Srpski tehnički list

БРОЈ 1. контролно статичко

Као што се види из таблице, рачунање повијања је овде извршено по моровој методи, која

се оснива на принципу рада, и повијање износи (види сл. 9.):

ме ва ЊЕ

6

на 6

(Види и Сесепвешокењ Чег Уегвоћеђипееп од проф. Когсћћетег-а)

„Из таблице се увиђа значај појединих кооличина у Формули. При срачунавању истезања, појединих делова моста уведене су теор. дужине њихове, што је теоријски нетачно; али су разлике у том погледу тако мале, да немају уплива, на тачност израчунатог повијања.

У последњој рубрици израчуната су напрезања свију конструктивних делова с претпоставком, да у сваком чвору стоји сила 1. Ово је имало да послужи за срачунавање напрезања у случају, када би се имале пробе извршити или друкчијим теретом или када би сопствен терет знатно надмашио предвиђени у предрачуну. КоеФицијенти из те рубрике, множени са дотичним у свима чворовима једнаким теретом, дали би дотична напрезања од тог новог већег или мањег терета на чвор.

Ово вреди што се тиче диагонала и оба појаса и за сопствени терет а и за вертикале у толико, што би се добивеним производима морало додавати одречна вредност терета на горњем чвору.

У овој таблици добивено повијање моста, под тоталним теретом износи око 59 тт. С тога, сам, при конструјисању моста у Фабрици, предложио био и господин министар усвојио је, да се доњи појас моста скроји «на скок» т.ј] са стрелицом од 60 у тт, средини, како би при тоталном терећењу тек, средњи чвор доњег појаса, дошао приближно у једну праву линију са лежиштним чворовима. Управо би остала стрелица још од ! тт. А под сопственим теретом мост треба да има 28 па стрелице у средини.

Ово је и извршено и мост у доњем појасу показује заиста линију са стрелицом. Иначе, кад би се мост по теоријској линији скројио он би се услед сопственог терета повио за 30 тп и место праве добили би ланчаницу. А и кад би се удесило, да мост при сопственом терету дође са, својим средњим чвором доњег појаса у праву са ослонцима, онда би опет изгледао повијен, јер дугачке праве линије имају то својство да изгледају слободном оку као ланчанице.

Потпуности ради следују и «Основи и прописи, према којима је мост рачунат и грађен.

РАЧУНАЊЕ НАПРЕЗАЊА. СТРАНА. 7.

ОСНОВИ и ПРОПИСИ

ЗА САСТАВ ПРОЈЕКТА ОДНОСНО ГРАЂЕЊА СТАЛНОГ МОСТА ПРЕКО МОРАВЕ КОД ЉУБИЧЕВА,

|. Цељ моста. Исти треба да служи, како за обичан, тако и за железнички саобраћај, које се при изради пројекта, мора узети у обзир. Но за сад ће се мост употребити само за обичан колски саобраћај.

9. Положај моста. Исти ће постојати у близини профила Ш. и ТУ. и спојиће се с постојећим путем, с обе стране рампама које имају 3"| пада.

3. Број и величина отвора моста. Мост ће имати 3 отвора сваки по 60 т распона.

4. Чиста ширина моста. Слободна ширина моста биће 6,00 тт.

5. Висински положај моста. Доња ивица моста гвоздене конструкције треба да буде 1,50 та над највећим стањем воде од прилике на коти 97,10.

6. Гвоздена конструкција, треба да је од ковнога гвожђа, речни и обални стубови пак да буду масивно зидани с каменом.

7. Фундирање (оснивање) за обалне и речне стубове. Темељи обалних стубова извршиће се цомоћу оплате (брипдћуапд) на бетону, а у дублини 7—8 1 (у којој се свакојако налази ситан шљунак са песком помешан или чврста глина) дакле приближно на коти 81,50.

Темељи речних стубова извршиће се пневматичним начином на дубину од прилике 10 п испод корита речног (у којој се дубини на сваки начин налази чврста глина или ситан шљунак) дакле приближено на коти 78.50.

Специјални (особени) прописи при израчунавању.

1. Оптерећење моста:

а) Сопствена тежина и случајни терет.

Гвоздена конструкција треба да се израчуна са обзиром на сопствени терет моста и на случајни.

Као случајни терет треба узети један путујући железнички воз од ниже означеног састава са притисцима појединих осовина, при чему треба ону слободну остављену површину пута сматрати као неоптерећену, а терети да се не узимљу као једнако подељени, већ као засебни терети да се узимају у рачун.

Оптерећење патоса за колски саобраћај узеће се 400 Ке на ! т.

9. Дејство ветра рачунаће се под предпоставком да притисак износи 970 Ке на 1 т' неоптерећеног и 170 Ке оптерећеног моста, од који коре неповољнији у рачун узети.

| 5 (5