Srpski tehnički list

СТРАНА 80.

ИГИЈЕНСКИ ОБЗИРИ

БРОЈ 8.

Овака испитивања не праве се моде ради већ с тога, су од велике важности како за сталност и чврстину тако и за Финансиску страну оваких грађевина, јер нам показују какав материјал на ком месту треба употребити. Код нас па жалост ради се у овом правцу врло погрешно.

Тако је под овим стубом извршен један бетонски слој, при коме је размера беочинског (име вели, да је добре каквоће) цемента ка песку 1:% и ако би била довољна и размера 1:6—1:5 као што сам ја предлагао.

ИГИЈЕЦСКИ ОБЗИРИ

ПРИ УКРШТАЊУ ВОДОВОДНИХ ЦЕВИ С КАНАЛИМА.

од

Д-РА М. ЈОВАНОВИЋА – БАТУТА.

(СВРШЕТАЋ)

Игијенско начело, да се водоводне цеви при укрштању с каналском мрежом не спроводе кроз саме канале, него изван њих, налази своју потврду у неком другом, још ширем игијепском правилу. Чиста игијена иште, да се у сваком случају — у колико је то према даним приликама могуће — свим срествима иде за тим, да водовод буде што независнији од канализације, и да су му разгранци и мреже што даље од канала. «При полагању водоводних цеви прво је да се пази, како ће се водоводне цеви што даље спровести од цеви за канализацију, дренажу и гас. Било да је уведен константан или интермитирајући систем, увек је еминентне опасности, да. ће водоводне цеви гасове или течности, пропуштати — наравно лакше код интермитирајућег система» вели енглески најбољи игијеничар у тим питањима Овогсе УУЏвоп, па се онда на основу тога с правом тужи, како сеу многим варошима «још није дошло до увиђавности, да је овај начин загађивања воде неоспоран», На жадост, није увек крива ни неувиђавност, што се у неколико обилази то игијенско правило, него су томе веома често узрок техничке тешкоће и материјалне жртве — а код укрштања, наравно, већ и природа саме ствари.

Па ипак и при укрштању има начина, да се, бар у неколико, и то игијенско начело увме у обзир. Кад већ послушамо игијену, те се оддлучимо, да при укрштању водоводних цеви с каналском мрежом спроведемо цеви свугде изван каналског грла, онда то можемо учинити само на два начина: — т. ј. можемо водоводне цеви положити или више канала или испод њих. Који ћемо начин усвојити, не зависи увек само од наше воље, него и од других прилика, — нарочито техничке природе; — али је ипак то

питање готово свакад тако, да се може и мора решити по неким извесним правилима, и то не само технике, него и игијене. Да видимо. дакле, шта нам игијена у тој прилици саветује.

је увидети, да игијена а ртот! мора бити за полагање водоводних цеви над наналима, а не испод њих. Где је каналска мрежа спроведена, испод водоводних цеви, ту ће каналска садржина најмање моћи утицати на воду у цевима баш и у приликама, где би и зидови цеви и видови канала били трошни и непоуздани, те пропуштали. У таким случајевима би садржина, трошних канала прелазила у околно земљиште, али би највише продирала на ниже и испод каналског корита, а не на више, где би могла доћи у додир са зидовима водоводних цеви. Ако се, дакле, водоводне цеви могу спровести над каналском мрежом, онда ни при укрштању нема опасности за воду у цеви од каналске садржине, и онда, наравно, не треба никаквих нарочитих техничких мера, да се та опасност умали или отклони. С тога се (а и са других разлога) и игијена и техника у томе слажу, да је најбоље спровести водоводне цеви над наналском мреовом. и да тако ваља радити свугде, где се томе не противе други неки — исто тако важни игијенски или технички обзири.

На жалост тај начин спровађања не може се свугде извести — и то које из техничких, које из игијенских разлога. Варошки канали полажу се у некој извесној дубљини земљишта; по игијенском захтеву: испод табана најдубљих околних подрума (да одводе подземну воду), и то тако, да у њима нема сувише велике разлике између зимње и летње, дневне и ноћне темпе-

ратуре (ради слободног кретања течне и гасне

Већ из онога, што смо до сада рекли, ласно.