Srpski tehnički list

БРОЈ 2. МЕТАЛНИ

Одетупање од прописа.

Члан 26. Надлежне управе задржавају право, да у изузетним случајевима, донесу одлуку, А ли се ну кодико може одетупити од прописа овога правилника,

Париз, 29. августа 1891. год.

Министар јавних грађевина, Ив. Гијо-т.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНИХ ГРАЂЕВИНА.

упутотво ЗА НАДЗОР ПО ОДРЕЂИВАЊЕ мЕТАЛНИХ МОСТОВА

Париз, 20. августа 1891: тод, Господине префекте,

Циркуларом од данашњег дана, ја сам имао част упутити Вам нов правилник за испитивање како 26пезничкиг мостова тако и мостова преко којих воде обични сувоземни путови.

Специјална комисија за елаборацију овог правилника, која. је била састављена из генералниг инспектора и инжењера путова и мостова, претресаља је у исто доба ш питање о надзору м одржавању грађевина , 0 којима је овде реч.

На предлог ове комисије, Генерални Савет пу' това и мостова усвојио је, госодине префекте, и ја сам одобрио, да се у будуће надзор и одржавање мостова врши строго по следећим одредбама:

1. Опште одредбе. Надзор им преглед мостова.

Надзор и одржавање металних мостова мора се безпрекидно вршити ; свака повреда или недостатак који би се могло погоршати иди који би могао постати опасан за безбедност саобраћаја, мора се без икаква оддагања поправити пли отклонити. Треба често, кад тод буде потреба, све дедове моста, како оне што се виде тако и оне скривене у колико је год могуће боље префарбати, како би се од рђе сачували.

Оспм редовног годишњег прегледа, који се има извршити нарочито за заковке, премер џерманептне стреле, мора, се извршити не само најдаље сваке пете године, но увек и онда, када се конструкција метална понова премазује, па не само то, но мора се п стање цеде конструкције у таком случају прегледати. Прп сваком оваком прегледу, инжењери се морају уверити о стању сваког појединог дела моста, морају пазити да завртњи и заковци нису где год олабавили п попустила, морају осмотрити у каквом се стању налазе лежишта, и т. д. која имају да дилатацију конструкције издржавају, да се и спољним погледом и мерењем увере о стању стубова и најзад код континуалних мостова да, увек изниведишу п лежишта пи да се увере, да ли се које од њих није слегло.

За мостове испод десет метара распона, не мора се вршити мерење стрела, ади како годишњи тако и периодични преглед морају се тачно вршити за све метадне консрукције без икаква изузетка.

За мостове којих је одржавање поверено железничким друштвима иди другим концесионарима, перио-

мостови

СТРАНА 57.

дични прегледи и верификација стрела — угибања -= вршиће се у шрисуству контролног инжењера или лица кога он буде одредио.

Шрви периодични трегљед и прва верификација стрела има се извршити пре 1. јануара 1998. год. за све металне конструкције, које постоје сада и које би тада постојале. (Узимамо слободу обратити г. министру грађевина пажњу на ово наређење у Француској. Антић).

За све металне мостове који се буду у будуће градили, а по могућству и за оне, који већ постоје, устројиће се нарочити записници, у којима треба да буду груписана сва дата, која се односе на, исте.

(ви ови записници сложиће се у један свежан | чуваће се у канцеларији инжењера.

Записници металљлнит мостова.

У сваком свежњу морају се налазити ова дата:

1. Историја грађевине (означење метала и одакле је набављен, име пројектанта , процедура монтирања, конструктивни вид ослонаца, резултати пробе, оправка речних и обалних стубова, патоса, измене у току одржања, догађаји и 1. До;

9. Начин и резултати израчунавања.

8. Дијаграми носача п осталих делова моста, уздужних гредпца, узветрица (свотте ретететв) и Т. Д. са нацртом лежишта, или још боље ако би то било могуће, са цртежом грађевине.

- 4, Протокол појединих прегледа, испитивања (проба) и верификација стрела.

Записници металних мостова водиће се из данл у дан ; за мостове, којима рукују жедезнике друштва или концесионари, дужни су иста сва потребна дата да стављају редовно надзорном шнжењеру на расположење.

о. Специјалне одредбе за железничке мостове.

Сва железничка друштва, дужна су да у року од пет година израчунају отпор свију постојећих мостова, те да се увиди, да ли напрезање не превазилазе граппце одређене правилником од 99, августа 1891. године. Ако би се то где год десило, дужна су друштва а по потреби и надзорни државни инжењери дао томе известе управу и да учине предлоге какве За добро нађу. Исто ће тако урадити, ако примете на коме мосту какве квареже или недостатке, који би могли постати опасзи за безбедност саобраћаја.

8. Специјалне одредбе за сувоземне мостове.

ВериФикација о сталности мостова за сувоземне путове и аквадукте вршиће се у следећим случајевима.

1. Ако се основе које су служиле за израчунавање мостова не би могле изнаћи у архивама ако ове основе не одговарају у даражње доба теретима који преко мостова прелазе п сајзад ако би се имало разлова да се посумља у тачност првобитног израчунавања прома ДАнашњем ступњу науке. (На жалост, ово се не врши У пижењерском одељењу министарства, грађевина. Антић).

9. Ако се грађевина усљед измене појединих дедова или оправке у толико пром-нула да може наступити знатна промена било у силаму њеног отпора, било да се конструкција пута изменула па усљед тога и тежина.

У оба предња случаја извршиће се пзрачунавање на основама утврђеним у правилнику од 99. августа 1891. године, и-ако се нађе да напрезања превазилаво

: 8