Srpski tehnički list

| | | |

СТРАНА 118

Кад ће се и који од нередовних чланова позивати предлаже министру грађевипа начеоник министарства по претходном споразуму са надлежним шефовима оделења.

Нередос«ни чланови имају право гласа кад се гласа о дотичним предмету за који су позвати. При подјелнаком броју гласова, одлучује министар.

У одсуству председника заступа истог најстарији по рангу члан.

Члан 98

Савет даје своје мишлење на ппемено министру грађевина поткрепљепо разлозима. Одвојена мишлења, прикључују се истом саветском мишлењу.

Савет може при извесним пројектима и предметима позвати конштруктере односно састављаче у седницу нарочито кад се исто лице налази у месту, ради

што потпунијег сазнања у пројекту одн. предмету.

Члан 99.

Гређевински савет има нарочиту књигу у којој бележи дан састанка предмет саветовања и у јасном изводу дискусију свију својих чланова о појединим предметима.

Чланови грађевинског савета имају право да подносе предлоге грађевинском савету, који је дужан да министру поднесе на увиђај.

Радови свију седница грађевинског савета као и говори појединих чланова износе се на јавност у „Орпским Новинама“ или листу који од државе ужива помоћ.

Грађевинском савету и његовим члановима стоји на расположењу архива, библиотека и употреба нижег особља министарства грађевина.

Ова акта грађевинског савета улазе у архиву министарства грађевина

Члан 100.

(еднице савета држе се месечно три пута, по по нарочитом ваређењу министра грађевина савивају сеп ванредне седнице.

За сваку седницу присутни чланови грађевинског савета имају хонорар од 10 динара, којп им се псплаћује из буџета министарства, грађевина.

Члан 101.

За вођење записника п протокала седница грађевинског савета, за спремање појединих састанака за штампу, за сређивање акта и вођење целе админшстрације грађевинског савета министар грађевина поставља предписом секретара грађевинског савета, који мора

"бити инжињер.

Џекретар за горње радове има месечни хонорар од 50 динара, који се исплаћује 18 буџета министарства, грађевина.

ДЕО У.

Државни окружни грађевински одељци,

Члан 102.

За време свију грађевинских послова по окрузима који по овом закону спадају у надлежност министарства грађевина постоје у сваком округу грађевински одељци.

Члан 108.

Сваки државни грађевински одељак састоји се најмање :

ПрОЈЕКУ ВАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ, МИНИСТАРСТВА. ТРАЂЕВИНА БРОЈ 5

Од једног инжињера као шефа, једног подинжињера и једног писара или техничког практиканта. Ну број инжињера за сваки округ одређује се према величини округа а потреби буџетом.

Члан 104.

Државни грађевински одељци непосредно стоје под влашћу п управом министра грађевина, од кога добија и врши наредбе. Они су саставни део министарства грађевила установљени у цељи да у име министарства грађевина врше инжињерске послове пио окрузима.

Ието тако извршује наредбе и осталих министара.

Члан 105.

Државни грађевински одељци воде званичну преписку са свима државним и самоуправним надлештвима. и властима у и ван свога округа као самостално надлештво. Члан 106.

Инжињери, подинжињери и остало указно и неуказно особље врши послове по распореду н наредби шефа одељка, изузев случајеве кад је које техничко лице од стране министарства грађевина нарочито 10слато за извесан инжињерски рад било да премерава и ради на тереву било да надзирава рад извесне грађевине. Члан 107.

Инжињери и подинжињери грађевинских одељака лично су одговорни за све техничке ралове које су пројектовали, за које су планове п предрачуне састављали, земљиште снимили и испитивали на коме ће се грађевина подићи. Они су одговорни ако зграда или грађевина ма које врсте падне или се деформише т0лико да не може да послужи намењеној цељи, а кад се докаже п констатује да. је пад односно деформација пропзашла што је грађевина конштруисана. против тех= ничких правила било из неразумевања или нехата, или што није по правилу благовремено исиптано земљиште на коме ће се темељ односно грађевина поставити или што је употребљен рђав материјал. |

Ова одговорност састоји се у новчаној накнади штете, у одлуштању из државне службе или у обема.

Но учињене штете овим недостацима, пли хотимичним изменама плана, предрачуна, услова или уговора из користољубља, кавни се по кривичном закону.

Члан 108. Круг раде и дужности грађевинског одељка.

1) Врши све послове које му министар грађевина, или други који министар нареди.

9) Правлење планова, предрачуна, услова по уговора за пропусте и мостове по прописима и наредбама, министра грађевина.

8) Трасирање путова за које добије наредбу од министра грађевина.

4) Правлење планова и предрачуна, услова и уговора за подизање државних грађевина као и за преправке и оправке истих.

5) Надзправање и руковођење непосредном израдом и оправком државних грађевина у округу.

6) Врши километражу путова у своме округу.

7) Прикупља тачне податке о ценама грађевинског материјала и о коштању надница за поједине послове у своме округу.