Srpski tehnički list

БРОЈ 10,

у пољу и обележити пројектовани објект, то је нужно, да се тачке полигона вежу са извесним, лако приметним правцима и стадним висинским тачкама,

Фикепрање тачака полигонских бива помоћу ордината и апесциса, мерених од оних сталних тачака на терену, које се могу лако наћи, као што су н. пр ивице зграде, дрвећа итд. Овим дата нам је могућност, да тачке полигона можемо и после дужег времена наћи, па ма, се коље са свим погубило.

( тога треба што више таквих Фиксирања предузети. Начин мерења и означавања види се из слике 9. За то мерење нужан нам је, осим пантљике и мотака још п један ваљак за мерење углова,

Исто тако треба снимити и оне тачке, које су као стадне висинске тачке подесне. Мерење ових сталних висинских тачака треба истом брижљивошћу извршити као и мерење самих подигонских тачака.

Посматрања на инструменту.

Чим се инструменат уредно намести на полигоној тачци, пошаље се један Фигуранат на предходну станицу, а остали се упуте на места, која им је први инжењер означио.

Док један инжењер намешта инструменат, дотле други инжењер заводи у протокол снимања ону станицу, од које се посматра; мери висину инструмента са малом пантљиком и спрема се да бележи читања посматрача. Ако му преостане још времена, то он рачуна резултате за попуњавање осталих рубрика у протоколу, Пошто се намештање инструмента сврши, даје се знак да је све за снимање спремљено.

Прво се посматра претходна тачка полигона.

Како је при томе највећа тачност нужна, то се читање

предузима са највећом пажљивошћу, Добро је, да онај

инжењер, који протокол води, при уписивању све бро-

јеве гласно пофтори, за знак, да их је добро разумео.

Код инструмената, удешених за преокретање, добро

је да се дурбин обрне за 180", у хоризонатном смислу

и да се још једном прочита. Овим поступком сене

контролише само тачност читања, већ се и могуће грешке у ректификацији инструмента елиминишу.

При том другом читању добро је, да се визура управи

на другу коју деону прту летве, да би тим већма били

сигурни, да нисмо замашну грешку у читању учинили,

Шре но што приступимо посматрању детаљних тачака, мора се помоћу рачунског пружника израчунати даљина и висина предходне тачке полигона и констатирати, да ли се ти подаци слажу у границама дозвољених грешака са онима, који смо у предходној станици добили. Дозвољена грешка износи : за даљину 0,5 до 1,0 та а за висину 0,1 до 0,2 та.

Ако се ради са техеометром, то мора читање хоризонатнога круга од једпе тачке полигона на предходну

ОНИМА ЊЕ ТЕРЕНА СА ОБИЧНИМ ИНСТРУМЕНТИМА И СА ТАХЕОМЕТРОМ

ОТРАНА 167.

да отступа за 1809. Дозвољена разлика сме да износи највише 10 до 15 минута.

Снимање детаљних тачака пак не мора се са истом брижљивошћу вршити. Омање грешке не мају велаике важности а крупне грешке при посматрању појединих тачака показаће се одмах при пренашању детаљаих тачака и при еравнењу са скицама. Сумњиве тачке треба при цртању планова просто изоставити. Тиме ће. цело снимање само мало трпети, пошто се млоге детаљне тачке могу на најлакши начин одредити; с тога се поједине тачке могу без икакве штете изорпсати.

При „посматрању тачака треба увек истим редом читати, да би се читање могло увек у одговарајућу рубрику протокола забелижити.

Да би се читање отсека летвиногт олакшало, добро је, да се доњи кончић удеси на коју десиметарску црту летве.

Ако би се десило, да се због постојећих сметња, у, правцу визуре, не би могао горњи или доњи кончић очитати, то можемо очитати само горњи и средњи) кончић; само треба то у протоколу јасно забележити, те да се горњи односно доњи кончић узмогне из средњег кончића израчунати.

Ред посматрања је овај:

Џосмачрач диктира прво читање горњег, затим доњег кончића, после према врсти инструмента — зенитну даљину или угао висине или дубине и најзад азимут или хоризонатни угао,

Пошто се ва једне станице сниме еве детаљне тачке, добро је. да се предходна станица још један пут увизира, те да се тим начином уверимо, да се хоризонатни круг за време рада померио или не.

Снимањем следеће станице посао се свршава и протоколиста израчуна одмах даљину и разлику у висини обеју тачака.

Протокол снимања.

За бележење на инструменту очитаних бројева као и оних података, којп се пз истих израчунавају, употребљују се нарочити бележници протоколи. —

Ови протоколи имају на корицама наслове, у који се ови податци бележе:

Означење снимања, за које је протокол одређен, редни број протокола, бројеви полигонских тачака, са којих је снимљено; назначење инструмента, са којим је је рађано, вредности ( ис и најзад имена оних инжењера, који су снимање извршила.

Таблице 1 и 11: показују облик испуњених протокола; и то како за тахеометре, тако и за обичне инструменте. 24.