Srpski tehnički list

СТРАНА 104,

Ш РУОГЈЛЕКТ ЗАК О

д. да по одредбама овога закона доноси одлуке о.

ванредним улозима чланова пензпоног Фонда, који после |

90. године ступе у службу, иди се ожене после 85. год;

4. да доноси одлуке о праву на пенеију по ве-_

аичини њезиној, по одредбама овога закона;

4. да доноси одлуке о праву на пенсију по о ке-|

личини њезиној, по одредбама овога закона;

5. да решава о свима осталим предметима, која, се односе на шенспони Фонд, а које дпрекција упути управном одбору на решење.

О руковању капиталом фонда, прописаће се парочита правила, која ће се поднети министру грађевипа на одобрење.

0 раду управног одбора води се нарочити записник, у који се уписују све одлуке одборске. Записник води деловођ, који се бира из чланова управного дбора, а потписује га председлик п сви присутни чланови одбора.

Записник се чуна у општем одељењу дирекције.

Члан 112. Иизвршење одборских одлука.

Све одлуке управног одбора извршује дпирекција, која правно заступа пенсиони вонд.

Члан 118.

Чланови пенсионог Фонда.

Сви стадни званичници и служитељи дирекције српских државних железница , било да су жењени илп нежењени, чланови су овога Фонда и имају право и дужност да у исти улажу према одредбама, овога закона.

Члан 114. Право садањих званичника и служитеља.

Званичницима и служитељима, који се затеку у жедезничкој служби при ступању овога закона у живот, а буду постављени за сталне, признаће се за године службе са правом на пенсију и време проведено у железничкој служби од 21. маја, 1889. године, као дана, када је држава узела у своје руке експлоатацију државних железница; односно од дана постављења за, опе службенике, који су после овога времена у железничку службу примљени.

Онај привремени службеник, који на основу овога закона постане сталан, уплатиће све удоге, који су прописани чланом 116. овога закона, ако и у колико то није раније учињено.

Ово вреди само за оне службенике, који се поставе за сталне по одредбама овога закона и онда су дужни, да на то изјаве свој пристадак за 30 дана, рачунајући од дана, кад им се то постављање саопшти.

У том случају, дотична службеник уплатиће у пенсионл Фонд за све признато време службовања по 5%, од своје стадне плате, коју буде имао, кад се постави за сталног службеника: покрај тога, такав службеник има, да упдати у пенсиони Фонд и све остадо, што се овим законом наређује.

Члан 115.

Извори пенсионог Фонда,

Извори пенсионог Фонда ови су:

1. 50 000 динара, које полаже држава једном за свагда из прихода експлоатације, као основицу за установљење овога Фонда;

НА БРОЈ 8.

2. 25%/, прве годишње плате, коју службеник добија, при постављењу за сталног службеника. Ова ће се сума уплатити у 96 подједнаких месечник рокова

"без интереса;

3. 259, једногодишње повишице, која се има уплатпти у 12 месечних рокова без интереса;

4. редовни удог по 5 од систематске плате пли пенсије, коју службеник ужива, без обзира на уплате под 2 13; |

5. ванредни улог оних службеника, који после навршених 30 година живота, постану стални службеници. Ови службеници уплатиће на име ванредног улога по 59, своје праве плате, за онолико време, колико су преко 30 година старији;

6. ванредни улог оних службеника, који се ожене после навршених 85 година старости. Ови службеници уплатиће на име овога ванредног улога по 29 од своје сталне плате, коју буду имали у време своје женидбе п то за онолико година, колико имају преко 35 година.

Ова обавеза отпада ако се службеник ожени удовицом, или ћерком умрлога железничког службеника, који ужива пенсију, па би преудајом или удајом престало са свим даље издавање пенсије.

Ванредни улози лод бројевима 5. и 6. уплатиће се у 24 подједнака месечна рока са интпресом 69/%;

%. улози привременог особља, по одредбама овога закона ;

8. потпора државна, која износи половину оне суме, колику редовним својим улозима плаћају чланови пенсионог Фонда (тачке и 4. и 7.);

9. административне и дисциплинарне новчане казне оних службеника, који улажу у пенсиони Фонд);

10. интерес на капитал Фонда, као и у приход од остале пмаовине Фонда; и

11. добровољни прилози појединаца и корпорација.

Члан 116. Наплаћивање улога,

Сви улози које особље има да уплаћује, одбијаће се по платним списковима од плате дотичног особља, крајем свакога месеца, почев од првога дана постављења.

Улози, које уплаћује држава из железничког прихода, срачунаваће се и исплаћивати крајем свакога. месеца, сразмерно наплаћеном проценту од особља,

Члан 117.

Дуговање улога Фонду.

Улози, који се због пенсионисања или смрти службеника нису могли пре наплатити, наплатиће се само из ценсије службеника или његове удовице и деце, ако им ова припада. Ове наплате не подлеже пдаћању интереса, и морају се извршити најдаље у року од четири године.

Ово дуговање не може ни у ком случају окрњити право на пенсију.

Члан 118.

Ванредна државна помоћ.

Издаци пенсионог Фонда, подмириваће се из прихода и капитала овог Фонда.

Ну ако овај Фонд, не би био у стању, да подмирује све издатке по одредбама овога закона, онда ће се недостатак подмиривати из железничког прихода.