Srpski tehnički list

ОТРАНА 60.

тако да је тек 25. новембра приступљено бетонисању Како је време било блато, то је продужено п зидање на свима стубовима, тако да су до 16. декембра већ сви стубови били изидани до нивоа ведике воде, сви супови и оба моста уклоњени и рад обустављен.

7. марта 1888. године продужен је рад на мосту и прво је спремано спољно камење за свод, а За тим, пошто је велике вода прошла, отпочето 6. априла побијање шипова за скелу. Побијање вршено је са једног сплава у виду скеде за превоз, маљем са ужетом. Тежина маља је 200 Ке. За 25 дана, до 4. маја, побијено је 115 шипова, неки су за 15 ст у стени, а неки за д по у шљунку. Е

Да би се, пре побијања, могли угодно поставити они шипови који ће на стени стојати, а који су удару воде изложени, утврђени су на доњем крају, пре спуштања у воду, први узводни и први низводни шипови једног двогубог јарма, '/укрштеним кљештама, те је тиме добијен у неколико ослопац и за оне шипове који додазе између поменута два крајна шипа,

Да не би вода однела оне двогубе јармове, који су стајали на голој стени или у танком слоју шљунка, оптерећени су јармови одма камењем.

У исто доба је на левој обали, на зато удешеном патосу, према нацртаном своду, учињен распоред појединог спољног тесаног камења и сваки камен дотеран п нумерисан тако, да при намештању истих у свод, не буде никакве забуне. Према дебљини свода од 0,85 до 1,60 ш, камење је распоређено тако, да на челу свода дође 1, а највише 8 камена у једном радијалном реду. Овим претходним радом знатно је убрзано само зидање свода.

Пошто су озидана и оба крила на девом обалном стубу, намештане су, упоредо са побијањем шппова, скеле за сводове, које су потпуно спремљене донете на грађевинско место. Тај рад трајао је до 2 јуна, а вршен је са 8 људи. Скеле за сводове стајале су на шраФовима дебелим 8 ст, са којим је вршено и потребно повишавање за слегање и то за мањи свод са б ст, за средњи са 7 ст, а за велике сводове са, 9 сл.

Пошто су скеле за сводове озго потпуно обложене дашчицама, нанет је камен ради оптерећења скеле. Услед тога примећено је слегање и то на првој и другој скели по 6 сш, на трећој скели 4, на четвртој 2,5, на петој 5,5 и на шестој 9,5 ст.

Намештање шрафова за скеле, који су се морали сасвим сигурно поставити, стало је доста труда,

Да би се зидање свода брже и угодније вршило, начињен је у нивоу унутарње висине темена свода, мост, који је косницима и двогубим кљештама, утврђен за скеле свода и на коме је постављен, ради вршења, трапспорта, коловоз од шина.

8. јупа отпочето је од леве обале грађење свода, за прва четири отвора, Тога ради, на сваком отвору било је 6 зидара, на сваком ослонцу по 8, који су почев од стубова (ослонаца), колико је год могуће било, подједнако са грађењем свода, ка средини свода ишли, тако да су морали у исто доба до темена доћи.

При самом засвођивању, најпре је метнут, преко дашчане облоге на скеди, један слој малтера, 2 до 2,50 ст дебео, па је за тим поједино камење свода, између чеоних венаца свода, ређано у редовима управно на правац моста тако, да буде што више везача и да је"дан камен уз други што боље придегне, а међупростори су брижљиво пспуњавани малтером. У што чешћем размаку, 1 до 1,50 ш у правцу осовине моста, изравњавани

мост од ломљеног КАМЕНА ПРЕКО РЕКЕ МУДДЕ КОД КЕСЕРНА

ВРОЈ 4.

су поједини редови са радијално изведеним површинама, у колико је то материјал дозвољавао. На ослонцима није свод с почетка извршен у потпупој дебљини, а то с тога, да би нагнади, да се пукотине (Виисћ!исеп), које би при свођењу могле наступити, појаве на тим слабим местима свода. Оваквих пукотина примећено је до 10 па ширине, п оне су по довршетку свода цементом брижљиво задивене, па за тим и на том месту озидан свод у потребној дебљини.

90, јуна завршено је засвођавање у темену, на ослонцима,

Услед тога што није Опло довољно цемента, Рад је око засвођавања прекидан.

Извршење свих шест сводова. трајало је 11. дана, У то доба радило је 40 зидара и 60 раденика друге врсте.

По довршетку сводова, зидани су чеони и унутарњи зидови (Штфегтацегипо), али са смањеном радном снагом, како се неби свод нагло оптерећавао, пре но што се малтер потпуно стврдне.

Мерењем, опазило се на скелама веће слегање од напред наведеног и то у првом отвору износило је укупно слегање 7 ст, у другом 9,5, У трећем 8, у четвртом 6,50 у петом 1040 и у шестом 5,50 СТ.

Брижљивим посматрањем примећено је сасвим незнагно кретање скеле у страну.

За све време зидања чеоних и унутарњих зидова, влажени су сводови озго.

28. Јула, дакле после 28 дана од кад су сводови довршени, приступљено је скидању скела. Како није било толико раденика, да се могао по један код сваког шрафа поставити, то су прво попуштена сасвим мало, али подједнако и у исто доба, у свима отворима, она два шрафа, која су лежала најближе средини свода у осовиви моста, За тим су попуштена она, четири шрата, која су према првим симетрично удаљена с једне и друге стране осовине моста, и на послетку остала че«при шрафа, на челу, у близини темена. По том су олабављени они шрафови, који деже у осовини моста, а који су најближи прво попуштеним шрафовима, па, онда они, који су симетрично према овим постављани и т, д. Одма је за тим предузето друго попуштање, са мало јачим одврћањем, и на послетку треће, после кога, се већ скеда готово свуда одвојила од свода.

Услед овог скидања скела, опажено је после 24 сата, врдо, пезнатно слегање (9 па) у темену свода (Ово је констатовано тиме, што је на земљи утврђена. полуга. (са крацима 1:10), која је доведена цинкованом жицом, у везу са котурићима намештеним у теменима сводова.

Радови, који се нису могли извршити за време стврдњавања сводова, довршени су заједно са скидањем п уклањањем скела, тако да је цео мост, сем патоса и ограде, до 22. августа, дакле за годину дана, довршен.

До 1. октобра сви су остали радови довршени и мост саобраћају предат.

Употребљени цемент је већином портладски цемент из саксонско-тириншке Фабрике цемента, а сразмерно мали део је из Форволерске (Могжоћјет) Фабрике.

На месту грађења вршене су пробе цемента прављењем колачића и раскидањем истих.

На раскидање пробан је 1,, чист цемент; 2., мешавина са нормалним песком из Мулде у размери 1:50: и 8. мешавина малтера са песком за зидање, који је прорешетан кроз решето од 15 шт широких рупа, у размерама 1:89, 1:% и 1:6.

а 22