Srpski tehnički list

БРОЈ 5 ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА О УРЕЂЕЊУ

Члан 29.

Пројектовање и извршење свију споменика (монумената) које би било лржава, било окрузи, сревови или општине или приватни подизали а односе се на заслужне људе по државу и историју српскога, народа.

Члан 80. Пројектовање и извршење цркава.

Члан 81. Састав предрачуна и описа за све ове грађевине.

Члан 82.

Надзор над пројектовањем и извршењем окружних, среских п општинских зграда које окрузи, сревови и општине на основу закона о уређењу округа и судова односно на основу закона о самоуправи општина подижу. —

Чеан 38.

Пројектовање пи извршење шкода за поједине општине и то споразумно са општинским властима а сходно закону о школама и уређењу општина.

Члан 34.

Води надзор над свима државним грађевинама своје струме, да се беспрекидно у добром стању одршавају и да предлаже, предузима и извршује све мере које су нужне ради одржања истих у добром стању.

Члан 85.

Саставља нормале за основне школе, исте дели на класе по величини и материјалу, које ће примењивати у појединим општинама према броју становништва и материјалу околине.

Члан 836.

Саставља правилнике и прописе за израду појединих делова зграда као за зидање темеља, цоклова, олука, кровова но". д.

Члан 937.

Прописује правила за испитивање, квалиикацију и категорисање камена, дрвета, цигље, масног и хидрауличног креча, цемента, црепа, стакла ит. Д.

Члан 88.

Прикупља и снима археолошке п старе српске споменике у Србији и предаје исте са описом академији наука.

Члан 89.

Прати развој стручних средњих и виших школа на страни, предлаже министру где ваља шиљати питомце по својој струци ради усавршавања; контролише успех и полагање пспшта шштомада.

Члан 40.

Предлаже министру грађевина отварање школа за, образовање грађевинара прописује правила п наставни план ових школа.

МИНИСТАРСТВА ГРАЂЕВИНА СТРАНА 118

Члан 41.

Сређује планове свију државних окружних и среских грађевина.

Члан 42. Исти као члан 24.

Члан 48. Исти као члан 25.

Круг рада оделења рачунско-статистичког.

Члан 44.

Сазнаје прикупља и сређује праве цене, разног домаћег материјала у свима местима у Србији.

Сазнаје вредности надница за разне техничке послове по свима местима у Србији.

Сазнаје, прикупља и сређује цене разног прергђеног материјала који се уноси у Србију из страних земаља а употребљује се за разне грађевинске цељи.

Члан 45.

Ови нројекти, планови, предрачуни пи услови састављени за државне грађевине, подносе се рачуноводном оделењу на ревизију.

Предрачуни се испитују сравњују и контролишу према дотичним плановима, да ли је све обухваћено п урачунато, они се исправљају и дотерују како у погледу количине рада п цена тако п у погледу економном према местним приликама гди се грађевина подиже.

Исто тако поднете услове исправља, да у исти мах буде све јасно обухваћено пи унешено, за потпуну и солидну израду грађевине, као п да се одклоне размирице и респоразуми са предузимачима.

Члан 46.

Саставља услове и склапа дДефинптивне уговоре за израду државних грађевина.

При саставу услова и уговора, обраћа озбиљну пажњу да се за све-државне, окружне и среске грађевине мера употребљавати не само непрерађен већ и прерађени грађевински материјал израђен у Србији од домаћих занатлија; и само се страни Фабрикат може употребити који се у Србији не може израдити.

Члан 47.

Држи лицитацију за све државне грађевине њихове преправке и оправке које се врше у Београду; а за све остале којих предрачунска вредност прелази 100.000 дин. или по нарочитом наређењу министра грађевина и испод ове суме.

Члан 48.

Прегледа и поправља услове и уговоре за окружне и среске грађевине.

Члан 49.

Прегледа пи исправља склопљене окончане рачуне и рачуне више п мање израде извршених и примљених колаудираних — државних грађевина.

Члан 50. Прегледа и исправља склопљене рачуне извршених и примљених колаудираних окружних, среских грађевина и општинских преко