Srpski tehnički list

ОТРАНА 58,

за једну трећину више оне ковицијенте, што су прописана у члану 2. правилника, онда ће инжењери о томе известити управу и учинити јој предлоге какве за добро нађу.

Молим Вас, тосподине префекте, да ме изволште известити о пријему овога циркулира, од кога, се прилажу примерци за 2.2. инжењере и дселезничка, друштва.

Примите господине префекте, уверење мога најодличнијег уважења.

Министар јавпих грађевина Ив. Гијо-т,

НЕМАЧКА ЦАРЕВИНА.

УСЛОВИ ЗА НАБАВКУ МЕТАЛА ОДРЕЂЕНОГ ВА ИЗРАДУ МОСТОВА П ДРУГИХ МЕТАДНИХ ГРАЂЕВИНА ПРОПИСАНИ ОД СТРАНЕ УДРУЖЕЊА САВЕЗА НЕМАЧКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА УЗ САРАДЊУ САВЕЗА НЕМАЧКИХ ИНЖЕЊЕРА И ТОПИОНИЧАРА. (1886.).

Напомена.

Документа која ћемо мало пиже изнети на јавност садрже само услове за примање кованог и ливеног гвожђа, услове за њихову Фабрикацију и најзад услове за оптерећење при проби обичних п жедесничких мостова. У њима се ништа не говори ни о дозвољеном напрезању метала при израчунавању, нити о употреби, челика.

Ова се питања још проучавају у Немачкој; чине се пробе и за сада не постоје никаква званична, локумета, која би утврђивала коефицијенте метала (напрезање) код мостова, у

Једини звапичан докуменат који одређује коефицијенат ва гвожђе то је онај, ва израду обичних грађевина и кровова. Овај докуменат носи наслов: Маеђтад оот 16. Мај 1890., ћу дезећа згатоввиту рит дав гесђтвеће Витеан таг даз Вашоревећ, Мотазветтит дет дрепвећет Ауђетет, показан на, стр. 71. п који одређује следеће цифре: >

потез · · 750 до 1000 Кле на кв. е.

1. ковано гвожђе | аритисих 100 -, =>11000 ~ => пи цепање · 600 „ 750 , , Мт потев • · • · 250 Кје. на кв. сант.

2. ливено гвожђе | аритасал па ОИ ве ла цепање · · ·- 200 , ,„ , ,

1. — Каквоћа метала. 5. 1. Варено гвожђе.

Ковано гвожђе мора бити хомогене техстуре, добро варено п прерађено; не сме прскати ни у ладном ни у врелом стању, на површини мора бити равно и не сме показивати никакве пукотџнице.

А) Проба на, прелому.

Ова проба састоји се на првом месту у томе, да се одреди отпор при потезу на квадратни сантиметар и издужење на дужину полугице од 200 сантиметра.

Полугице за пробу имају се израдити у ладном стању.

Услови за пријем следећи су:

1. Гвожђе неједнаке дебљине, угласта гвожђа, Фасонирана гвожђа и блех, која су изложена дејству сила само у правцу ваљања.

МОТАЛНИ

мовтови БРОЈ 2.

а) Отпор при потезу (1 Та (тасбоп) за дебљину; је 10 = и испод тога 3600 Кја на квадр. сант.

а рана

3 15 = у 25 Ми и 3 400 7 " " "

ђ) У тренутку прекида, издужење у сваком горњем случају, мора износити 129).

2. Блех који има да издржи дејство сила у уздуж. ном правцу, али који је изложен поглавито дејству сила савијања (Вјевипа, Нехвјоп), као што су срчанице (5Бев, Гадпе) код носача:

а) отпор при потезу у уздужном правцу 8500 Ке на квадратни сантиметар ;

ђ) издужење, 109], ;

с) отпор при потезу у трансверзалном правцу 2 800 Ке на квадратни сантиметар;

4) издужење, 39). 3

8. Бдех, који нема да издржи дејство сила у уздужном правцу, но је изложен дејству сила, и то потеза, у разним правцима, као н. пр. блежови који служе за састав или спој разниг делова моста:

а) отпор при потезу у правцу влакна 8500 Ке на, квадратни сантиметар;

ђ) издужење, 109), ;

с) отпор у правцу транверзадном 3000 Ја на квадратни сантиметар ;

(4) издужење, 4'),.

4. Ковано гвожђе за заковке, завртње и т. д.

ђ) Отпор при потезу у правцу уздужном најмање 8 800 КЛЕ на квадратни сантиметар;

ђ) издужење, 189).

Овакав минимални отпор морају све полугнце при предњим пробама да даду и то за време трајања од од два минута а да се не прекину.

В) Оџплементарне пробе.

1. Гвожђе ковано од неједнаке дебљине, гвожђе и блех:

_Одсечне кришке (5 (ге еп, ђапде) са заокругљеним оквирима од 80 до 50 милиметра ширине морају се превијати око једне полуге од 14 милиметра пречника, а да на савијутцима не покажу никакве пукотине.

Минимални угао, под којим се једна кришка мора да превије, се, следећи је: а) проба у ладном стању: «== 509 ва блех од 8—11 шиши дебљине пе ВО И рез 1015 “==>2=5• „ „ „ 16—20 , 5 “=16' „, “" ,„ 21—5 , с"

ђ) проба на угасито-црвеном усијању (бордо) : «== 1209 за блех од 0—25 шш дебљине «== 90' „, _„ дебљи од 25 тт.

2. Ковано гвожђе за заковке:

Гвожђе за заковке треба да се у ладном стању извија и да се под чекићем искриви по оном истом пречнику, колики има полуга из које је заковак направљен. Овако искривљен заковак не сме показивати никакве пукотине на месту кривине.

Кад се парче округдог гвожђа, од кога је заковак начињен, у дужини равној два пута његовог пречника Зажари на температури опој, при којој ће се и за израду моста употребити, онда се мора моћи да збије за Једну трећину ове дужине а да не покаже нигде какве пукотине,

угаоно

" "