Srpski tehnički list

БРОЈ 8. п 9.

РЕГУЛИСАЊЕ ЂЕРДАПА

СТРАНА 181.

РЕГУДИСАЊЕ ЂЕРДАПА

ТО ПРАМТКАЛМ А ТАМА ,„ОРОМАТЛ-МЕВНЕТМ-А“

САОПШТАВА

Н. И. СТАМЕНКОВИЋ

(ПРОДУЖЕЊЕ)

Докле су вођени ови преговори са нашом владом "односно риболова, дотле су од стране угарске учињене "све припреме, да се што пре приступи самом извршењу појединих радова,

9. јуна 1889. (по новом), расписала је управа радова на Ђердапу лицитацију, како за поједине радове тако и за најбољи начин и најбољу справу за разбијање и уклањање стене из корита речног. У тој објави веди се:

„Угарско министарство грађевина намерно је да у сопственој режији изврши онај део радова при регудисању Ђердапа, који обухвата уклањање стене из корита речног, што ће од прилике изнети до 160 000 таз разбијања стене под водом.

Тога ради овим се расписује јавна лицитација за набавку потребног материјала за разбијање стене под водом, као и за најбољи начин или справу за то раз·бијање, Ради бољег оријентисања појединих конкурената, примећује се:

а) односно начина и сарава.

Стена се има у самом току речном да разбија до 2,00 т дубине испод најниже воде.

Конкурент је дужан, да уз своју понуду поднесе и цртеже са детаљпим описом свог начина односно своје справе; даље је дужан у понуди назначити цлФрама п речима ону суму новаца, коју тражи те да уступи свој начин, односно своју справу, као и то да ли има на то какав патент. Ако комисија, коју за то буде одредио министар грађевина, на основу уз понуду приложених цртежа и описа, нађе да се дотичан чачин или дотична справа применити могу, конкурент је дужан по свом начину односно са својом справом покушаје да изврши,

Те покушаје вршиће конкурент о свом трошку. Тога ради он је дужан да се сам побрине за транспорт, до места где ће се покушај градити, свију предмета, потребних за показивање свога начина; да постави своју справу на место, које му се одреди; као и да сноси све трошкове за радну снагу, потребну при том покушају.

Ред и доба за павршење појединих покушаја, по разним начинима, одредиће комисија и о томе дотичне конкуренте известити.

Конкурент је обавезан по свом начину и са својом справом да у реци разбије 100 та“ стене,

О резузтату покушаја сачиниће комисија протокол и послати извештај министру грађевина, који ће решити који начин, односпо која справа, да се усвоји.

Ако конкурент нуди само свој начин, односно "своју справу, то је дужан положити пореској управи у Оршави 5000 Форивата на име кауције,

Признаница о положеној кауцији, приложиће се понуди.

Пошто се покушаји доврше, односно по решењу министра грађевине, вратиће се положена кауција.

Пропусти ли пак конкурент да у одређеном му року изврши покушај, губи право на положену кауцију и иста припада државној каси.

Обухвата ли понуда и набавку потребног материјада за распрскавање, онда ће положити кауцију од 10 000 Форината.

6) Односно материјала за распрскавање,

Материјал за распрскавање мора по снази бит раван Нобеловом динамиту 1, '

Са понудом посдаће се и добро упакована мустра. материјала који се нуди.

Материјал за разбијање испитаће се посебице комисијски, а који ће се материјад употребити решава министар грађевина.

Понуђач је дужан у понуди бројем и речима назначити ону једпначну цену од 100Ка материјала за распрскавање, по којој ће бити у стању да дотичан ма-. теријад у употребљивом стању лиФерује на само место употребе, урачунав у ту цену и транспорт и паковање,

Уз понуду прпложиће се признаница, да је код пореске управе у Оршави положена кауција од 4000 Форината, ако понуђач само нуди материјал за распрскавање. в) Односно средстава за упаљивање.

Понуђач је дужан, уз понуду, о свом трошку, послати и 50 комада упаљача, ради испитивања истих,

Бројем и речима дужан је у понуди назначити цену од 100 комада упаљача, по којој ће потребну количину. набавити на месту употребе, заједно са транспортом и паковањем.

Кауција је само за упаљаче 1000 Форината,

Све понуде имају се предати до 22, августа 1889., пре подне 11 сати,

Изрично се напомиње, да ни један понуђач, било да се његова понуда усвоји или не, нема права на никакву накнаду на име учињених трошкова око вршења покушаја, или на које друго име“.

Радови су подељени на пет група и то:

1. разбијање и уклањање стене под водом;

2. грађење насипа од ломљеног камења;

8. уклањање провизорно подигнутих насипа од лом љеног камења ;

4. калдрмисање ;

5. насипи од мешовитог материјала,

да све ове радове прописани су нарочити, детаљисани услови. Тако:

да радове под 1., условљено је да ће се количина разбијене и уклоњене стене из корпта, речног мерити и плаћати од кубног метра. Тога ради стављено је предузимачу у дужност, да, пре него што почне разбијање стене на појединим местима, сними површину оног дела стене, куда се канал има просећи. То снимање мора даје тако тачно, а снимљене тачке да су тако близу једна другој, да се из попречних профила, нацртаних на основу тога, снимања, може што тачније одредити кодичина разби-

19%