Srpski tehnički list

СТРАНА 84,

има. две реке и силну масу воде на расположењу, па се ипак за то решио, да уз велике новчане жртве изведе себи водовод из других извора. На то су га склонила — без сумње само начела модерне игијене, обзири на, здравље, а готово сви други разлози говорили су против тога. У процени макишке подземне воде према речној води беше јамачно одлучило само једно својство њено — евентуална чистоћа од клица — све друго није у толико премашало , да је јако одударало. Па ипак се може с неким правом рећи, да је пресуда варошког представништва ба свим основана и коректна.

Али је наше поступање у томе питању само дотле коректно, док не попустимо од тога начела; док се у свему будемо држали игијене. Ми смо имали право што смо се и уз велике жртве решили за воду, која је — по обећању — чистија и здравија од речне, али ћемо у томе бити доследни само онда, ако будемо употребили сва срества, да то најважније својство нашој води и сачувамо. Ако га пак она — због наше кривице — изгуби, па ми при свакој епидемији у околини или у самој вароши будемо морали и даље страховати, да ће — због неких неправилности у полагању водоводних цеви клице кужних болести прећи из канала у цеви нашега водовода; онда је веома основано питање, колико смо бољи и шта смо добили, што смо Саву и Дунав напустили, па у Макиш толике новце уложили. И речна вода није увек кужна, него постаје то само приликом т. ј. кад

у њу (изметинама, каналима и т. д. доспу кужне |

МЕТАЛНИ мостови

БРОЈ 8.

клице, па ако се изворска или подземна вода.

и у томе с њоме изједначи, онда су оне с игијенског гледишта у главноме подједнаке. Са других гледишта — н. пр. са употребљивости у домаћим потребама (прање, умивање и кухање), у занатима и индустрији (бојадисање, пиваре, употреба у парним казанима и т. д. — разлика између речних и мртвих, подземних вода пада, у корист оних првих, јер су оне обично много мекше, а код нас је баш и тај случај.

Као што се види, игијена не трпи половне мере. Ко хоће њој да угоди, мора у том бити конзенквентан и у најмањим ситницама. Нинад је не сме ни заборавити, ни другим принципима. жертвовати. За лајика је то — наравно — гдекада. тешко. Њега заузму други обзири, па оне ситне захтеве игијене сматра као досадну пендантерију и излишне издатке, и у томе највише греши. Слога има Ог Е, Гисћага потпуно право што каже ово: «ба стваноп Фип зегмсе Феап ез| пп аПаште по рогфапје еј аи! песезвне ап роште де уџе де |ћуојепе Јев соппашзвапсев зрестајев.» На жалост, то се на много места не ће да призна.... па онда није чудо, ако послови око водовода не одговарају увек основним захтевима игијене; није чудо, што обично техничаре и грађане виђамо у једном, а игијену у другом табору бораца око тих питања. И нас ће — може бити — задесити та иста судбина, али смо ми свој глас подигли само за то, да помогнемо ствари, или кад већ то није могуће — да скинемо са себе неки део одговорности, ако буде каквих последица.

МЕТАЛНЕ

МОСТОВЕ.

пропиви за израчунавање, надзор и одржавање металних мостова, у Француској и разним државама у Европи.

САОПШТАВА

ВЕЛ. АНТИЋ ИНСПЕКТОР ШЕФ

(СВРШЕТАК)

ЕНГЛЕСКА. ИЗВОД #8 ЦИРКУЛАРА ВОАЕр ОК ТВАОБЕ (ЖЕЉЕВНИЧКО ОДЕЛЕЊЕ) ОД МЕСЕЦА НОВЕМБРА 1885., ПОНОВЉЕН ЦИРКУЛАРОМ ОД 24. ОКТОБРА 1889. године, а који носи наАсаов:

А) — „Џодатци које треба послати Воата ој Ттаде (жељезничком одељењу, пре но што. се која железничка линија преда саобраћају.“

У. — Преглед (табло) из кога ће се видети мостови, који пролазе, било преко обичних путова, било

преко железничких линија. УТ. — Шреглед, из кога ће се видети сви мостови

и вијадукти, који прелазе, било преко река, било преко долина.

Х. — Реферат, коме ће се придодати следећи податци :