Srpski tehnički list

бом угао од 1. лежавање кривина Чији ценгар лежи са десне стране тапгенте (почетка), а леви, обратно положен, за обележавање кривина чији је центар лево. Најзад, два зареза, у противном правцу, од којих први одстоји за 19 а други за 6% удаљен од основног правца 7, служе за оријептацију добоша у назад.

Углови које тангонта АТ (ел. |.) заклапа са сечницама АВ, АС и т. д. визурама кроз један од она два низа зареза, јесу 19 20 39 и т, д., а онда еу центрички углови 99 4% 60 и т. д. и сечице АВ, ВС, ср им т. д. одговарају луцима од 99. Овака од ових сечћца равна је двогубом синусу полулука, а пошто је за полупречник == |! синус = 0.017452, — тоће се вродносг сваке сечице добити из простог израза :

АВ== ВХ 2 Х 0.017452 АВ = В Х 0.034904

Тако би н, пр. за полупречник Г == 200 м. била сечица: 200 Х 0.034904 == 6:98 м.

Број 0:034904 урезан је на инструменту, а као што се се из горњег примора види, довољан је сам он, без пнарочитих таблица или замашнијих рачуна, да се пађу податци на обележавање какве кривине, чији је полупречник дат. Слика 2. представља циклографски добош у изгледу.

За рад са овим добошем нужна су три радника, један

— посматралац — крај добоша, и два радника, који затежу пантљику према величини сечице, која је стална за дати полупречник. .

Посматраоц стане са добошем над А, почетак лука, визира кроз зарез означен са Т, на тангептну тачку Т (ел. 3.) и док један радник држи почетак пантљике код А, други се

2 а

ИЗВЕШТАЈ |) ПМОВНОМ СТАЊУ

ОТРАПА 37

Први низ зарбза, деспо од Т служи за обе- | креће ка тачци В, управљап посматраоцем, све док визура

кроз зарез обележен ва | не погоди зпачку коју држи радник код В Кад је тачка В одређена, оба помоћника полазе на-

| пред, онај први, који је био па А пролази па В, а други се

креће око ( све док визура кроз зарез 2 не погоди значку, која је код (О. Овако се рад продужује док св из А пе обеложе 6 тачака кривине, које одговарају центричком углу од 19'. Кад се првих 6 тачака одреде, опда би се даље тачке кривипе могле одредити простим окретањем добоша од поклапања визуре кроз зарез обележен са Т са последњом одређеном тачком (0), и понављањем горео описане операције за пових шест тачака,

У неком случају п. пр. због великог одстојања, постојећих препрека визирању и т. Д. ово није могуће; опда се добош премешта у крајњу одређену тачку (а. Отуда, визирајући у назад, оријентишући се на тачку А, и радоћи даље на показани начи, могу се добити нових шест тачака онако исто као што су добивоне из А. Зарад контроле рада добро је одпочети бележење, кривина од обо тангенте, до темепа лука.

За велике кривине боље је прво обележпими теме лука по једном од познатих џачипџа, па ће се тиме добити четири полазна правца за обележавање.

Добро стране овог добоша јесу:

|. Доста знатна брзина рада;

9. Раденици пемају да пролазе терен између тапгената и лука, у томе се делу — који је обично исекспроприсан чувају усеви од штете;

3. Лако се сазнаје на самом терену, јели могуће проћи на извесном месту, обићи око каквог брда, или ићи нском лодином са кривинама дозвољеног полупречника. Тиме се смањује тахимегарски појас при снимању, јер се онда спима само -онај терен, који ће доиста послужити за штудију трасе.

УПРАВНОМ ОДБОРУ УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА

БЕОГРАД,

о -

Према решењу донесеном на редовном састанку удружења, — а сходно чл. 28 устава удружења, подписати су прегледали под данашњим годишњи рачуно имовном стању удружења, који им је подпео благајник г. Милан Андоновић, п који се завршује са даном главног годишњег скупа 1898 г., па су нашли, да је поднесени рачун у свему исправан, у колико су ови могли, на основу поднесених им рачуна и докумената, псправност појединих позиција у примању п издавању да контролишу. У партији примања, госп. благајник није нам писменим документима посведочио да су примања по позпдијама 1, 3, 4 п 5 заиста онолика, колика су у рачун стављена, што му ми од наше стране радо на реч верујемо.

Мишљења смо да је госп. благајник требао да нам поднесе за сва прпмања писмо госп. Вујића, бив. благајнпка, односно акта министарства грађевина, по којима је дотичне суме примао. %)

. 7") Пошто ни Министарство Грађевина није о помоћи коју даје удружењу послало никакав писмени акт или документа то га није благајник ни могао подносити. Новац је у суми од 4200 примо основу решења министровог које је блатајни министарства упућено.

За позиције 6, 7, 8 и 9 у овој партији, нашли смо образложења у благајниковој књизи примања.

У партији падавања поднео нам је госп. благајник рачун о појединим исплатама, који су рачун сви овереви од председника удружења.

Из приложеног рачуна види се, да је имовно стање удружења на дан глав, скупа 1898 год. било овако:

Фуидиран капитал у две обвезнице · · 1262:60 дин. Сва примања у рачун. год. 1892/93 · 7984 —_, Сва издавања у пстом року · · · •· · · 604826 , разлика примања — издавања 1910'74 , која се у рачуну показује као готовина. Актива удружења па дан главног скупа 1898 била је дакле капитал -- готов новац = 8208'84 _,

Из главног годишњег рачуна види се да је госл. благајгик развио велику ревност у наплаћивању старе вересије пз год. 1891 и прве половине 1892 год. јер је по овој титули наплатпо преко 1800 дин. Подписати пмају част предложити управ. одбору, да ову ревност нашег благајника, на првом редовном скупу, са великом хвалом стави члановима до знања,