Srpski tehnički list

СТРАНА 836

Чл. 40. — Откуп материјала у случају да се тговор раскине.

У случају да се уговор прекине п према чл. 32 и 34. Дирекција ће откулити сав материјал и алат, који би се налазио на месту рада п који би бло нуждан да се радови доврше, ако на то пристане предузимач плп _ они који на место њега имају то право; цена ће се утврдити узајамним споразумом илп ће је одредити нарочито за то изабрана комисија.

Дирекцији стоји на вољу да ли ће да откупи материјал у случајевима који су предвиђени у чл. 7, 29. 81, 88 н 85. Е

Ако се уговор пз ма каквих узрока раскине онда је предузимач обрезан, да уклони са места рада сав свој покретан алат у року, којп му Дирекција буде одредила.

Дирекција ће откупити и потребан јој материјал, који се буде налазио на месту рада, ако псти одговара, у уговору постављеним условима. За овај материјал платиће се цена, која је при лицитацији одређена.

Дирекција није дужна да откупи материјал, који се не би налазио на месту рада.

Четврти део Исплата.

Чала. 42. — Месечне исплате.

Сваког месеца писплаћиваће се предузимачу зарада према количини извршених радова са одбптком једне десетине (ул) у име гаранције солидности рада п један постотак (Уло)) за касу болесних раденика.

Осим тога псплаћиваће се предузимачу и 7 од вредности набављеног материјала.

Ове исплате вршиће се са резервом, која је наведена у чл. 46.

Чл. 48. — Привремени пријем радова.

Чим радови буду довршени приступиће се привременом пријему истих; овај пријем вршиће нарочита комисија, која је за то одређена, у присуству предузимача.

Предузимач позваће се писмено на овај пријем; ако при свем том не би дошао, та ће се околност нарочито напоменути у протоколу, али ће се у осталом поступити као да је предузимач присутан.

Чл. 44. — Коначни пријем радова.

Исто се тако чини при коначпом пријему ралова, који ће се предузети по истеку одређеног рока гаранције.

СИТНИЈЕ БЕЛЕШКЕ

|

|

Ако у овом погледу не 6џ ништа у уговору било поменуто, онда ће гаранција трајати:

1, шест месеци, рачунајући од дана привременог пријема, за све оне радове, који се морају нарочито одржавати (за земљане радове, пошљунчавање итд.)

9, годину дана за све вештачке грађевине. За цело то време предузимач је одговоран за све грађевине п дужан је, да их у добром стању одржава.

Чл, 45. — Повратак каџције.

При лицитацији положена кауција п задржана десетина вратпће се предузимачу тек тада, када се радови коначно приме, пи пошто предузимач докаже, да је испунпо обавезе по чл. 18.

Чл. 46 — Накнаде за одоцнење исплате. Предузимачу се неће ни у ком случају плаћати

| накнада за то, ако се пеплата месечне израде не бп на

време извршила. Но ако се предузимачу у току од шест месеци после коначно примљених радова не би сва његова за-

| рада исплатила, онда ће му се на дугујући остатак за-

раде плаћати интерес од 5%, (пет на сто).

Џети део Спорови.

Чл. 47. — Посредовање шефа оделења.

Ако би се пзродили спорови између шефа секције и предузимача о томе ће св известити и шеф оделења. Ако у случајевома предвиђеним у чл. 21, у другом

| ставу ча. 26, предузимач пориче ствар, надлежни ин-

жењер има да састави протокол о овом предмету и да га саопшти предузимачу, коме је остављено да у року од 24 сата учини своје примедбе; надлежни инжењер

| послаће протокол шефу оделења на даљи поступак.

Чл, 48. — Посредовање Дирекционо. Ако се предузимач ни са шефом оделења не би

| споразумео, тада се може обратити Дирекцији, разла-

жући јој ствар по своме нахођењу и означавајући колика су п у чему се састоје његова потраживања

Ако предузимач после трп месеца не би добио задовољавајућег одговора од Дирекције тада се може обратити суду, претпостављајући да у уговору није речено, да ће спорове решавати изборни суд.

оваа

СИТНИЈЕ БЕЛЕШКЕ.

=== Бри

ЦИКЛОГРАФСКИ ДОБОШ. Из Апп. 4. рб. еб. сћ. САОПШТАВА М. Валента

инжењер. (СА СЛИКАМА |, %, 3 на листу 7!.).

Мталијапски инжоњери Л. Џесо и М. Перили конетрупсали су добош, који служи за брзо обележавање кривина у пољу, и кога су пазвали циглографским,

У сљедећем да изнесемо укратко опис и употребу ове справе, опширан опис може се наћи у туринском Листу: [' Тиштпема стубе у броју од 6. Јуна 1885. г.

Циклографски добош има облик обичног дабоша (екер-а) са зарезима за одредбу половине и целог правог угла (и 909), тако да се може употребнти и као обичан добош, за подизање управних, Даље се, осим ових налазе на њему још два низа зарсбза, по шест у сваком низу, који полазе од два основна правца, обележена на добошу са писменом Т. Зарези у низовима леже једап изнад другог, и удешени су тако, да визурс кроз два и два узастопна зареза образују међу со-