Srpski tehnički list

БРОЈ 8. и 9.

РЕГУДИСАЊЕ ЂЕРДАПА

СТРАНА 188,

Што тако могу се поставити белеге и за половину максималног товара, ако је у изгледу, да ће и таквих товара бити.

По извршеном подмеравању издаје грађевинска, управа уверење, у коме се, поред броја или назива лађе п поред имена крманоша, назначује још и од које је врсте камен употребљен за подмеравање, и колика ЈЕ максимална запремина лађе за тај камен, као и на ком се месту п у којој висини налазе белега и колики је персонал лађе.

6) Ако предузимач лађу поправља, то је дужан о томе известити управу, како би се ново подмеравање извршити могло, Не учини ди то предузимач, управа има права да га казни са 100 до 500 Форината

в) Воду, која у лађу улази, треба из лађе уклањати, како за време подмеравања, тако и доцније при предаји камена.

Нађе ли министарство грађевина за нужво, поставиће се у мајданима, из којих се камен вади, нарочито лице од стране државе, које ће издавати уверењу о величиви товара дотлчне лађе. Е

Једно такво уверење задржи сам надзорник, а два даје крманошу, од којих он једно предаје инжењеру државном, који камен прима, а друго задржава за себе, пошто исто инжењер својим потписом овери.

Преноси ли се камен колима, то се примање може вршити и по тежини. Тога ради сложи се извесна количина у правилну гомилу, која се измери по запремини, за тим се камење натовари на кола п преведе преко колског кантара, те на тај начин одреди, по одбитку тежине кола, тежина оне гомиле. Сравњењем напред добивене запремине са тежином целе гомиле, може се израчунати кодико тежи један кубни метар дотичног камена. Кад се та јединична тежина добије, онда ће се свака кода, која камен довлаче, мерпти и при обрачунавању ће се тежине преобрљђати у кубне метре.

За радове под 8., условљено је, да предузимач мора, на захтев грађевинске управе, уклонити у одређеном му времену, оне насипе, који се привремено подижу ради давшег рада при разбијању стене на самом Ђердапу.

Камен из тих насипа мора се извадити до дубине у којој ће доћи дно канала, а исплата ће се вршити, пошто се најпре тачно сниме профили насипа који треба уклонити. Извађено камење предузимач ће, према наредби управе, употребити или за грађење стадних насипа или ће га на обали у правилне гомиле сложити.

У јединичиној цени за уклањање ових насипа, обухваћен је не само рад за уклањање, већ и транспорт извађеног камена, као и насипање истог у сталан насип, или слагање у гомиле.

За радове под 4., постављени су ови услови:

а) Калдрма ће се градити од обичног ломљеног камена грубо дотераног.

6) Камен који се за калдрму употреби мора бити постојан, како на топлоти, тако и на мразу и у влази.

в) На насип од камења, који ће се изравнити по линији која профилу насипа одговара, положиће се 10 ст дебео слој од рушевина или одпадака камених, па озго калдрмисати тако да се поједино камење калдрме добро споји са рапавом површином насипа.

г) Поједино камење калдрме полагаће се у правилној вези и бираће се тако да додирне површине њихове буду што веће, а међу простор (састав) што мањи.

(Сваки камен мора имати прописане димензије. Веће п мање камење полагаће се наизменце тако, да је це-

докупна веза калдрме свугди чврста и да је подједнако |

стабилна. Величина појединог камења може да варира између 030 и 0,60 1л.

При чивијању, дозвољаваће се само употреба чивија од већег комађа, а Бикако из више мањих. На, саставима морају се употребити дугачке чивије.

На пвици између страна (бокова) насипа и круне, не сме се додирна линија појединог камења пружати скров на више каменова, већ треба поједино камење једно уз друго тако померати, да половина састава, дође у правац попречног профила.

Где се подножје калдрме ослања на набацано какење, мора се калдрма у масу тог набацаног камења упустити најмање за 0,60 т.

д) Калдрма ће се плаћати од квадратног метра, а предузимач је дужан не само да изврши све радове око калдрмисања потребне, већ и да набави сав материјал.

ђ) За добру израду калдрме и материјал, јамчи предузимач за годину дана од дана привременог примања, т.ј. он је дужан где год се за то време калдрма сдегне, да исту поправи, као и да све оно камење, које је од мраза искварено, новим замени и калдрму поврави.

За радове под 5. прописани су ови услови:

Материјал који ће се за насишање употребити треба. да је састављен из 20%/, земље и 80%/, рушевине из мајдана и шљунка.

Земља мора да је чиста т.ј да није смрзнута, угрудвана и да нема траве и органских материја у опште.

Овакав материјал примаће се од кубног метра, а јединачна цена има да обухвати како набавку материјада тако и извршење насипања са свима трошковима. око тога. Број кубних метара одредиће се пли према запремини материјала који се прими, или према његоговој тежини претвореној у запремину.

Примање и обрачун овог материјала вршиће се на, исти начин као што иза радове под 2. и 4. прописано.

Односно времена за које се ови радови имају извршити прописано је у уговору, да од предузвтог рада мора предузимач израдити:

у години 1890. око десет процената

1 5: 1891. _,„ двадесет а

Ћ " 1892. " " Р

» з 1898. » Р ћ

џ 4 1894. , “ “ |

5 > 1895. све још недовршене радове да. доврши.

За руковаоца радова око разбијања стене одређен је пијонерски пуковник „Лаџер и, 1. августа (по рим.),. са пијонерским капетаном Хербертом, упућен је у Оршаву, где су им 15. истог месеца придодати 20 војника.

Пуковник Лауер конструисао је и сам нарочиту дађу и нарочиту справу за разбијање стене под водом и још 1881. године код Кремса, покушаје чинио.

92. августа (по рим.) отворене су у Оршави понуде, које су стигле на расписани стечај за начин и справе за разбијање стене под водом.

Понуђачи 31 поједине радове били су ови:

За начин разбијања и за справе:

1. Ј. Лаџер пијонерски пуковник, разбијање стене под водом са нарочитом дађом за 160 000 та“ разбијања. 75 000 Форината. За прву лађу 9900 Форината, свока. следећа лађа за 1000 Форината, јефтинија.

9. Тадегзоћ из Лондона патент Восћ Пут Сотр.. Понуда не потпуна.

8. А. Тиге п ећдтећет из Пеште, понуда не потпуна.