Srpski tehnički list

СТРАНА 94.

ББЛЕШКЕ О КАЛДРМЦ

БРОЈ 3.

буде потребна већ после кратког времена као што је био случај на Пикадили (Лондон).

Било како му драго изгледа, да се може очекивали, да ће систем дрвене калдрме, какав се сад гради у Паризу, дати боље резултате но онп системи што су се досад покушали. У остадом у Лондону су у опште задовљни са улицама, које су дрветом калдрмисане.

4. Дрвена калдрма у Лондону. — ТК. Х. Зђаубоп читао је неке податке из свога рада о калдрми у друштву цивилних инжењера у Лондону.

Он је обратио пажњу на природу и важност разњих система дрвене калдрме и на резултате добивене упоређењем са другим начинима каддрмисања. — ЛонДон има 1966 миља (3146 Кт) улица. Од калдрмисаних 2749 има макадам 578, гранитска 9280 дрвена 53. асФалтска 13, обична калдрма 798'/, миља. Површина дрвене калдрме износи 813 848 квад. метара израђене за округло 600 000 Фун. стер. (15 милиона динара). Попречни профил улице пма пад од у, Пад подужни, да би вода лакше отицала, не треба да је мањи од а и боље је наградити чешће везе са каналом. Сувишак од 4", трошка потребан за ово, јесте издатак на добро употребљен.

За калдрму у кварту Сећзеа Фундирање (подлога) било је слој бетона дебео 0,15 т. Бетон је бпо од о делова речног шљунка п 1 дела порт. цемента; дедокупнп трошак за материјал и руке био је 8,45 дип. на квадр. метар. Ма да је за грађење бетона, јефтиније употребити стари гранитно речни шљунак, опет се не може препоручити, јер је тај бетон мање хомоген.

Највећи део дрвене калдрме у Лондону састављен је од четвртастих борових трупада димензија 5225 Ж150 шта Технички услови преписују да се трупци исецају пз греда од норвешког једрог бора. По писцу, то је скоро најбољи материјал с погледом на трошење и отпор против атмосферских утицаја. Између чврстих дрва црни бор дао је добре резултате; трошење по дебљини кроз 4'|, године у секцији Кпјо'5 Воад — доста живој — износило је само 1,38 пи. Брест и раст, ма да се мало троше брзо се кваре од атмосферских утицаја. Јасен би по свој прилнци врло добро одговарао условима, који се постављају, ади је то дрво, сразмерно Доста ретко. У многим случајевима употребљавани су трупци замакани у креозот; тако исто и трупци креозотовани пли импрегнирани метадним солима; ал: добра, трећина дрвене каддрме у Лондону награђена је од трупаца ни мадо непрепарнсаних. Замакање у врео креозот нема ведику вредност као презерватив; шта више чесло несавесни предузимачи употребе то да прикрију мане лошег материјала. За трупце скроз креозотоване (импрегнисане креозотом) г. Стејтон не верује, да се они држе дуже но други. У осталим та метода има и ту незгоду, да су површине трупаца увек нечисте и да трупци коштају 209, више. Шта више он претендује, да је дрво тако третирано више изложено унутарњем труљењу.

За калдрму у Сћејзед требало 487, трупца на квадратни метар. Ређани су на бетонску подлогу тако да је чело дрвета окренуто горе. Празнина између трупаца била је 9пшп. Она је испуњена малтером од 8 дела речног песка и 1 дела порт. цемента. Да би реДдови при полагању остали паралелни, на сваком трупцу била су на потребној страни три ливена дугмета, и то је чинило, те је калдрма била потпуно издржљива, док се мадтер није стврднуо. По површини посуо се танак слој оштрог ситног шљупка,

Ако је могућно, нову калдрму не треба предати саобраћају пајмање пре недељу дана од како је саграђена.

После пет година праксе и искуства г. Отејтон остаје убеђен да ошпсани систем има све особине добре калдрме. За гола даје површину јединствену и мекану а довољио ослонца ногама коњским. Онај малтер држи се добро за дрво, не пропушта влагу, а не троши се брже но дрво, те не даје места прашини да се купи. Осим тога не тежп да размакне трупце.

Место цена калдрме Сћејзеа била је 15,78 дин. на та оправке су у прво време биле незнатне. Првобитна, дебљипа трупаца била, је 14 пита. Трајаће од прилике % до 8 година.

ОхГога-УЕтее(, једна од најживљих улица лондонсках, калдрмисана је 1878. год. 1884. били су трушши дебели у средњу руку само 8,3 палца (82,5 пи) а на невим местима само 15, пад. (40 ти).

Дрвену калдрму впше но икоју другу треба одржавати најбрижљивије. Покварене трупце ваља одмах дизати; чистити ваља често п добро а тако исто довољно употребљавати воду и песак. Овако одржавање кошта од прилике 0,54 дин. на метар п годину (4'),, д. на јард); макадам кошта од прилике 11 д. (1,35 4. на кв. метар. Писац није мишљења да трупце ваља узети само онолико дбеде, кодико је доста да трају око 7 година, јер после овога времена ретко ће која калдрма шмати довољно једноставну, равну површину за вели коварошки саобраћај. Искуство као да је показало, да је најбоље узети од 125 шт.

Узевши, да ће калдрма на Ктсза Воад-у трајати 7 година, цена за грађење, одржавање, чишћење и др. подељена на периоду од 20 год. износи 2,00 дин. на квад метар. На 15 година раздељена износи 3,29 ДИН. на кв. метар. Оправке на Кте'в Коади и ЗТоапе ЗЕтее!-у, кад су ове улице биле макадамоване, коштале су 25 10,4 ва јард и годину, не рачунајући грађење, а рачунајући 11 4 за само чишћење. У УУезбиипзђег-у саме оправке на трима макадамованим путовима коштале су годишње на квад. метар 421 Фзту 8,0 динара.

_ Пре но што ће се поставити дрвена калдрма, дужност је општинских власти о јачини саобраћаја, који ће калдрма имати да издржи. Тако исто не треба да занемаре никакав детаљ при надзору и да пазе да одржавање буде што брижљивије. Под овим условима. нема разлога, да се ова калдрма, досад толико расирострта, не гради све више и више.

5. Као што смо напред поменули, калдрмнсање беотрадских удица веома је важно питање, но нама се не чини, да се тому послу обраћала онолика пажња, кодику је он заслужује. Бар нам изгледа, да се некако делимично ради, без утврђеног плана основаног на каквом опшпрнијем техничком проматрању.

И досадањи — новији — резултати, као да не достижу први квалитет: коцкаста калдрма у Дубровничкој удици попустила је, а најновија (обична) у Балканској улици још више. Овоме ће бити главни узрок, што се, на израду подлоге не обраћа колико треба пажње т. ј. она се сматра као нешто споредно, а осим тога ради се и у најџезгодније време, кад се подлога накваси.

По нашем мишљењу коцке су великих димензија, особито шприна каменова (димензија управно на правац кретања) те зато животињске ноге немају сигурну подлогу (особито у нагибу) као што је познато и у томе је добро држати се средине, ади у Београду као да су коцке достигле нијвеће разкере — изгледају више као плоче.