Srpski tehnički list

.

БРОЈ 6.

2, Издубљена облица /А,, која на првој трећини свог предњег краја има два ножа В, (види пресек ог те облице ел. 10), а близу предњег краја три ножа с,, 6,, 6, (види ел. 11, пресек а е), Ножеви В сасецају наглавак н и обрађују површину м, гранатиних уста. Ножеви с,, ба, ба, стружу цилиндричну површину и у средини огртача гранате,

8. Отезалица ЈЕ, која у себи носи три ножа | (сл, 5) покретна у правцу пречника, ва стругање бакарног прстена водиљца.

Рад алата под 1. и 2. захтева транзлаторно кретање њихова а у исто доба п кружно кретање гранате,

Рад пак алата под 8, врши се једновременим транзлаторним и кружним кретањем ножа ЈГ За време тога, рада (обрађивања прстена водиљца) граната стоји у миру.

Потенција свију поменутих кретања лежи у точку Т,, који је спојен кајшем са трансмивијом, и чији се део Т, (котур и са њиме сливен зубчаст точак) перманентно обрће.

Кружно кретање ДГ, лреноси се на главну осовину 5 машине, и тек са те осовине на сваки поједини елеменат машине, који својим кретањем суделује на обрађивање гранате. Пренос тог кружног кретања точка ДЛА на осовину бива на три начина: 1. дпректно посреством стегнуте кочњаче (/, у 11). Ово бива у оним случајевима кад је потребно да се осовина брзо окреће, као н, пр. при стругању бакарног претена. 2. Посреством зубчастих точкова Ј,, К, К,, пи К,, на осовину 5. Ово бива кад је потребно да се осовина 5 лагано окреће, као што је случај при обрађивању гвоздених делова гранате. 8. Посреством точкова Г,, К, Б,, К,и К, на осовину 5. Ово бива кад је потребно да се осовина 5 креће у смислу противном свог првобитног кретања, Ова последња два преноса кретања бивају кад је кочњача, (5 од Т,) ослобођена.

Са осовине 5 пак, преноси се покрет на поједине алате овако: 1. Зубчастим точковима К,, М, ИМ, М, М, пи М, преноси се кружно кретање осовине 5 у траналаторно кретање облице 4). Точак М, у вези је са навртком А, која својим завојкама привлачи и отискује (према смислу ротације 4,) завртку спојену са облицом, која је опет клиновима аксијално вођена у постељи машине. Са облицом крећу се и ножеви Ви С. — 2. Самим кружним кретањем гранате, уврћу се завојке на средњем делу 4 у отвор О уста гранате, а посреством тих завојака бива трансвервално кретање алата А. Клиновима, који су у А, аксијално вођени, спречен је алат А, да суделује при кружном кретању. — 8.) Кружно кретање саме гранате преноси се директно на њу вилицама Н,, које се крећу са осовином 5 и које држе стегнуту гранату за време рада алата А,, Ви С. — 4.) Кружно кретање ножа Л) преноси се директно са осовине 8, јер је исти њоме вођен у вилицу НИ, а сем тога још и у једној издубљеној облици ЈУ, која је чврсто и непроменљиво спојена са осовином 85.

Транзлаторно пак кретање ножа 1), долави од кретања осовине 5, комбинацијом првог кретања са кретањима диференцијалних зубчастих точкова , ,, Ки вубчастог точка који лежи до ХК, не утврђен на рукавцу стезалице |. Из те комбинације кретања, резултира релативно кретање зубчастог коничног точкића ЈЕ, наспрам исто таквог точка ЈИ, односно наспрам осовине 5 па дакле и наспрам облице ЈЕ, а као што је горе речено, у тој облици вођен је нож Л) посреством главе Н. У овој глави Н пак лежи завртка (т која је стално увршћена са коничним зубчастим точком |. Ну пошто, као што смо торе навели, Е, добија наспрам ЈУ, релативно

из ОДЕЉКА МАШИНА АЛАТЉИКА

ОТРАНА 91.

(кружно) кретање (ед. 5), а И је у Ј вођена, то мора поменуто релативно кретање точка Ј, да производи посреством завртке (' транзлаторно кретање главе Н па дакле и ножа Г.

Ток рада при обрађивању гранате са овом машином овај је:

1.) Граната се утврди (руком) у вилице И, стезалице |. Ово бива, покретањем зубчастог коничног точка Е око мирно лежеће осовине 5; то кружно кретање пренаша се даље мањим коничним точком Ј, на завртку (4, која на горњем крају има десне завојке а на доњем лове завојке, те подесним кретањем точка ЈГ, односно завртке (с, зближавају се вилице И, центруму п стежу гранату, а у псто доба (услед противних завојака на торњем крају С) удаљава се глава Ноа тиме и нож 1) од центрума.

2) Пошто је граната стегнута спушта се ексцентрик Р, Х и тиме се доводи у додир зубчаст точак кК са оним [,, атиме опет, као што смо видели, одпочиње кретање осовине 85 и настаје транзлаторно кретање 06лице А,, која у почетку рада заузима свој крајњ десни положај (ел, 5). Тим трандлаторним кретањем облице А, долазе пре свега ножеви 6), с,, су у додир са необрађеном спољном површином гранате на средини огртача и почињу да стружу гранату. Међу тим облица А, приближује се све више гранати и тада почињу да раде и ножеви В, који имају да поскидају наливак но и да поравне уста гранате. За то време извршили су ножеви с свој посао по у оном моменту када п ножеви В свој рад доврше, излазе завојке облице А, из завојака 4, и 00лица стане. Међу тим облица А, повела је собом (посреством завртке у свом десном крају, који притискује на клип А,) и бургију 4, која је својим предњим ножевима (на цилиндричном предњем делу 4) извртила отвор (О гранатиних уста. Облица 4, потискује и даље бургију 4 док се не почну урезивати завојке А у уста (), чим је то наступило, алат А наставља даље своју транслацију независно од покрета облице 4.

Док је бургија А извршила овај посао, била је облица А, већ у миру. Чим пак, предњи крај клипа А, (који је са 4 еластично спојен), налегна на препреку у облици А, и тиме притера облицу што чвршће гранати, тако да ова својим овалним делом потпуно налетне у одговарајуће лежиште облице, престаје и рад бургије 4.

У том моменту, један палац клипа 4, потиснуо је већ систем полуга у, (4 п тиме довео у додир диференцијалне зубчасте точкове, услед чега вилице И, стезалице Е попуштају. Ади у исто доба отвара се и реза, д,, те се ексцентрик Р, Х враћа у првобитни свој положај и машина се заустави.

Даљим кретањем осовине 5, удаљавале би се вилице ЈН, све више од центрума, а ножеви ГР, приближавали би се у исто доба све више прстену водиљцу ради стругања истог, Ово стругање пак мора да буде при већој брзини обртања осовине 2, а то се постизава директним пренашањем покрета са 1, посреством кочњаче Г.

8.) Кад је дакле машина стала, затвара се посреством ручне полуге 1, кочњача ЈГ, и осовина 5 почиње брже да се обрће. Ножеви Ј) приближују се тада све више гранати углављеној у облици А, (која не суделује у ротацији) и врше обраду претена водиљца, Чим се ова обрада доврши, зауставља се нож 1), наслањајући се нарочитим палцем на вилицу, и у колико то дозвољава, опруга у глави Н (на коју се нож [1 паслања), враћа се нож заједно са вилоцом,

18"