Srpski tehnički list

|

Њ

СТРАНА 122.

ИСПИТИВАЊЕ РОМАН ЦЕМЕНТА

БРОЈ 4.

ИСПИТИВАЊЕ РОМАН МЕМЕНТА

(по ОДРЕДБАМА „АУСТР, УДРУЖЕЊА ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТАЧ од 12, априла 1892, год,)

ПРЕВОД ОД

С. МИРОСАВЉЕВИЋА , МАШ. ИНЖЕЊЕРА.

(Из П1пс]ег, Ро1уб. Јопгп.).

Дефиниција.

Романски цемент је производ. добивен из кречних мергла у којима има мвого уме, а који, пошто се испече испод границе распадања, (5 шегетепте), не може се загасити водом, него се мора прво истутаци у ситан прах').

Т. Паковање цч тежина.

Романски цемент купује се и продаје по тежини, на 100 Ка бруто.

У трговину треба да се доноси овај цемент у бурадима од 250 Ко нормалне тежине. Он се може Доносити и у врећама, но искључиво са 60 Ко бруто, нормадне тежине.

Доввољена је разлика у појединим бруто тежинама до 2%.

Тежина предмета у коме је цемент спакован (тара) сме бити, за бурад највише 5%, а за вреће 1,594 од бруто тежине.

На бурадима и на врећама треба да је означена; Фабрика, назив „Роман цемент“ п бруто тежина. Вреће ваља — на захтевање — да се пломбују, а на пломбама да је: с једне стране жиг Фабрике, а с друге: „Роман цемент, “

1. Лепљивост. Роман цемента има брзо-средње и споро лепљивих. Брзо лепљив је онај цемент, који се — без додатка песка — стврдне на ваздуху за 7 минута, рачувајући од онога тренутка, кад се помешао са водом.

За споро лепљиви цемент потребно је 15. минута. Из-

међу ове две врсте налази се средње лепљиви романски цемент.

11. Сталност запремине.

Романски цемент треба да задржи непроменљиво своју запремину, како у води тако и на ваздуху.

ТУ. Оитноћа прашка.

Романски цемент треба да је што ситније самлевен,

Ситноћа праха мери се средством сита са 2500 отвора на 111", од 0,07 пл дебеле“ жице и сита са 900 отвора. на 1 ст“, а од 0,10 пт дебеде жице,

На првом ситу сме се задржати највише до 969), на другом пак највише до 189], праха.

1) Према овоме романски цемент је једна врста природног хидрауличког креча, а разликује се од хидрауличког креча, у ужем смислу у толико, што овај последњи може, и без претходног туцања или мдевења, да се у води затаси, којом приликом он се мање или више распада у прах. Подробније о томе види у Е. боНсе%теп : Ваштаљемаћеп П Ва., као и одредбе консеренција у Минхену 1884, и у Дрезди 1886. г. Изд. Т. АсКегтапа Мпећоп,

У. Јачина.

Јачина (Втдектај) испитује се по чврстоћи смесе од романскога цемента и песка.

Нормална смеса за испитивање добија се, кад се — по тежини — један део цемента помеша, са три дела нормалнога песка,

Чарад тога начине се парчад од једнакога облика и једнакога пресека, па се она пробају на добро устројеним апаратима — како за притисак, тако п за истезање.

За истезање начине се парчад, као и при пробању портлан цемента, т.ј. од 5 ст" пресека (2,25 ст дужине и 2,29 ст ширине). За притисак праве се коцке од 50 сто“ површине (дужина стране 7,07 ст).

Ова ова парчад за пробу оставе се прво да стоје 24 ћ на ваздуху, па се за тим спусте у воду п држе се под водом све дотле, док се не отпочне пробање.

Пробе се извршују након 7 и 28 дана. За уверење, да је цемент једне каквоће сравњују се пробе пстезања након 7 и 28 дапа од почетка стврдњавања, Меродавна, је за вредност цемента проба, притиска, након 28 дана, од почетка стврдњавања,

УТ. Јачина за истезање ч за притисак.

Најмања јачина, коју треба да покажу добре врсте романскога цемента у нормалној смеси, — после 28 дана стврдњава (први дан на ваздуху а остало време водом) и после 7 дана. стврдњава, (прва 24 ћ на ваздуху, а даљих 6 дана под водом) — ова је:

пе

Врета а НАЈМАЊА ЈАЧИНА НА 1 стоз 4 НАД ПРИТИСКА ВА ИСТЕВАЊЕ Споро и средње [28 дана | 80 Ко 10 Ка лепљиви роман цемент (о — ЊЕ Брзо лепљиви ро- |[28 дана | 60 Ке 8 Ко манеки цемет ба — Дин

Средња, јачина рачуна се из података од 4 најбоља резултата, између 7 опита и бележи се у дотичну класу по старости.

Објашњења за испитивање и оцену.

О лепљивости.

Важно је да се зна: у коју категорију спада цемент у погдеду лепљивости његове; а то је нарочито нужно за врсте брзо лепљиве, јер ваља знати упапред за. које време ће цемент да се стврдне, па према томе и поступа се с њиме тако, да он за време мешања,