Srpski tehnički list

БРОЈ 8. ПРОЈЕКТ

Члан 119.

Право на пенвију.

Сваки члан пенсионог Фонда, који је своје улоге редовно уплаћивао, по одредбама овога закона, има право на пенсију. Од овога се изузимају они службеници, који по овоме закону још нису задобили иди су изгубили право на пенсију, или који су пресудом дисдиплинарног суда осуђени на губитак службе.

Члан 120.

Воличина пенсије.

Годишња пенсија одређује се службенику према. његовој последњој сталној плати, коју ужива при стављању у пенсију и према годинама службе, овако:

После навршених десет година сталне службе, службеник има права на пенсију од 409, своје плате, а за сваку годину преко тога времена пенсија се повећава за 89, сталне плате тако, да после 30 година сталне службе, добију целу плату као пенсију.

Сваки службеник, који се стави у пенсију, добија, преко дирекције решење управног одбора, о величини пенсије која му припада. '

Противу овога решења може се поднети жалба, оном првостепеном суду, у подручју кога је била служба.

пенсионованог службеника, да пресуди по одредбама, овога закона.

Члан. 121.

Увећање броја године блужбе.

Кад стални службеник, при вршењу службе буде телесно осакаћен или иначе за службу онеспособљен, онда ће му се, при одређивању пенсије, покрај редовних година сталне службе, признати још пет година. Ну ако и са овом повишицом не би имао десет година службе, онда ће му се одредити толика пенсија, као да, је провео десет година у сталној служби.

Ово вреди и за пенсију удовице и брачне деце, кад службеник погине при вршењу службе.

Члан 122,

Губитак улога, враћање истих и право за даље улагање.

1. Кад сталан службеник да оставку, губи право на уложену суму, као и на пенсију.

Ну ако је такав службеник провео најмање пет година у сталној служби, има права да н даље улаже у шенсиони Фонд, те да тим ујемчи право на пенсију својој породици, на случај смрти.

Такав службеник треба редовно да улаже месечне улоге; но ако остане дужан три месечна улога, па н

после опомене, те улоге не плати, губи право на даље улагање.

2. Кад се сталном службенику откаже служба пре навршених пет година сталне службе, онда губи право на даље улагање п уплаћени улог неће му се враћати.

Ну ако се овакав службеник по ново прими у сталну службу, признаће му се пређашње године службе, као и уплаћени улог.

3 Кад се стални службеник по дисциплинарној казни отпусти из службе за бешчастећа дела, губи право

ЗАКОНА СТРАНА 105

како на пенсију, тако и на даље улагање у пенсионп Фонд, а уплаћена сума не враћа му се.

Ако се пак службеник отпусти из службе за, друге какве кривице, тада ће жедезнички одбор, као дисциплинарни суд решавати, да ли да му се дозводи даље улагање у пенсиони Фонд, ради осигурања пенсије своје породице или не, по одредбама 1. тачке овога члана.

Члан 128. Обустава пенсије.

Ако се пенсионовани службеник прими у ма какву другу државну службу, неће му се издавати пенсија за све оно време, док је у служби. Ну ако се такав службеннк по ново прими за сталног службеника дирекције, онда ће му се признати тиме и пређашње године службе, које је код српских државних железница провео.

Члан 124.

Трајање пенсије.

Пенсија почиње тећи пенсионованом службенику, од дана кад се разреши од дужности и изузимајући случајеве предвиђене у овом закону траје до дана његове смрти, још месед дана.

Члан 125. Губитак пенсије.

Право на пенсију службенику престаје:

1, у случају смрти, на месец дана од дана смрти, пошто се исплати посмртна месечна пенсија;

2. Кад се пенсионар осуди због злочинства или на затвор дужи од годину дана; или ако учини дела због којих службеник губи службу по овоме закону; и на послетку, ако је његово владање такво, да служи на саблазан и поругу.

У последња два случаја дотични пенсионар предаће се на суђење дисциплинарном суду.

Противу пресуде на губитак пенсије, осуђени пенсионар може се жалити грађанском првостепеном суду, да пресуди по смислу овога закона.

Члан 126.

Улог привремених службеника.

Привремени званичници и служитељи улажу редовне месечне улоге, као и стадни службеници, за све време њихове привремене службе.

Кад привремени службеник постане сталан, признаће му се у сталну службу и све оно време, које је провео у железничкој служби, као привремени службеник, но тада треба да уплати у пенсиони Фонд и оне неуплаћене улоге по одредбама, члана 116. овога закона.

Ако пак привремени службеник да оставњу или му се служба откаже или се отпусти, онда му се враћа улог без интереса.

Исто тако на случај његове смрти враћа се удог без интереса његовој удовици и деци.

Ну ако је такав привремени службеник при вршењу дужности осакаћен или иначе за службу онеспособљен, — онда му се удог неће вратити, но добија. пенсију из пенсионог Фонда, као да је био сталан службеник и да је служио десет година.