Srpski tehnički list

БРОЈ 9. РОЈ Ел ен

Дисипплинарне казне над помоћним оеобљем изриче дпрекциоја.

Свака је одлука дпсциплинарног суда одмах извршна. Члан 88.

Ислеђења.

Да би се службеник за учињену кривицу могао предати дисциплинарном суду на суђење нужно је да се предходно саслуша и његова кривица иследи.

Ислеђење ће вршити један илп више пследнпка, које дирекција одреди, према величини кривице и другим околностима,

Иследници су овлашћени да саслушавају сами или преко других власти, а по потреби и да заклињу сведоке и друга лица, која се до закону могу испитивати и заклињати.

Испити тих лица имају исту важност, као да су код суд» чињени.

Неодговарање оптуженог, сматра се као признање,

Ислеђење мора обухватити све околности, без раздике да ли се окривљени њима терети иди правда.

И за административне кривице оптужени службеник редовно ће се пресдушати, изузимајући ситније погрешке где је представка претпостављеног службеника, довољан доказ.

По свршетку свога рада, комисија ће спровести дирекцији сва иследна, акта са својим извештајем, у коме ће се изложити дотадање владање дотичног службеника и кривице, ако је раније био кажњен.

(ва исдедна акта дирекција упућује дисциплинар ном суду, ако налази да дело није административна, кривица.

Члан 99. Ислеђивање дисциплинарних кривица указних

чиновника.

Дирекција наређује ислеђења и за дисципдинарне кривице указинх чиновника, па сва акта са мњењем железнпчког одбора, подноси министру грађевина на даљи рад према закону о чиновницима грађанског реда.

Члан 90. Прекид ислеђења.

Ако би се ислеђењем открила таква кривица, која, се казни по општем кривичном законику, дирекција ће, услед извештаја изасланика, позвати наддежну власт, да она предузме ислеђење таквог дела.

Члан 91. Проневерење.

Ове железничко особље указно, стадно и привремено, које рукује железничком имаовином у опште, па учини проневерење , дирекција ће по учињеном исдеђењу предавати земаљским судовима на суђење.

Члан 92. Привремено уклањање од дужности.

Кад који службеник падне под стециште, под кривично иди дисциплинарно исдеђење, иди ако прети опас-

ЗАКОНА ОТРАШЦА 101.

ност, да ће се осујетити ислеђење, пли да ће се оштетити својина, била железничка или туђа, иди најзад, кад безбедност службе пли железничког саобраћаја захтева, да се истп од дужности уклонити може дпревција удалити службеника од вршења дужности.

Исто тако и сваки претпостављени може удалити службеника од вршења дужности, кад безбедност саобраћаја то захтева.

Ну у том случају дужан је, да одмах извести дирекцију, наводећи разлоге, са којих је дотични службеник уклоњен од дужности, па ће о томе дирекција, донети своје решење

Службеник, уклоњен од дужности, добија половину стадне плате пили дневнице за оно време, докле је уклоњен од дужности,

Ако се службеник, удаљен од дужности, огласи за, невиног, онда му се накнадно враћа све оно што му је обустављено, на против ако се из службе отпусти, пропада му обустављени део плате иди дневнице.

Службеник, који се од дужности удади, не сме се употребити ни на какву самосталну службу, и од њега се одузимају све службене књиге и остали службени документи и акта,

Члан 98. Поступак железничког одбора као дисциплинарног суда.

Председник дисциплинарног суда одређује дан суђења п тада износи сва акта дисциплинарном суду.

Дисциплинарни суд решава, на основу учињеног ислеђења, већином гласова.

У случају подједнаке поделе гласова, вреди оно што је за оптуженог блаже.

Ако дисциплинарни суд нађе, да ислеђење није потпуно, може наредити накнадно ислеђење.

Исто тако дисциплинарни суд може наредити, ако за потребно нађе, да му оптужени п сведоци лично предстану. Саслушавање оптуженога и сведока бива усмено, а забедежиће се само њихова главна казивања, која се 'односе на решавање кривице.

Поред решавања о кривици, дисциплинарни суд решаваће и грађанско питање о накнади штете и трошкова, ако би се то могло решити.

Пресуде пи решења дисциплинарног суда, како по кривици, тако и по грађанском делу, одмах су извршене.

Дирекција доставља оптуженоме написмено пресуду или решење дисциплинарног суда.

Члан 94.

Искључење чланова дисциплинарног суда од суђења.

Оптужени службеник има право захтевати, да се онај судија дисципдлинарног суда од суђења исеључи, за кога би могао навести узроке, који беспристрасност судије у сумњу доводе.

Исто тако и судија дисциплинарног суда има право сам захтевати да се искључи од суђења, ако би због каквих узрока држао да пе треба у суђењу да учествује.

Како оптужени, тако и судија могу ово искључење тражити, одмах у почетку суђења. Суд ће дисциплинарни према томе решити има ди места исеључењу или не.

Решење диспиплинарног суда одмах је извршно,

14