Srpski tehnički list

СТРАНА 16.

Коси зареви на главама цеви чине да се не могу | раздвојити ни по дужини ни у страну, а могу се само | раставити кад се завртци попусте на гвозденом прстену, и цев хоризонтално дигне у вис.

Ово спајање цеви је веома тврдо, а највишо се може опробати кад цеви немају доста тврде и сптурне подлоге на саставку.

(ба. 1).

Спајање по овом начину врши се врло брво, тако да док је по старом начину требао читав дан, изврши | се по овом начину за 2 сата. Такође се брзо врши измена цеви које су биле овим начином везане.

(Сл. 2).

Измена се може учинити а да се не кваре оближње цеви нити да се крећу пз старог положаја. Оснивачи тог „начина обраћају пажњу на то, да је ова метода за и јефтинија од старе, а треба споменути и то, да је на хигијенској изложби у ! уану начин Кабанил-Ламал-а, добио златну медаљу за. заслуге,

Прстени, затискачи, могу се набавити Павле Лехлер у Штутгарту, код парних стројева,

Прстен је од једног комада од меког бакарног дима, који је унутра постављен асбестовим гајтаном.

од Фирме а добро служи при цевима

„Срнеки Технички Лист“ излази у НА ЦЕЛУ ГОДИНУ: 8А СРБИЈУ 20 динара: 84

УДРУЖЕЊА ДОБИЈАЈУ лист Бесплатио. — РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ ОДЕ,

СИТНИЈЕ

АУСТРО-УТАРОКУ 12 ФОРИНАТА; ЗЕМЉЕ 24 ФРАНКА, ПРЕТИЛАТА СЕ ПОЛАЖЕ У НАПРЕД, А НЕ ПРИМА ОБ НА МАЊЕ

ЕРОЈ 1.

БАЕЕШКЕ Кад спојимо бакар са асбестом добијемо прстен — затискач од најбољег тврдог материјала, који још у већој мери чува од пропуштања. Друга добра страна овог начина је да се може лако новим изменити. Ј. Штитовац.

Техничка школа у Сарајеву. — Под насловом: Тесћизеће Мисејвећише 71 Батајеуо (Возтеп), донеле су „Пешвеће Вашлебипе“ ову белешку: од Октобра 1889. год. има Босна једну нову средњу школу са горњим насловом, за који се не може рећи да је баш подесно: изабрат, будући се школа деди у један грађевински пш један шумарски одељак. Учење у оба одељка траје по три године. Оба одељка имају заједничка предавања из: језика „босанског“ и немачког, Математике, Физике, Хемије и Геодезије, а остали предмети подељени су по групама.

У првој години било је 30 ученика, већином урођеника, са државним годишњим бОлатодејањем од 100 и 200 Фор, а. вредности. Од ових ученика прешла су у другу годину 15-торица, а двојипа су поновила прву годину; даље, ступило је у завод у идућој години 24 нових ученика, међу којима има ни 5 синова у Босни живећих аустријанаца.

Наставничко особље састављају: један директор, 6 сталних учитеља (у идућој години, кад се отвори и П!ћа година, повећаће се овај број на 9) и 5 суплената. Зимски семестар употребљује се искључиво за теоријска предавања, а летњи за практична упражњења, екскурзије и 'т. подобно, Број недељних часова пзноси:; 98—40. Саде за цртање отворене су за ученике до 8 часова у вече, и ови врло приљежно цртају; урођеничка деца, са малим изузетком, сва су врло трудољубива и приљежна. да примање у завод тражи се, да је ученик свршио; нижу гимназију. нижу реалку или да је апсолвирао какву тамошњу трокласну трговачку школу, која отприлике одговара једној грађанској школи. Предавања се држе па српско-хрватском језику (зетђо-Ктоашзеће), али, сви технички изрази и ', подобно учиће се п немачки, и ученици ђе — у колико нису већ сад немачкоме језику вични — у току од три године и немачки научити.

Од 41. ученика у 1890.91. год. било их је:

у грађевинском одељку у 1. години (најнижа класа) 12; а у шумарском одељку у [. години: 14. У грађевинском одељку у 11. години: 6; у шумарском одељку у Џ. години 9.

Што је ова школа, за чије издржавање треба годишње о 80000 Фор, установљена, има се захвалити једино заједничкоме аустро-угарском министру Финанција, Калају.

Нек нам се не замери, што ћемо ми, на завршетку, обратити пажњу надлежнима на то: да по горњој белешци, сви ученици, урођеници, имају државну помоћ од 22 до 44 динара месечно, и да је већ крајње време да се п код нас равмисли о томе, на који би се начин могли створити могућност да већи орој младића свршава ваш технички Факултет. Код Бе

БЕОГРАДУ У МЕСЕЧНИМ СВЕСКАМА 04 1:»—92 ТАБАКА НАЈМАЊЕ, = ПРЕТИЛАТА НА ЛИСТ ОТАЈЕ

А ЗА СВЕ ОСТАЛЕ ЧЛАНОВИ

ВА НЕМАЧКУ 20 МАРАКА: 8А РУСИЈУ 6 РУБАЉА; од !|> године. — ЂАЦИ ДОБИЈАЈУ дист У пола ЦЕНЕ:

ПРИВАТНИ ОТЛАСИ СТАЈУ 84 ПРИ ПУТ 10 ПАРА ОД РЕДА, А 8А СВАКО ПОНАВЉАЊЕ ПО 5 ПАРА 04 РЕДА. ВЕЋИ ОГДАСИ РАЧУНАЈУ ОБ ПО

ПОВРШИНИ КОЈУ У листу "ЗАПРЕМАЈУ, И ТО ЗА ПРВИ пут о 1 КВАДРАТНОГ САНТИМЕТРА ПО 3 НАРБОЛ ФА ОВАКО

КОЈИ ЗАПРЕМАЈУ ВИШЕ 04 ЈЕДНЕ ОТРАНЕ ВАЖИ НАРОЧИТА ПОТОДБА.

ПОНАВЉАЊЕ ПО ] ПАРУ. 8А ОГЛАСЕ

РУКОПИСИ И ОГЛАСИ ШАЉУ СЕ УРЕДНИКУ ЛИСТА, А ПРЕТПЛАТА БЛАТАЈНИКУ ИНЖЕЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА,

лист СЕ ДАЈЕ У ЗАМЕНУ ЗА ОВЕ СТРУЧНЕ, КЊИЖЕВНЕ И ВЕЋЕ ДНЕВНЕ ЛИСТОВЕ.

ШТАМПАНО У ДРЖАВНОЈ ШТАМПАРИЈИ