Srpski tehnički list

| | |

СТРАНА 50.

ЗАПИСНИК БРОЈ 4,

зАпПпИиИСпПИиИК

ТМ. РЕДОВНОГ САСТАМКА УДРУЖЕЊА аРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА ДРЖАМОГ 28. ФЕБРУАРА 1891. год. у локалу код Хајдук Вељка, у 6 сати по подне,

Били су:

Од управног одбора: Председник, М. Јосимовић, благај-

ник А. Вујић, књижничар М, Марковић, уредник друштве-

нот листа Н. Стаменковић, дедовођа А. Ј. Отефанвоић и В. Тодоровић,

Од редовних чланова: Ј. Ђанић, Ј. Милојковић, Ј. Јо-

вановић, М. Крстић, В,. Антић, Ј. Ковачевић, Н.Х.

Поповић, М, Маринковић, Ј.Х. Јевтић, Слуцки, П. Де-

нић, М. Николић, С. Чађевић, В. Николић, К. Главинић, Е. Надлер, Н. Станковић.

Председник отвара скуп и најпре констатова, да је скуп добро посећен, и да према штатутима има ДОвољно чланова за пуноважно решавање. За тим пзлаже узроке, због којих се састанци нису могли од 25. Августа пр. год. до данас одржати.

Окуп прима к знању.

Деловође чита записник прошлог састанка, који је примљен к знању, и ако тај састанак према штатутима у погледу неких питања није мога, бити пуноважан због недовољног броја чланова на њему.

Председник саопштава, да има некодицива чланова, удружења, за које се из недовољне обавештености не може да пресуди да ди се према штатутима пмају сматрати за редовне пли ванредне чланове удружења. Међу те долази г. Слуцки, који је на скупу присутан, па се обраћа њему да да потребна обавештења.

Олуики пзјављује, да је у Русији свршио технику, и да је раније већ био члан неког немачког удружења.

Према овоме скуп га оглашава за редовног члана.

Шредседник саопштава скупу, да има два писма од два члана, који изјављују да неће да буду чланови удружења, Прво је од М. Петровића. Објашњава, да је он сам — председник — за то крив, јер га је сам без претходног питања за члана уписао, држећи да ће овај на то пристати, па зато пристаје да он за њега улог за прошлу годину положи.

Скуп налази, да председник није дужан да улог за М. Петровића положи, пошто се према штатутима тражи, да се сваки сам — ако је вољан — за члана пријављује.

Према томе је и решено; да се М, Петровић не сматра за члана ни за прошлу годину.

Председник затим саопштава друго писмо, С. Недељковића, по коме он не сматра да удружење постоји и неће да је члан, наводећи, да њему није познато, да је друштво какве састанке држало и т.д, — и према штатуту износи ово пштање да скуп реши.

Крстић налази, да, најпре треба да се зна и констатује, који су већ чланови, па тек онда се може каква одлука доносити.

Стаменковић слаже се са овим, наводећи, да досадањи скупови нису могли то одлучивати због недовољног броја чланова, и да допста то питање треба овај скуп да реши.

Скуп налази ово за умесно.

Чита се списак чланова, у коме има забележена, 108 члана. Од ових отпада члан М. Петровић према горњем решењу.

Од засталих 102 члана по решењу скупа сматрају се за ванредне чланове удружења:

Трајко Отефановић, Камило Пати и Лука Радосављевић _ За Бракар-а решено, да се управни одбор обавести, да ли је овај свршени техничар, према „чему ће се моћи пи решити, да ли да се сматра за редовног или ванредног. Затим се по објашњењу г. Антића, има и Емилијан Јидић сматрати за редовног члана. ;

Главинић вели, да је себе сматрао за члана, а не види да је у списку забележен. |

Окуп прима ову његову изјаву, према чему се Главинић пма сматрати за члана још од постанка удружења. Тиме је утврђен списак чланова, којих сада има 108, од којих су 8 ванредна, а један у питању. Од заостадих 99 чланова тројица су утемељачи: М. Јосимовић, М. Дамњановић и П. Денић. Затим се прешло на дебату о (0. Недељковићу,

Председник: Пошто је С. Недељковић члан, што тврди пријава за упис и што је присуствовао на прошломе састанку, то се он има сматрати за члана до дана, његове изјаве када пступа, а то је до почетка ове год

Маринковић налази, да би требало сматрати да Недељковић и није био члан, пошто ни остали до сада нису били као чланови утврђени.

Тодоровић побија то мишљење наводећи да по том резоновању није ни удружење постојало.

Чађсвић мисли, да је п морална обавеза свију наших пнжењера да буду чланови удружења, па кад сад неће онда је право, да плати што је дужан за прошлу годину. |

Председних ставља на гласање и скуп са свима противу једног гласа реши: да се С. Недељковић има сматрати за члана удружења до његове изјаве да није члан, а то је до ове године. За прошлу годину има да плати све, као п остали редовни чланови.

Председник извештава. спуп, да је управни одбор умолио г. министра, грађевиша да у државни буџет стави неку цифру, која би се на разне техничке цељи имала да употреби, од које би се један део требао да одреди на помоћ удружењу. Саопштава, да је г. министар ставио на те техничке цељи у буџету суму од 21000 динара, скупштина је вотирала 10000 динара, па предлаже да се умоли г. министар грађевина, да Из тог одреди један део као помоћ удружењу. При том је нужно да се каже, на шта ће се ова сума имати да утроши, те да се не дође у конфликт са штатутима, пошто овакав случај овима није предвиђен; па зато предлаже, да се поднесе молба г. министру грађевина, таква, у којој ће се назначити цељ, на коју ће имати ова сума да. се употреби, те да се на тај начин самим мпнистровим актом добије овлашћење на утрошак те суме,

Тодоровић предлаже, да се сем овога по пријему ове суме изјави захвалност скупштини и министру па помоћи

Скуп усваја и један и други предлог.

Председник извештава скуп о неуредном плаћању чланских улога. Мнења је, да би овај требао да се наплаћује на каси приликом примања плате, али да дотични дужник најпре пошље обвезницу да је толико дужан па онда да се наплаћује.