Srpski tehnički list

1

у ПРИ И

; , Е ГЕРА ПИ

ВроЈ 4. СПИСАК ЧЛАНОВА УДРУЖЕЊА СРП. ИНЖЕЊЕРА

Ковачевић. мисли, да сваки инжењер треба да је толико свестан да увиди потребу и корпст од удружења, па да се не натерује на плаћање егзекутивним путем.

Чађевић пма у виду спромаштво инжењера, те их с тога правда. Предлаже да дотични благајници, који им плате издају — задржавају од исте месечно по два динара, па у четири рате по шест динара да шаљу удружењу.

Вујић налази, да је врло незгодно овакво наплаћивање за благајника удружења,

Председник предлаже да буде овако: да се добије овдашћење од г. министра, да се наплати цео улог од једавпут на каси, где дотични буде плату примао, а благајник да по 2 динара месечно од плате дотичног члана задржава.

Скуп усваја овај предлог председников.

Председник саопштава, да би сада на дневном реду било, да скуп решава о хонорарима сарадницима за лист, но мисли, да се ово питање остави за идући састанак, кад се сазна помоћ, коју г. министар грађевина буде одредио, јер за сада нема срества.

Скуп усваја ово мишљење.

Председник извештава да је удружење ческих инжењера у Прагу, честитало постанак нашег удружења изјавив, да би ступидо у везу са нашим шаљући свој часопис у замену за наш; да је том удружењу одтоворено на честитци, и да се листови шаљу у размену.

Скуп прима ово саопштење к знању.

Председник извештава скуп, да је члан удружења, 7. Штитовац поднео удружењу азбучни списак најважнијих техничких термина на немачком, у цељи да се удружење постара, да се бар за те термине што пре добију српски термини. Управни одбор је мишљења да се ови термини аутограФишу, па да се редовно у току неколико месеци месечно по један табак — шаљу са листом члановима удружења, те да ови по знању, могућству или обавештењу у дотичном крају приберу податке за што већи број термина. Ово би имало да послужи као грађа за будућу српску техничку термпинологију, коју би удружење пречистило и утврдило.

ОТРАНА 51.

Чађевић мисли, да ово ваља иначе прикупљати па пречишћавати а упитати и Филологе, а не придржавати се само онога што је Штитовац сматрао за нужно,

Крстић се слаже са одборским предлогом. Доказује да филолози овде не помажу ништа, главно је да се почне, па ће се посде временом лако дупуњавати оно што још не достаје, за шта треба доста времена.

Главинић је за то, да се у листу штампа и пита само за поједине изабране термине.

Председник мисли, да је боље аутографисати табаке, па сваки члан нека обележи термин, који му је познат, те да се према томе прикупи материјал, а друго је сређивање пи пречишћавање. У остадом не смета ништа, да се сем тога у листу учити још један апел на чланове, па ако који има већ штогод иначе од материјала за терминологију да пошаље, те да се у листу штампа.

Усвојено по предлогу одборском и председниковом.

Председник пзвештава, да је удружење настојало, те је извршена 24. до 26. т. мес. једна екскурзија на љубичевски мост, коју су правили 15 чланова. Излаже узроке, — нарочито краткоћу времена — што није могло да се издејствује, да на ову екскурзију узму удела и остали чланови ван Београда.

Скуп прима к знању ово саопштење.

Председник саопштава, да је тиме исцрпљен дневни ред постављен од стране управног одбора и пита, да ли би когод од чланова имао што да предложи»

В. Тодорозић пита, шта је са радом чланова, који су узеди на се, да израде нацрт „о преустројству инжењерске струке“ 2

Председник саопштава, да је ово остало двојци чланова М, Ђурковићу п Љ. Николићу да на, томе раде.

Да ли је што и колико на томе рађено није му познато.

Чађевић је мнења, да пошто они не раде на томе, то да се у тој цељи други одреде, или да се ови позову да похитају са тим њиховим радом, Решено, да се одбор о томе обавести, па да то питање изнесе пред идући редовнп саттанак.

Тиме је седница закључена у 7'/,

огибАК

ЧЛАНОВА УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА, УПИСАНИХ ЗА 1890. год.

1. Утемељачи. 14. Димитрије Леко.

15. Драгутин Матић.

1. Миливоје Јосимовић. 2. ба ОТ ЛАНАВОВНЋ 15 Дан Нинковић, 8. Павле Денић, 17. Душан Живановић. 18. Душан Сабовљевић. ; 19. Ђока Павловић 10. Редовни: 20. Едуард Надлер. 1. Андра Ј. Стевановић. – 21. Емануел Сандер. 2. Атанасије Вујић. 22. Емерих Штајнлехнер. 8. Васа Атанацковић. 23. Емилијан Џидић. 4. Велимпр Антић. 94. Живадин Димитријевић. 5, Владимир Николић, 25. Иван Коздић. 6. Владимир Бабовић. 96. Ираклије Боди. 7. Владислав Павловић. 97. Јевта Х. Јевтић. 8. Војтјек Хрњичек. 98. Јевта Отефановић. 9. Влада Тодоровић. 99. Јован Аврамовић, 10. Гаврило Суботић. 30. Јован Божић. 1. Гргур Миленковић. 81. Јован Илкић.

18. Димитрије Стојановић, 92. Јован Ц. Јовановић, 18. Димитрије Димић. 88. Јован Ковачевић,

34. Јован Милојковић. 54. Миша Валента.

85. Јован Симеоновић. 55, Миша Крстић.

36. Јован СОмедеревац. 56, Миша Марковић.

87. Јован Манок, 57. Миша Николић.

83. Јован Ринер. 58. Милан Ј. Андоновић. 89. Јовап Јирачек. 59. Милан Маринковић. 40. Јустин Штитовад, 60. Мидан Милашиновић, 41. Коста Д. Главинић 61. Мидош Милошевић. 42. Коста Живковић. 62. Мидутин Божић.

43. Коста Јовановић, 68. Милутин Сарић.

44. Коста Рашић. 64. Мита Видаковић.

45. Лазар Живковић. 65. Милосав Павловић, 46. Лука Ивковић. | 66. Марко Олуцки.

47. Лука" Ковачевић. 67. Никола Х. Поповић. 48. Љубомир Денић. 68. Никола И.Отаменковић. 49. Љубомпр Николић. 69. Никола Станковић.

50. Љубомир Марковић, 70. Павле Ђурић. 51, Марко Каракашевић. 71. Пера Смедеревад. 52. Марко Ђурковић, 82. Пера Цукић.

59, Мата Станисављевић. — 78. Пера Матејић.

15