Srpski tehnički list

БРОЈ 2 МЕТАЛИ

уклањања терета но и у свако друго доба моћи констатовати деформације које би се појавиле; на изабрате сталне тачке однеће се и стање лежишта. У протоколу испитивања, ставиће се и сва нужна дата, да се доцније могу опет сталне тачке изнаћи.

Диспозиције за приступ и“ оправку.

Члан 10. Инжењери ће се старати, да приступ, Фарбање и оправка металних делова буду олаки; они ће у мемоару, којим се пројект па одобрење спроводи, напоменути мере које су предузели у оном погледу.

Члан 11. Никакав предмет почев од педесет сантиметра па до 4 метра и пет сантиметра висипе над површином најближе шине не сме се поставити ближе од једног метра и педесет сантиметра до осовине шине, У опште, слободан профил мора имати ове димензије у сл. 2. (Види слику 2. на листу 40. у пр. свесци).

Никакав предмет над кодовозом или између коловоза не сме бити мање удаљен од четири метра и осамдесет сантиметра над ниво-ом шина.

Тежина машина.

Члан 12. Прелаз таквих локомотива преко моста, којих средња тежина превазилази више од једне десетине рто курентан метар ону тежину која је одређена у члану четвртом за машине, или код којих је једна од осовина оптерећена већим теретом од 18 тони — може се дозволити само по нарочитом одобрењу министра, јавних грађевина.

П. Секундарне железнице.

Мостови за железнице од једног ц више метра ширине.

- Члан 13. Прописи за мостове са нормалним коловозом, примењиваће се и за узане коловозе, код којих ширина није мања од једног метра, ади са следећим изменама.

Тежина на сваку осовину машине тип-трена (члан четврти) биће сведена на 10 Х 4 тони, где # означава унутрашњу ширину коловоза између ивица шина. Димензије машина п тежине и димензије вагона остају исте као и за нормалне железнице а тендери имаће исте димензије п тежине као натоварени ватони сл. 8. (Види слику 8. на листу 40. у пр. свесци).

За израчунавање рада метала под утицајем једне изолисане осовине, узимаће се оптерећење 14 Х # тони.

Друга проба са покретним оптерећењем (члан депети) извршиваће се са брзином од 85 клм у сату.

Контура слободног профила, одредиће се за сваки поједини случај, водећи рачупа о грађевинама, које се смеју на дотичној линији подизати.

Максимални терет на једну осовину машине, која преко оваких мостова прелази и зашто се мора имати нарочита дозвола од министра јавних грађевина (члан дванајести), утврђује се на 12 Х 4 тони, где 4 означава, ширину коловоза између унутрашњих ивица шина.

Возови употребљени за пробу, биће натоварени најтежим материјалом, који се налази на линији на нојој је мост подигнут.

Мостови са ужим коловозом од једног метра.

Члан 14. Услове, које имају да испуне мостови са, коловозима мањим од једног метра ширине, прописаће у сваком поједином случају министар грађевина а по предлогу концесионара.

мостови

СТРАНА 55.

Глава ПЏ— Мостови за сувоземне обичне друмове.

Услови.

Члан 15. Метални мостови за обичне сувоземне путове морају бити тако конструјисани да преко њих могу прелазити слободно кола каква су предвиђена у правилнику од 10. августа 1852 године, т ј. кола запрегнута, максимум, са пет коња ако су пста на два, точка, а са осам коња ако су на четири точка.

Члан 16. Димензије разних делова моста морају бити израчунате према наређењима члана другог, с тим само изнимком, што се тип-воз има да замени оптерећењем у следећем члану 17.

Члан 17, Инжењери ће се уверити, да рад метала на квадратни милиметар не превазиђе границе утврђене чланом другим и то:

1. под утицајем подједнако разпростртог оптерећења од 400 килограма на квадратни метар по целој ширини моста, у коју се подразумевају и 'тротоари

2. при прелазу кола са једном осовином а запрегнута са два коња и то у толико редова колико на пирини моста могу да стану. Поред оваког оптерећења, узеће се да су тротоари подједнако оптерећени са 400 килограма, на квадратни метар п да кола пи њихове запреге имају следеће тежине и димензије:

ОИ НА а а Ране ава ан 6 тони двоколица дужина, (изузев рукунице) · · · · 1 ширина коловоза • ин зе о Ат ширина заузетог пута · • + · • да 5 коња · : Е и еј: вуче се Фе пе да -6 100 ке дужина бе 6 5 + во. + 2,5 10.

(Види са. 4. на листу 40. у пр. свесци).

Рад метала (напрезање) на квадратни милиметар не семе у ни једном делу моста бити већи од још једнот килограма но што је утврђено у члану 2. и то у овим случајевима :

а) ако би се једна од двоколица нацртаних у сл. 4. заменула са једним кодима од 11 тони тежине а која, имају исте димензије и која су запрегнута са пет коња само у једном реду (т.ј, само један ред кола а не више редова једно поред друго, као што је утврђено у тач. 2.);

6) Ако би се двоколице по целој површини патоса заменула са колима од по две осовине и запрегнута са осам коња али тако да преко моста прелазе у два реда п да имају следеће тежине и димензије. (Види слику 5. на листу 40. у пр. свесци):

тежина на једну осовину. • · · · · 8 тони дужина је ои ока: п= = би ширина коловоза + + + + + та кола . . ( одстојање осовина + + + + 9 одстојање прве осовине од калкана · 15 з друге " " " и 156 " ширина заузетог пута + + 3 + +: > 25 о 4 тежина 4 4 > + + - + + + • + · 700 Кет. ИН ан пе На МЕ а дане за 2,5 тр.

Када се мостови подижу у таким пределима, где су падови друмова доста јаки тако, да нема изгледа ни у садашњости ни у будућности да ће туда моћи прелазити онако велики терети, као што су горе пред-