Srpski tehnički list

БРОЈ 3.

ДЕО МЕ.

ПЕНСИЈЕ СЛУЖБЕНИКА.

Т. ОДЕЉАК ПЕМСИЈЕ УКАЗНИХ ЧИНОВНИКА.

Члан 104. Опште одредбе.

За пенсије чиновника железничке дирекције важе законске одредбе о пенсоји државних чиновника грађавског реда, у колико није овим законом другачије наређнино.

Члан 105. Године службе.

Право на пенсију задобија чиновник српских државних железнида кад наврши десету годину службе,

Чиновник, који је навршио десету годину службе, добија 40%, своје систематске плате као пенсију. Са сваком даљом годином службе, расте пенсија са 89, тако, да онај који је навршио тридесету годину службе, .добија целу плату као пенсију.

Ако би стални чиновник при вршењу службе био тедесно осакаћен или иначе за службу онеспособљен, онда ће му се при одређивању пенсије, покрај редовних година службе, признати још пет година. Ну, ако и са том повишицом, не би имао десет година службе; онда ће му се одредити толика пепсија, као да је провео десет година у сталној служби.

Ово вреди и за пенсију удовице и деце, кад службеншк погине при вршењу службе.

Сталном службенику, који се затече у железничкој служби, при ступању овога закона у жавот и буде постављен за указног чиновника, признаће се за године службе са правом на пенсију и време проведено у служби на железници од 21. маја, 1889. године, као дана, кад је држава узела у своје руке експлоатацију државних железница, односно од дана постављења, за оне службенике, који су после тога дана у железничку службу примљени.

Сви ови чиновници дужни су, да за ове признате године уплате прописане улоге у удовички Фонд.

Члан 106.

Привременом чиновнику, који на основу овога 84кона добије то звање, па постане указан чиновник, рачунаће се у године службе и оно време, које је у служби провео као привремени.

Према томе и привремени чиновници дужни су уплаћивати све удоге по закону о пенсионом Фонду за удовице и децу умрлих чиновника.

Кад привремени чиновник престане бити службеник железничке дирекције, враћају му се удози без интереса,

П. ОДЕЉАК пПЕМСИЈЕ ЗВАМИЧНИКА И СЛУЖИТЕЉА, Члан 107. Опште одредбе.

Да би званичници и служитељи српских државних железница у својој старости и кад постану неспособни за рад, а тако исто да би и њихове удовице и деца,

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА

_ СТРАНА 108.

по њиховој смрти имали издржавања -— установљава се при дирекцији нарочити Фонд под пменом; „Фонд званичника. п служитеља. српских државних железница“ који се не може ни на какав други смер употребити.

Члан 108. Надзор и руковање,

Фонд овај стоји под надзором мипистра грађевина; њиме рукује управни одбор.

Ови послови овога Фонда. сматрају сн као службепи, и ослобођавају се свију такса, а врши их дирекција српских државних железница.

Рачуни о приходима и расходима пенсионог Фонда, поднесе се Главној Контроли на преглед редовно сваке године.

Дирекција подноси сваке године извештај министру грађевина о стању Фонда и извод рачуна о годишњем приходу и расходу. Овај извештај предаваће се јавности у службеним новинама,

Новац и хартије од вредности овога Фонда, чува дирекција српских државних железница под својом одговорпошћу и то одељено од државног новца.

Новчана готовина шенсионог Фонда издаваће се на приплод, по одлуци управног одбора и одобрењу министра грађевина.

Члан 109.

Састав управног одбора.

Управни одбор пенсионог Фонда састављају:

1. директор као председник:

2. главни инспектор као потпредседник;

3. шефови одељења; и

4. десет изабраних чланова пенсионог Фонда, који су у месту становања дпрекције.

При бирању ових чланова за управни одбор, бирају се још десет лица за њихове заменике.

Ови заменици долазе у управни одбор по реду и броју гласова, са колико су изабрани, чим се упразни једно место члана одбора, услед премештаја иди других каквих узрока.

Чланове одбора и њихове заменике бирају, на позив дирекције, сви стални званичници и служитељи писменим путем, Као изабрани чланови одбора и њихови заменици важе они чланови Фонда, за које је гласало највише чланова пенсионог Фонда.

Чланови управног одбора и њихови земеници бирају се на три године.

Члан 110.

Састанци одбора.

Управни одбор оастаје се редовно свака три месеца, а покрај тога још и онда, кад то захтева потреба, Фонда. Одбор сазива председник иди његов зсменик.

Одбор одлучује простом већином гласова, а, може радити само онда, кад има на окупу најмање једанаест чланова, од којих петорица морају бити изабрави чланови.

Члан 111. Круг рада одбора.

У круг рада управног одбора спада: 1. да рукује капиталом Фонда; 2. да расправља сва важнија питања, која се тичу пенсионог Фонда; 14»