Srpski tehnički list

СТРАНА 60.

КОЛОСЕК СЕЊСКЕ ПРУГЕ

БРОЈ 2.

КОЛОСЕК СеЊОкЕ ДРУГЕ.

(СА СЛИКАМА НА ЛИСТУ ххХр, хххп,, ХХХШ., ххху. и хххУ.)

(У ОВЕОЦИ ОД ПРОШЛЕ ТОД, и СДИКАМА од 1—11 на листу 41. од овв год.).

(ОВРШЕТАК)

Упутство за примање шина и прибора.

Примање се састоји из следећег:

1. из прегдедања и испитивања шина по спољашности њиховој;

2. из пробања каквоће матерајала ;

5. из одређивања тежине шина, зарад обрачунавања.

1. Прегледање шина, Овај посао захтева, најозбиљнију пажњу чиновника, коме је примање поверено, п он ће највећи део свог» времена на исти употребити. При прегледању испштају се све Димензије шина и припрема — ађустиране — Њихого, п истражују све случајне мане (које се појављају и при најпажљивијој Фабрикацији). По резултату тога прегдедања шине се пли примају или одбацују.

Усљед важности, које имају поједине димензије због употребе шина, и штетног упдива неких мана, на трајашност шина, неопходно је потребио, да се свака шина тачно прегледа.

На ту цељ Фабрика обично сложи шине у дугачке редове, једно до друго. Шрво се са највећом пажњом испита профил шина како помоћу нормалне пупе, тако и шупље шаблоне. Ако профил показује ма какву пеправилност, несиметрију; ако се на пожици или глави налазе ожиљци, пди разлике у мерама, онда се наређује Фабрпци, да те мане одмах уклонп. У колико ваља те шине одбацити, не може се у опште одредити.

При сумњивим одступањима, чиновник треба шине да остави привремено на страну, и да тај случај поднесе својој дирекцији на решење, опшсав том приликом ствар тачно п подробно.

Најмање се смеју дозволити одступања у висини, облику пресека, углу за подвезице и у ширпни ножице ово последње нарочито тада, када шине не би могле у плочице стати,

Зарад исштивања профила, довољно је, да се предузму само делимичне пробе, јер се пети мења само при измени ваљака или усљед дуже употребе њихове. Али ове пробе треба поновити за сваку партију шина, Положај п димензије рупа у шинама као п дужина шина мора се код сваке шине контролисати, Односно рупа у шинама за утврђење подвезица, треба на то пазити, да њихов положај буде и према висини шине тачан.

О томе се такођер уверавамо нарочитим шаблонама.

Осем тога мора се и шабдопа подвезица тачно приЉубивати угловима шине на гдеви и ножици. Омања Аотеривања у том погледу дозвољена су.

Но ако би била потребна знатнија проштавања, рупа, која би шину слабила, онда је довољан узрок, да се шина одбаци.

Ради контролисања дужпне шина употребљује се гвоздена шипка, која је нешто дужа по шине, које се примају (ел. 1.), Шипка ова има па Једпом крају мали крак, а на другом су пренесеце равпе дужине. Ову меру треба пре но, што се шине почпу примати тачно

сравпити са пормалном мером, односио према истој исправити.

Ово сравњивање са нормалном мером треба повремено понављати.

Са угдом пспитује се, да ди су прочеља, тачно управна на подужну осовину.

На послетку ваља сваку шину редом прегледати, Да ди је потпуно права и то како у хоризонатвном, тако пи у вертцкапом правцу.

О овоме се можемо најбоље уверити, када голим оком визирамо по дужици шине са једног и другог краја њеаог. Са нешто вежбања приметиће се и најмања неправидност у овом погледу.

Џарочито су штетни кратки прегиби и они на крајевима, јер се са таквим шинама не може да положи правилан колосек. Све шине, које имају прегибе, ваља повратити да се поново исправе.

Са овим је свршено прегладање шина у погледу облика и припреме. Сада има још да се изврши исто тако важан задатак у изналажењу случајних мана Фабрнкције, Тога. ради је нужно, да се како глава, тако и тело с обе стране њ ножица шипе разгледају по целој Дужини њеној.

Прво се прегдеда глава, шинина, за тим једна страна, тела, па ножица и на послетку друга страна тела.

Најглавније су мане ове:

а) крљушти (5сћегег),

ђ) упаљци, (Етугајхипсеп),

с) троске — шљака, (зећаскеппезћег),

"4) пукотине на ножици,

е) мехурићи (ашавзеп),

[) пукотише на телу од прочеља ка рупама.

Мане под а) и ђ) могу се лако избећи, само ако се буде пазило при ваљању, да се пре проласка шине кроз последњи калибар остружу крљушти и остали нечисти делови, који се на шини налазе. Но онн у остаМом нпсу од ведиког значаја, кад се налазе на горњој површини пи када не захватају дубоко. Али их ипак треба са длетом одбити, те да се може оценити, да ли је шина за употребу или не. : -

Мана под с) јесте знак, да материјал није добро израђен.

Шиве, које имају ту ману на горњој површини својој па макар и неу ведпкој мери, морају се безусловно одбацитл.

Ф Пукотине на ножици, које се посебице појављују и које су тада обично дубоке, долазе од сировог материјале; усљед њих постају шине обично неупотребљиве. Уске а, честе пукотине на нози, које обично нису дубоке, знак су, да у челику има п сумпора. Ове пукотине, ако не иду дубоко нису опасне; но пре но што се шине са таким пукотинама приме, треба се пробама уверити, да лп те пукотине не упливишу штетно на јачину шина.