Srpski tehnički list

БРОЈ 2

НАЦРТ општих УСЛОВА ЗА ПРЕДУЗИМАЊЕ СРПОКО-ДРЖАВНИХ железница

ОТРАНА 85

Хоћемо ли да знамо степен пунења цилиндра у овом случају, послужићемо се изразом под 11,

4417 Ж 185

0

ба

О'0135 ха 6548

Број коњских снага од јединице загревне површине изнеће:

490

а = 968.

"ЈИ

За потрошњу паре на сахат нађено је 5416 кгр. ако узмемо 207, више за количину воде онда ћемо добити

уљ = 1'9%ж5417 = 6500 кгр.

Ако би рачунали гориво према овој количини воде добили би:

6500 Ву == ЗДаб. == 1444 кгр.

или од јединице површине огњишта

1414 2:44

Ја == == 0,92 кгр.

На једну коњску снагу и један сахат рада било би: 1414 490

= == 2041.

п

(Наставиће се).

НАЦРТ ОПШТИХ УСЛОВА ЗА ПРЕДУЗИМАЊЕ СРПСКО ДРЖАВНИХ ЖЕЛЕЗНИМА

од

Н. МАНОЈЛОВИЋА, ИНЖЕЊЕРА

(СВРШЕТАК).

Трећи део Исплата зарада.

Чл. 36. — Основа за обрачунавање.

Ако у уговору не би било нарочитих одредаба за, обрачунавање, псти ће се састављати према стварно извршеним радовима и то по димензијама и тежинама одређеним у предмеру и премеравањем у току радова као и после свршетка истих, изузимајући случајеве који су предвиђени у чл. 22., а сама пак зарада одређиваће се по једшничним ценама, утврђеним на лицитацији.

Предузимач не може ни у ком случају тражити, да се при премеравању извршених радова примене локални обичаји.

Чала. 37. — Грађевинске књижиив.

Надзорни пнжењер прибележиће у грађевинску књижицу напредовање радова у присуству и у споразуму са предузимачем, који је дужан да их потпише, чим му се буду на ту цељ поднеле.

Ако их пак предузимач не би хтео да потпише, или их потишсује са задржавањем некога права (резерве) то је дужан да у току од 10 дана на писмено оправда овај свој поступак. По истеку тота рока прпбелешке у грађевинској књижици сматраће се као усвојене од предузимача и као да п није било пикакве резерве од његове стране. Затим ће се саставити протокол о току целе стварп, а овај ће се протокол прикључити неусвојеним актима.

Чл. 38. — Месечни обрачун. Свршетком свакога месеца саставиће се обрачун о извршеним пословима и у опште о зарадама предузпмачевим, према коме ће се песплаћивати предузимачу зарада његова.

Ча. 39. — Годишњи и коначан обрачун.

Свршетком сваке године састављаће се обрачун укупног посла; у првом делу обрачуна навешће се све грађевине довршене п свршени делови грађевински, који се могу тачно да израчунају; у другом делу завешће се оне грађевине и делови грађевина, о којима се може да састави само привремени рачун.

Овај обрачун, коме се придодају грађевинске књижице п остали потребни податци, поднеће се предузимачу у канцеларији секције, да га усвоји

Предузимач пма права, да о свом трошку препише овај обрачун у канцеларији секције.

Што се тиче првог дела горепоменутог обрачуна, предузимач је дужан да га коначно усвоји, како у погледу количине, тако исто п у погледу примењених цена.

Ако пак предузимач то неби хтео да учини, или га усвоји са резервом, онда је дужан, да у року од 20 дана поднесе своје оправдане примедбе; овај се рок рачуна од дана, када му је обрачун поднесен на усвајање.

Примедбе предузимачеве које учини по истеку овога рока од 20 дана, неће се никако узимати у обзир ; после овога рока обрачун ће се сматрати као усвојен, па ма он и пебио потписан, као и онда када је потписан са резервом.

Неусвојеним актима свагда со придодаје протокол» којпм се доказује да су акта била предузимачу под“ несена.

Што се тиче другог дела горе споменутог обрачуна, усвајање предузимачево сматраће се само као оривремено.

Оно што је речено у ставовима 2, 8, 4,5, 6 и 7 новга члана, односи се и на коначан обрачун целокуппог посла, као и на делимичне обрачуне, који се буду поднашали за време трајања истог предузећа.

57