и са регулисањем положаја железничких чиновника.

Пре пего што би решење овога питања дошло на дневни ред, обраћамо пажњу надлежних, да у интересу правиднијега решења овога питања имају на уму при прављењу закона или правилника, о положају железничких чиновника ово:

1. Да ли да се железнички чиновници постављају краљевским укавом, као и остали државни чиновници, илп да их поставља сама железничка управа или министар грађевине 2

Наше је мишљење, да не би било корисно по интерес службеве дисциплине п лакшега и тачнијега вршења, саме службе, да се железнички чиновници постављају краљевским укавом, већ декретом железничке управе или

министра грађевине. Да ли да поставља своје чиновнике |

и особље сама железничка управа или да то врши министар грађевинар — Мислимо, да треба установити у интересу дпсциплине и службе, да железничка управа сама поставља, премешта и унапређује своје чиновнике, чија је плата до 8000 динара годишње; а министар грађевине оне, који имају већу плату од 8000 динара.

2. Па колико врста (категорија) треба поделити железничке чиновнике и служитељер

Мнења смо, да треба све железничко особље поделити на:

а. Сталдне и привремене чиновнике, 6, Сталне званичнике

в. Стадне и прпвремене служитеље т. Дијурнисте

А. Раднике и надничаре.

Стални чиновници, званичници и слтжитељи треба да су они, којима је одређена плата на годину и који добпјају декрет с правом улагања у пенспони Фонд.

Привремени чиновници могу бити постављени с месечном пли годишњом платом, али без права улагања у пенспони Фонд.

Дијурнпсте, радвици и надничари постављају се с дневном пли месечном платом, али такођер немају права,

да улажу у пенспона ФОНД,

8. Да се тачно означи у закону пли правилнику о регулисању положаја железничких чиновника, ко може бпти постављен за стална чиновника, званичника, или служитеља 2

Требало би у интересу службе вавести ове услове, под МИ би се примио неко за стална чиновника.

а. Страни поданици не могу бити стални чиновници званичници или служитељи.

6. За сталне чиновнике и званичнике треба одредити — које школе морају свршити.

в. Стални чиновници, званичници и служитељи могу бити само они, који су већ извесно време (на пр. 2—8 године) провели у железничкој служби.

г, Сталан чиновник или служитељ при постављању више од 95 година.

Тачка а и 6 нека вреди за даље. Према чиновницима који су се већ затекли на железници, а приликом узимања експлоатације, да се учини изузетак.

4. Да ли да се за железничко особље образује засебни пенсиони Фонд, а у том случају ко сњиме да рукује 7

Како служба захтева, да се железнички чиновници не постављају краљевским указом, то је потребно, да се образује и засебан Фонд за железничко особље. Њиме може да рукује пли железничка управа или нарочити одбор, који изаберу железнички чиновници.

Одбитком извесна процента од плате сталних чиновника, званичника и служитеља неће се моћи образовати толики Фонд, који би био довољан за сва потраживања, с тога је потребно, да се узакони да п железничка управа улаже у пенсиони Фонд од своје стране неки део од оне суме, коју дају сами чиновници. Овај издатак могао би ући сваке године као издавање експлоатације у буџет железничке дирекције.

У нас би ово заиста била новина, али се у другом свету тако одавно ради; железничко пак особље збиља, заслужује ову малу повластицу за своју тешку и одговорну службу. У осталом ово не би била никако велика жртва од стране државе, а све железничко особље покренуло би се да с још већом вољом и трудом врши своју службу.

5. После неколико година добија се право на ужи вање пенсије п колико година треба да служи железничко особље, па да добије пуну пенсију

Што се тиче прве тачке, мњења смо, да у опште треба узети као правидо оно, што вреди код нас и за остале државне чиновнике т.ј, да стално железничко особље има право на пенсију после 10 година. проведене службе и да је величина пенсије по истеку 10 годана 40% од спстематичне плате.

не сме имати