Srpski tehnički list

СТРАНА 114

Члан 51.

Брине се, прибира и склапа рачуне о приходима од сталних п полусталних мостова и скела.

Брине се и води рачун о Фактичном стању појединих прикупљених приреза и предатих сума, округа 1 срезова и предатих управи Фондова за разне грађевинске цељи.

Члан 52.

Набавља и рукује канцеларијским и цртаћим материјалом, инштрументима и реквизитама; води инвентар о инштрументима и реквизитама, распоређује и издаје исти материјал државним грађевинским надлештвима. Рукује библиотеком министарства грађевина. Набавља најбоља техничка, дела, попуњује сваке године исту сувременим техничким делима и повременим списима.

Води годишњи инвентар о свима књигама и списима,

Члан 58.

Оверава и наређује исплате за све државне грађевине према претходном решењу министра грађевина, из одобрених буџетских и џајвишег решења партија.

5 Члан 54.

Врши тачно књиговодство, обавља и води све рачунске, рачуноиспитачке п рачупополагачке послове по устројству и наређењу главне контроле,

Члан 55.

Руководи и надзирава све ауто, лито и Фото-литографске израде нормала, типова, образаца, карата и осталих издатака. Оређује, води књиге и чува целокупан материјал.

Члан 56.

Прикупља, сређује и води статистичке књиге о свима извршеним државним, окружним и среским грађевинама, репартира утрошене суме од државе, округа и срезова и све износи на јавност.

Члан 57.

Све што је утврђено члановима 9-им, 10, 11, 12, 28, 29, 80, 31, 82, 83, овога закова за, подизање нових грађевина вреди и за оправке на истима.

Опште оделење

Члан 58.

За расправу свију правних питања, која се односе на државне, окружне п среске грађевине постоји у министарству грађевина правни референт.

Дужност је правног референта да прегледа и према. законима земаљским ревидира са правног гледишта услове и уговоре за давање у израду државних, окружних и среских грађевина, које му рачунско-статистичко оделење на ревизију подноси.

У свима питањима правне прпроде, која се појављују у министарству грађевина, правни референт подноси своје мишлење министру грађевина на писмено.

Правни референт је шеф целокупног деловодства п архиве министарства грађевина. Он се стара, да се

ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА 0 УРЕЂЕЊУ МИНИСТАРСТВА ГРАЂЕВИНА

БРОЈ 5

израђени предмети осталих оделења тачно и брзо одправљају а тако исто п долазећи да се оделењима, без оклевања на израду предају.

Правни референт води бригу о изради свију потребних упутстава и наредби за грађевинске инжињере и остала државна надлештва ако се не односе или не обухватају и строго техничка питања у коме су случају тада иншпектори оделења дужни да исте лично израђују. - Правни референт стара, се, да се деловодство грађевинског савета уредно врши и ревидира радове грађевинског савета за публикацију у новинама,

Члан 59.

Правни референт може бити само рођени пили прирођени Орбин који је редовно свршио правни Факултет на нашој великој школи а за тим провео најмање 8 година у судској струци или као јавни правозаступник,

Члан 60.

Они правници, који нису свршили правни Факултет на нашој великој школи, но на каквом универзитету на страни, могу се поставити за правног референта само тако, ако су по свршетку наука у пракси провели у Орбији најмање 10 година.

Правни референт мора владати једним модерним страним језиком.

ДЕО П1

Министрова надлежност. Положај дужности и одговорности начеопика минпетаретва, шефова оделења и осталих чиновника

министрова надлежност

Члан 64.

Министар отвара поверљива писма и друга која лично на њега гласе.

Члан 62.

Потписује извештаје које министарство грађевина, отправља на Краља, акта упућена осталим министрима, министарском савету и претставницима страних држава, потписује указе.

Потписује и доноси дефинитивне одлуке за грађење, оправке п преправке свију грађевина које су преко 1000 динара.

Потписује уговоре за подизање и извршење грађевина или набавке преко 1000 динара.

Даје одобрење за одсуство дуже од 10 дана подчињеном му особљу.

Потписује и доноси одлуке за казни подчињеног му особља које се не казне кривичним законом обуставом плате преко 10 дана.

Члан 68.

МЕ. Поставља и одпушта званичнике практиканте, цртаче и сво неуказно особље.

Члан 64. Председава грађевинском савету кад за потребно

нађе.