Srpski tehnički list

СТРАНА 40

РАД ПИНЖЕЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА

БРОЈ 3

Председник. Жеља, г. Вуловића доиста је лепа и мисли да нема ни једног члана који би томе предлогу био противан. Алп мора да призна; да с погледом на решење да лист мора пмати најмање два штампана табака; да су колеге који на листу треба да раде сувише послом оптерећени; да су велике тешкоће због слика и штампање листа у штампарији — даје дакле услед свих побројаних тешкоћа боље да пзлави двомесечно ма п на 4 табака но месечно.

Кослић слаже се с г. Андоновићем да лпст пзлази Двомесечно, јер је за радове доста несигурно да ће их бити за сваки месец. — Званичан рад п то другп рад не дозвољава да се ради за лист, а и онако је број радника на листу мален.

(в. Ивачковић, потпомаже предлог Вуловића п обвезује се, да ће за сваки број радити. Ако дакле пма још бар 10 чланова који ће се као и он обвезати, онда је за предлог.

Ј. Ковачеаић, пита, да ли нам материјална срества дозвољавају да лист штампамо сваког месеца.

Председник вели, да је њему као уреднику п благајнику познато шта кошта штампање лпста — п да би сума за лист годишње износила 1800 дин. поред хонорисања радова, а да је то могуће према пмовном стању удружења, и да отуда не треба пмати бојазни.

В. Н. Вуловић напомиње, да га је жеља за на: предком удружења нагнала да овај предлог покрене. дачмалост, која је овладала нашим члановима, мисли да ће само овим путем бити одагната, а узда сеп у новодошавше чланове да ће радовима помоћи да се лпет уздигне на онај ступањ, који му доликује, као листу инжењерског удружења.

Уверен је, да рад канцелариски није једини узрок нераду на листу наших колега, но једино комодитет њихов, Ако њега сузе, биће времена за рад а и по сата дневно доста је па да се за месец дана доста уради за лист. Напомиње, да п поред тога што лист излави дДвомесечно до данас опет је пзашла једна свеска у којој сем извештаја са главне скупштине, спискова чланова нема скоро никаква рада стручнога. — Сећа се, да је једном прпликом један проф. Вел. Школе рекао, да ће бити више радника ако се радови хоноришу и да данас при свем том што се радови хоноришу гг. професори баш ништа не раде. Убеђен је да ће се само овим путем пробудити чланови пз немарности према удружењу и остаје при своме предлогу. — Не могадне ли лист боље да излази п не хтедну ли колеге инжењери на њему да раде, мишљења је да је боље н да престане.

Председник, одговара Вуловићу на тачку у којој се дотакао листа нашега п напомиње да је мишљења, да је потребно да и списак чланова уђе у сам лист. -– Одбија од себе као проф. Вел. Школе, да није радио јер уверава, да би он и цео лист могао да попуни да је хтео, но тада би било то и сувише, па би му се можда чак и пребацило — а рад је да су сви правци наше науке заступљени. Напомпње да ће радо уступити уредништво другоме п радоваће се од свега срца ако пође бољим путем.

И опет, вели, да противу предлога г. Вудовића није нико против, но да је једина бојазан да неће бити материјала, па предлаже да се предлог прими с додатком: „да када има материјала лист да излази сваког месеца, а када нема двомесечно као до сада,“

Пошто се нико више не јавља за реч, ставља се на гласање п предлог би усвојен са додатком г. Андоновића. На дневном је реду: „избор новог уредника.» Скуп решава да тај избор изврши сам одбор.

Председник, извештава да је пројекат закона о уређењу вароши прегледан и поправке унете и да ће га одбор поднети г. 'Министру Грађевина на увиђај.

М. Павлићевић пита, да ли је одбору што познато шта је са пројектом закона о уређењу и преустројству“ грађевинске струке и у опште оће ли се подносити скупштини.

Председник одговара, да је дознао да је тај пројекат готов, но до данас није послат одбору, а да ли ће се скупштини поднети не зна

В. Атанацковић, вели, да 61 одбор требао на томе да ради п да узме иницијативу у овоме послу — те да утиче код оних који тој ствари могу допринети тако да се тај пројекат још овој скупштинској сесији поднесе.

Ј Ковачевић, напомиње, да је дознао да се овој скупштини неће подносити и требало би за то да потсетимо г. министра па дату нам реч на главном скупу и да га умолпмо да п удружењу даде на прочитање.

„Љ. Марковић, је мишљења да не вреди мољакати. већ само подсетити г. министра на дату реч на главном скупу.

Ј. Банић, је хтео то исто да каже што и предговорник. Председник, велп, да је то дужнест г. министра да градећи пројекат закона упшта за то стручне људе, којих се закон и тиче п уверен је да ће то г. министар учишти, само треба да одбор оде што пре њему да га опомене на дату реч. — Напомиње, да су чак и телеграфисте пштане да даду њихово мишљење када се је за њих закон правио.

Решено је да одбор оде што пре г. министру и умоли га да даде тај пројекак законски на прочитање, ппжењерском удружењу.

Прелази се па предлоге појединих чланова.

В. Н. Вуловић, из разлога што је одбор у таким приликама када треба енергично да ради, предлаже да се одбор овласти, да може себи изабрати друге чланове (— највише 3) на место оних који неколико пута, узастопшце не би дошли на одборске састанке,

"Не усваја се.

В. Н. Вуловић, пита је ли већ једном одбор који је изабран да прегледа рачуне благајникове псте п прегледао. Но дознању да није напомиње одлуку одбора да се на првом скупу пзаберу друга три члана, па за то предлаже да се сада нови пзаберу.

Скуп решава, да се још једном стара три члапа позову ради прегледа п ако не дођу, да се онда овај предлог узме у решавање.

Састанак закључен у 7'/ сахати у вече,

У. РЕДОВАН САСТАНАК ИНЖЕЊ РСЊОГ УДРУЖЕЊА држан 22. јануара 1894. год. ЏПредседавао: М. Марковић Бележио: Мил. ПЏавлићевић

Председник отвара састанак пошто је на окупу

довољан број чланова, и позива секретара да прочита записнике прошлих седница.