Srpski tehnički list

БРОЈ 10., 11. и 12.

ПРЕДЛОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА

СТРАНА ЈА

Члан 130. Цеви за спровод нечистоће (екскремента) не смеју

бити од дрвета и морају се до изнад крова продужити.

Члан 181.

У другим варошима и варошицама, могу се нужНици од слабог материјала градити, само рупе морају бити озидане.

Стреје Члан 132.

Ако се стреја находи ближе од 0:50 метара од суседне зграде, онда је дужан господар грађевине олуке да намести.

Бунари Члан 188.

Бунари морају бити изнутра озпдани; ако су зидани каменом, не смеју се подубљавати. Спољашња површина бунарског зида, мора бити

најмање 4', метра удаљена од нужника , ђубришта и помијара.

Члан 134.

Бунаре копати у подрумима није дозвољено.

Члан 185.

Бунарска вода, која се пролива, не смо се у Београду на улици спроводити чим канализација. буде у пограничној улици довршена, но се мора засебним каналом спровести у главни канал.

Ђубришта

Члан 136.

Ђубришта, резервоари нужника или других трулежу изложених материја и бунари, морају бити удаљени са својом спољашњом површином најмање један метар од границе суседа.

Провори и врата Члан 187.

Шри свима новим зградама, у Београду, прозори на, собама за обитавање са стране улице, изузев сутерене морају бити најмање 1 метар широки, 1'6 метра високи; а у осталим варошима и варошицама, 0:6 метра широки и 1 метар високи; врата пак у собама са обитавање, морају бити најмање 1'9 метра висока и 95 см широка.

Канали

Члан 188.

У местима, у којима постоје општински канади за одвод нечистоће. дужан је сваки госпедар грађевине да начини спојни канал са свога имања до општинског

канала; канал овај мора бити озидан или од бетона и

имати најмање у пресеку 0:20 квадратних метара са што већим нагибом.

Грађевине које чине досаду

Члан 189.

Грађевине, у којима се раде такви послови да су на ведпку досаду околним суседима, као: котларнице, ковачнице, поткивачнице и тима сличне, могу се само по нарочитој дозволи општинске власти подизати са стране улице; иначе увек унутра у авлији. У Београду може општинска власт одредити нарочите улице за грађевине такве врсте н до тадање упражњавање радње у извесним улицама забранити.

Фарбање зграда с лица улица

Члан 140.

Све зграде у Београду морају с поља бити прикладном бојом омазане,

У осталим варошима и варошицама, довољно је да зграде буду с поља чисто окречене.

Дозвола за обитавање или употребу зграда

Члан 141.

Ново-саграђене или знатно преправљене зграде за обитавање људи, дућани, радионице и гостионице, не смеју се пре употребити, но што грађевински одбор у погледу сигурности и здравља исте не прегледа и одобрење не изда.

Решење о овоме дужан је грађевински одбор нај даље у року од 10 дана да изда господару грађевине,

Малтерисање Фасаде и изглед саме сасаде Члан 142.

Зграде на лицу улице у вароши Београду, не смеју се с лица олепити блатом. Ово вреди и за будуће оправке постојећих зграда у Београду.

У другим варошима и варошицама, дозвољено је лепљење блатом.

Члан 148.

Изглед зграда (Фасада) у Београду, мора бити укусан и одговарати околини и суседним грађевинама. 3Забрањено је градити такве фасаде, које руже улице или служе па поругу осталим суседним грађевинама, Одлуку 0 овоме доноси грађевински одбор.

В ји а -е

Члан 144.

Подизање зграда по типу вила у вароши Београду, дозвољено је само у улицама где нису главне трговаче радње. Њихов положај мора бити паралелан правцу улице и оне морају бити повучене унутра од регулационе диније најмање 4 метра, а са стране до суседних плацева, морају имати најмање 6 метра слободна простора. Простор између зграде и улице као и суседног плаца с леве и с десне стране не сме се за тим за какву другу зграду употребити.